29 Септември 2024, 18:23 Днес (1) | Вчера (1)

Предизвикателни времена

27 Октомври 2008 17:18 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Полугодието беше сложно за презастрахователите, включени в Benfield European Quarterly

Турбуленциите на финансовите пазари направи първата половина на 2008 г. труден период за компаниите, включени в Benfield European Quarterly (BEQ). BEQ е анализ на презастрахователния пазар, който периодично прави изследователският отдел на презастрахователния брокер Benfield Group (вече част от Aon Corp.). Авторите на анализа така и са нарекли публикацията -

Трудни времена
През първата половина на годината презастрахователите реализираха големи загуби над средната норма, заради обилните снегове в Китай, както и голямото земетресение там (Сечуан), наводненията в САЩ, бурята „Ема“ в Европа и градоносните бури в Германия. Имаше и много загуби, причинени от човешка дейност. Въпреки това агрегираният комбиниран коефициент на групата изследвани европейски презастрахователни компании се увеличи само с 0,2 пункта до 98%. Приходите от по-ниските премии станаха причина за пропорционален спад на застрахователните печалби. Разместванията в глобалните финансови пазари се отразиха на инвестиционните приходи, които поеха в отрицателна посока заради по-ниски печалби, загуби от капитала и отписвания на активи.
Планираното репатриране на капитал продължи с обратното изкупуване на акции от Munich Re и Swiss Re и плащане на дивиденти. Агрегираната капитализация на включените в BEQ компании намаля с 16% до 45,3 млрд. евро. Hannover Re от своя страна предупреди, че по-големите в сравнение с очакваните загуби от урагана Густав и Айк, както и инвестиционните отписвания на активи, ще доведат компанията до около 140 млн. евро загуби за 9-месечието. Munich Re коментира, че въпреки кризата и въпреки 400 млн. евро. загуби от двата урагана (най-тежкия дял от тях), капитализацията й е стабилна.

Премии
Отслабващите нива на премиите, желанието да се пожертва бизнесът, който не достига поставените цели, а и отслабването на американския долар, допринесоха за намаляване на нетния приход от премии с 10% за компаниите от изследваната в BEQ група. Публикуваното 58% увеличение на премиите на SCOR се дължи на придобиването на Converium през август 2007 г., която бе включена в общия баланс за полугодието. По-нататъшна ценова ерозия на презастрахователните договори бе очевидна, особено в някои обичайни позиции в САЩ.
Европейските презастрахователни дружества продължават да показват смесен бизнес профил. Приносът на общото застраховане в брутните премии се движи от 93% до 36%. За  Munich Re секторът "Други" заема съществен дял от бизнеса.

Брутни премии общо застраховане

Нетни общи премии


Ценови тенденции
Swiss Re отбеляза, че ценовата ерозия на презастраховането на нещастни случаи в САЩ е довела до 40% намаление на тази линия при предоговарянето на 1 юли, продължавайки тенденция от двете предходни подновявания на договори. Компанията отбеляза и намаляване на цените за катастрофични събития, но от доста високо ниво, така че те все още се смятат технически адекватни.
Hannover Re и Munich Re имат сходни наблюдения за американския пазар, добавяйки намаляване на цените на презастраховането на имуществени некатастрофични рискове.
На останалите пазари - Австралия, Канада, Латинска Америка - цените са в общи линии стабилни, твърдят компаниите от групата.

Инвестиционен приход
Приходите от инвестиции на активи във всички бизнес сегменти (без капиталовите инвестиции) в основни линии намаляха, отразявайки по-ниските лихви. Средната стойност на инвестираните активи беше по-голяма, в сравнение с полугодието на предходната година, но това не бе достатъчно за увеличаване на прихода от тях. Обяснението за ръста в приходите на SCOR отново се обяснява с придобиването на Converium.

Приходи от инвестиции на активи



Капиталовите приходи при всички компании бяха отрицателни, в повечето случай отразявайки значителните отписвания на капитал. В повечето случаи това се отнася за авоарите в акции, но намаление имаше и при книжата с фиксирани лихви. Някои компании като Hannover Re отбелязаха, че загубите са били компенсирани поне частично от положителните резултати от хедж бизнеса им.

Капиталови печалби

Печалби
Най-голям спад на печалбата преди облагане в групата отчете Swiss Re - 55%. Най-добре бяха печалбите на  SCOR, която отчете 14% спад. Високият комбиниран коефициент се отрази негативно на печалбата на презастрахователя P&C, а лошите резултати от инвестициите бяха причина за спадовете при останалите компании. Спадът на долара бе отговорен за "обърнатата" печалба на Paris Re.
Чистата печалба общо взето повтаря тенденциите на брутната, макар че има и значителни данъчни изкривявания. SCOR се възползва от данъчен кредит през първата половина на годината, което доведе до ръст на нетната печалба с 25%. Валутният ефект отново е главната причина за загубата на Paris Re.

ТС/ЧХ

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив