17 Май 2024, 14:32 Днес (7) | Вчера (11)

Пенсионната система в постиндустриалното общество

10 Декември 2004 10:04 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Задълженията към сегашните пенсионери спират реформите

Кризата на пенсионните системи в етапа на индустриалното общество е причинена от промяната на демографската картина. Пенсионните системи на страните - лидери в икономическия растеж в света, са изградени по време, когато населението на пенсионна възраст е незначителна част от числеността на работещите. И относително неголеми плащания от работещи и работодатели са осигурявали доходите на немногочислените пенсионери.
Постепенно демографската картина се променя радикално. Към това се прибавя и удължаването на продължителността на живота. Според европейската статистика коефициентът на работещи мъже на възраст 60 - 64 г. през 1960 г. в Белгия, Холандия и Франция е надвишавал 70%. Към средата на 90-те той намалява до 20%.
В съвременните пенсионни системи тенденцията е за повишаване на разходите - по-дълги периоди на изплащане, увеличаване броя на хората с право на пенсия, както и увеличаване на размера є.
В същото време пада раждаемостта
Размерите на вноските за пенсия се увеличават, отразявайки промените в демографската картина. Към тези проблеми трябва да се включи и "сивата" икономика, която не прави пенсионни отчисления.
Демографските прогнози сочат, че към 2030 г. тежестта на работещите по отношение на отчисленията в развитите страни ще се удвои. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) в страните от G-7 разходите за пенсии от 6.7% от БВП ще достигнат 10.7% от БВП през 2030 г. Разходите за социално осигуряване от 18.3% от БВП през 1990 г. ще се повишат до 25.5% през 2050 г. при реализиране на базовия сценарий. При по-бърз растеж те ще се увеличат до 23.7%, при по-нисък - до 30.4%.
Увеличаването на пенсионните отчисления в следващите десетилетия е зададено от логиката на създадена в края на XIX и началото на XX век пенсионна система. Невъзможно е обаче тези програми да продължат да се финансират за сметка на повишаването на отчисленията. В това е фундаменталният проблем на устойчивостта на системата в условията на постиндустриалното общество.
Още един аспект оказва значително влияние върху дългосрочните перспективи на развитие - динамиката на нормата на спестяванията. Делът на инвестициите в БВП е основен фактор, тясно свързан с темповете на икономически растеж. Националните норми за инвестиции тясно корелират с националните норми на спестяванията. За индустриалното общество беше характерно повишаването на нормата на спестяванията и инвестициите в БВП. В постиндустриалното общество ситуацията се променя.
Във всички страни - лидери по норма на спестявания, делът им в БВП започва да се понижава.
Според повечето аналитици това се дължи на въвеждането на "щедри" разпределителни пенсионни системи, но до каква степен процесът е динамизиран, е тема на много икономически изследвания в последните две десетилетия. Безспорен е обаче фактът, че пълноценното функциониране на разпределителните пенсионни системи обективно създава стимули за ограничаването на спестяванията.
Една от насоките на реформите, призовани да разрешат това противоречие, е опитът да се обвърже по-здраво обемът на внесени в осигуряване суми с пенсионните права, като се намалят преразпределителните елементи в самата система.
В най-последователната си форма тези реформи предполагат въвеждането на
система на
натрупване на вноски
Това позволява да се отстранят "антистимулите" за заетост във формалния сектор и изплащането на застрахователни вноски.
Чили е страната, където пенсионната реформа положи началото на многогодишни дебати за целесъобразността и ползата от прехода към пенсионна система на натрупващи се вноски.
След преврата на генерал Пиночет в средата на 70-те вноските за разпределителната система достигнаха такива размери, че стимулираше избягването на налози (отчасти същото е положението в България). През 1981 г. Чили премина към капиталова пенсионна система. Всеки зает внасяше 10% от приходите си в избран от него фонд. Освен това трябваше да се внасят още 3% от заработката за други разходи - инвалидност, за покриване на управленски разходи. Сумите, които плащаха работещите, наистина стряскаха, но пък дефицитът в такава система е невъзможен.
В целия свят преминаването към такъв тип пенсионна система сериозно променя отношението на осигуряващите се и на работодателите към вноските, особено когато на осигуряващия се му е предоставена свобода за избор на пенсионен фонд, гарантиран от държавата. Тогава отчисленията не се разглеждат като данък, а като допълнителен елемент на трудовото възнаграждение.
Преимуществата на пенсионна система с натрупващи се вноски са видни в постиндустриалното общество с все по-стареещо население и големи държавни разходи. Въпреки това повсеместното є внедряване в напредналите страни е възпрепятствано от едно фундаментално обстоятелство. Ако отчисленията в пенсионната система се натрупват по индивидуални сметки, те не могат да бъдат използвани за финансирането на задълженията пред сегашните пенсионери.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив