28 Септември 2024, 04:33 Днес (0) | Вчера (0)

Почивка на кредит

25 Юли 2006 09:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Въпреки, че ваканцията е скъпо удоволствие, не е задължително да се лишим от него

Почивка на кредит – звучи малко необичайно, малко странно, нали? Вероятно малцина са срещали такива предложения, но възможностите съществуват. Лятото вече е тук и всеки започва да крои планове за своята лятна почивка – как ще пътува, къде ще отиде, с кого ще бъде и колко добре ще си изкара.
Планирайки всичко това обаче, бъдещият летовник неминуемо достига до един елемент от плана, който може само за секунда да охлади ентусиазма му. Този елемент всъщност съвсем не е безобиден, в действителност той е един от основните – парите. Пари, пари, пари – вечната тема, която се появява навсякъде, каквото и да предприемем. Естествено, една лятна почивка не прави изключение.
Всеки някога е бил на почивка – на море, на планина, екскурзия в чужбина или друго, и е запознат с разходите свързани с това. В тази връзка „МОИТЕ ПАРИ” реши да представи един алтернативен начин за финансиране на почивката. Това е именно финансиране чрез кредит. Нека се върнем отново към заглавието. Макар и да звучи необичайно, можем да кажем: „Въпреки всичко, ДА – това е възможно, наистина”.
От началото на летния сезон досега интересът към възможностите за почивка расте, а с него и необходимостта от финансиране. Преди да представим възможностите, нека първо разгледаме данните за почиващите за последните 12 месеца.
„МОИТЕ ПАРИ” благодари на „МАРКЕТ ТЕСТ” www.mtest.bg за любезно предоставената информация.

Знаем, че преди всъщност да започне истинската ваканция, то много преди това е необходимо нейното организиране (планиране). Процесът е свързан с избор на най-добрата (от финансова и всякаква друга гледна точка) оферта, резервиране на базата за почивка, организиране на пътуването, съставяне на „финансов план” и др. Тук внимание ще обърнем основно на осигуряването на необходимите суми и тяхното разходване.
Вярвам, всеки ще се съгласи, че основните пера, които засягат бюджета на почиващия, са цената на почивката (тук са включени пътуването и предварителната резервация) и доходите. След като бъдат уточнени всички подробности по почивката, неминуемо идва моментът за плащане.
В нашето съвремие, модерните начини за плащане и носене на пари са  банковите карти – дебитни и кредитни. В конкретния случай използването на кредитна карта за заплащане на предварителна резервация или пътуването е особено подходящо. Кратка информация за тях има поместена в таблицата по-долу.
Може би някой сега се сблъсква с продукта кредитна карта. „МОИТЕ ПАРИ” вече публикува материал за нея и всеки, който желае, може да се запознае с него на www.moitepari.bg. Нека не забравяме, че пари са нужни не само за заплащане на почивката, но и за ежедневни нужди. В този случай дебитната и кредитната карта имат отново своето място.
Разбира се, за да е възможно каквото и да е плащане, то е необходимо да има налични пари (в брой или по сметка). От тук започват и проблемите с набавянето им. Според проучванията на „МАРКЕТ ТЕСТ”, една почивка се движи в диапазона 100 – 500 лв. (над 50% от почивките са с такава цена). Диапазонът е доста широк, но става още по-широк, като прибавим и цената на ваканцията в границите 500-700 лв. (16,90%). Така се оформя един не много евтин отдих. Съвсем не е без значение също и колко е голямо семейството и какви са доходите в него.
Мисля, че няма спор, че всеки желае да прекара почивните си дни на най-хубавото за него място, но често именно финансовите възможности се оказват сериозна преграда. Не бива да се счита, че относително ниският или по-скоро среден доход не дава възможност и за по-луксозна почивка. Изхождайки от това твърдение, „МОИТЕ ПАРИ” счита, че човек със средни или малко над средните за страната доходи не би имал проблем да финансира своята почивка с даден кредит. Да не забравяме и домакинствата с относително по-ниски доходи. Макар и с по-скромни възможности, те също имат право на отдих и за тях също съществуват алтернативи.
Никак не е без значение и къде ще се почива. Това пряко влияе върху размера на разходите. Проучванията показват, че значителна част от почиващите предпочитат специализираните за целта почивни станции, както и почивка при приятели или под наем. На всекиго е ясно, че наемането на къща, вила или друго подобно понякога съвсем не е евтино. Тук отново възниква въпросът например: „Искам да наема къща на морето за моята отпуска, но как да си го позволя?”.
Един от възможните отговори е със заем от приятели или от роднини. Сега нека помислим колко хора са склонни да направят това и колко не, и какви са възможностите за тези, които няма да постъпят така. Алтернативата за тях отново е потребителски кредит (специализиран за почивка или не). Да, с кредит, при това на пазара има много подходящи за целта оферти. Във връзка с навлизането на туристическия сезон в пиковата си фаза, банките предлагат все повече такива. Ще посочим само някои от тях.

Сроковете за усвояване на кредитите са около месец, поради което съвет на „МОИТЕ ПАРИ” е да се кандидатства навреме за тях, за да може усвояването на сумите да съвпадне с началото на почивката или с някои плащания, свързани с нея.
Интересен е „Отворен кредит” на „ОББ”. Специалистите на банката го определят като „кредит от ново поколение”. Той се характеризира с някои специфични особености. Най-отчетливото е, че той в известна степен прилича на кредит за кредитна карта. При отворения кредит погасяването на вноските става според възможностите на клиента, като той сам определя размера на вноската, която ще плаща всеки месец.
Сходствата с кредитната карта се проявяват и при лихвените условия. Така например ако не се теглят суми, не се заплащат лихви. Освен това лихва се начислява само върху размера на усвоените суми и за срока, за който са ползвани.
Нека в края да обобщим казаното до тук. Знаем, че почивката, освен че е нещо хубаво, то в същото време е и малко скъпо удоволствие. Това обаче не означава, че трябва да се лишаваме от него. Естествено, в повечето случаи парите се оказват проблем, но както стана ясно, той не е неразрешим. Банките предлагат различни възможности както за кредити, така и за кредитни карти. Да се възползва човек от тях е по-скоро въпрос на желание, а не само на възможности. Направихме опит да разгледаме малка част от предложенията. Много повече оферти за потребителски кредити и кредитни карти можете да откриете на сайта на „МОИТЕ ПАРИ” www.moitepari.bg.


Иван Стойков, анализатор потребителски финанси - „МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив