27 Септември 2024, 22:21 Днес (0) | Вчера (0)

Отрасловите борсови фондове – неувяхващата мода

30 Март 2006 11:05 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Отрасловите фондове Spiders в същото време са изключително евтин инвестиционен инструмент: средният коефициент на разходите е в размер на 0.28%

В инвестиционната общност т.нар. Отраслови фондове се смятат за високорисков спекулативен инструмент. Въпреки това редица експерти препоръчват за диверсификацията на инвестиционните портфейли именно отрасловите фондове, чиито книжа са търгуват на американските борси, аналогично на корпоративните акции.
В момента при формиране на портфейлите три американски управляващи компании предлагат отраслови борсови фондове: State Street Global Advisors, Barclays Global Investors и Vanguard. Компанията State Street Global Advisors предлага Select Sector SPDR, или т.нар. Spiders, - депозитарни разписки, привързани към секторите на икономиката от състава на широкия борсов индекс S&P 500.
Spiders – това е жаргонен израз, използван от инвеститорите, когато става дума за депозитарните разписки на Standard & Poors (Standard & Poors Depository Receipts, SPDR). SPDR са формирани на базата на книжа, които са компоненти на фондовия индекс Standard & Poor's 500 [i:SPC], и отразяват промяната на стойността на индекса, както и дивидентния приход. Технически всяка SPDR представлява единица собственост в дългосрочен инвестиционен фонд SPDR Trust, фиксираният портфейл на който включва всичките акции, влизащи в състава на индекса S&P 500.
SPDR се търгуват на Американската фондова борса с борсовия код SPY. Те бяха създадени от един от департаментите на AMEX и за първи път излязоха на пазара през януари 1993 година. Стойността на SPDR се изчислява лесно – цената на всяка от тези книжа е равна приблизително на една десета от текущата стойност на S&P 500. Например индексът на 29 март затвори търговията на 1296.30 пункта, което преизчислено означава, че стойността на SPDR е $129.63.
След като търговията с SPDR се оказа много успешна, АMEX стартира търговията с депозитарни разписки на определени сектори на индустрията.
Отрасловите фондове Spiders в същото време са изключително евтин инвестиционен инструмент: средният коефициент на разходите е в размер на 0.28%. iShares Dow Jones Sector ETF – са борсови фондове, управлявани от Barclays Global Investors, които се търгуват под бренда iShares, и са “вързани” по отраслов признак към групата компании в състава на индекса Dow Jones U.S. Total Market. Разходите за управлеие на тези фондове надхвърлят значително Select Sector SPDR: коефициентът им на разходи достига 0.60%. MSCI Sector ETF – това са отраслови борсови фонове от семейството на Vanguard, т.нар. VIPERs (Vanguard Index Participation Equity Receipts), пуснати на пазара относително наскоро и привързани към индекса MSCI, характеризиращи се с най-голяма диверсификация на активите. При това коефициентът им на разходите е равен на аналогичния показател на Select Sector SPDR – 0.28%. По-високата по отношение на други фондове диверсифицираност на активите се осигурява благодарение на по-големия брой компоненти в състава на отрасловите индекси MSCI. За разлика от фондовете, управлявани от други компании, семейството фондове Vanguard са формирани по такъв начин, че представляват отделни класове акции на индексни взаимни фондове.
Активите на отрасловите Spiders и VIPERs се формират на базата на класификатора Global Industry Classification System, разработен съвместно от S&P и MSCI, докато портфейлите на iShares са организирани на базата на Dow Jones Global Classification System. Използването на две класификационни системи се обяснява в разликите в принципите на калкулация на индексите и дефиниция на секторите и като следствие – формирането на активите на борсовите отраслови фондове.
В разчетната база на всички индекси преобладават книжата на големите компании. В същото време за разлика от отрасловите индекси S&P 500, формирани на базата на книжата на корпоративни гиганти, в разчетните бази на индексите Dow Jones U.S. Total Market и MSCI в голяма степен са представени книжата на компании с малка и средна капитализация.
Освен това в състава на отрасловите индекси S&P 500 се формира на основата на по-малък на брой в сравнение с Dow Jones U.S. Total Market и MSCI, брой на компаниите, заради което Spiders по правило е по-волатилен, спрямо iShares и VIPERs. Повишената волатилност предполага по-голям риск за инвеститорите, но и предоставя по-големи възможности за снижаване на данъчното облагане вследствие на съществените различия в динамиката на отделните индустриални сектори.
Като брой най-голям избор борсови отраслови фондове предлага Barclays Global Investors. Цели единадесет - на пазара се търгува iShares, следящ следните сектори:
1) базовите отрасли на индустрията
2) производството на ежедневни потребителски стоки
3) производството на дълготрайни потребителски стоки
4) петролния пазар
5) банковият сектор
6) секторът на финансови услуги и застраховане
7) здравеопазването
8) общоиндустриалният сектор
9) технологичният сектор
10) телекомуникационният сектор
11) комуналният сектор.
Броят на т.нар. VIPERs е ограничен от десет фонда, доколкото целият финансов сектор е представен от един фонд. Независимо от факта, че S&P 500 включва десет отраслови индекса, на пазара са представени едва девет Select Sector SPDR, което се обяснява с неголемия брой на телекомуникационни компании в състава на индекса S&P 500, които са недостатъчни за създаването на диверсифициран портфейл. Трябва да се отбележи, че търгуваните обеми с Spiders са най-високи сред отрасловите борсови фондове. Този факт в съвкупност с високата ликвидност на корпоративните книжа в състава на индексите е допълнителен фактор за намаляване на разходите по транзакции.
Ниските разходи в комбинация с данъчната ефективност са тези основни преимущества на борсовите фондове, с които обосновават препоръките си експертите, които ги препоръчват като обекти за инвестиции. Рик Фери, който оглавява Portfolio Solutions, предлага придобиването на акции на отрасловите борсови фондове всяко тримесечие за фиксирана сума, създавайки по този начин кошница книжа, която може да се манипулира в съответствие с данъчното законодателство в САЩ. Според търговската му стратегия, ако пазарът се понижава в течение на тримесечието следва да се продадат книжата, които вървят надолу, като едновременно с това се купуват акции на сходни фондове, но управлявани от друга компания. Според Фери – това е най-добрият начин да се повиши общата доходност на кошницата книжа, за сметка на икономия на данъчни отчисления.
Стратегиите за операции с акции на отраслови фондове с цел понижаване на данъчната тежест има много общо със стратегиите, използвани на дълговия пазар.
В случая с облигациите се продават дълговите книжа, които излизат на загуба, като в същото време се придобиват книжа, характеризиращи се със сходна доходност и матурите.
При условие, че новопридобитите облигации не са “идентични по същество” ("substantially identical" според данъчното законодателство на САЩ) с продадените, те не попадат под действието на правилото за т.нар. "манипулативни продажби" при изчисляване на данъците.
В съответствие с правилото за "манипулативни продажби" Данъчната администрация на САЩ - IRS, забранява да се изчисляват загуби в случай, че "аналогични" ценни книжа бъдат придобити повторно в срок от 30 дни след първата им продажба.
Смисълът на операциите с борсовите фондове, от гледна точка на данъчните цели се състои в запазването на позициите на пазара и избягването на правилото за "манипулативни продажби" чрез придобиване и продажба на акции на фонове, управлявани от различни компании и притежаващи активи, привързани към различни индекси.
Основният недостатък на борсовите отраслови фондове са високите комисионни, които се плащат на брокера. Заради това те са добри за инвеститорите, които регулярно влагат по-големи суми. За тези, които играят на пазара с дребни суми значително по-подходящи са традиционните индексни фондове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив