27 Септември 2024, 20:22 Днес (0) | Вчера (0)

При ръст на лихвите и инфлацията правилният избор е облигационен фонд

23 Март 2006 09:55 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Никога не е съвсем ясно какво може да се случи с икономиката и инфлацията, а облигациите са прекрасно средство за диверсификация на активите. В това се състои и мотивацията за включването на облигации в инвестиционните портфейли

В началото на годината инфлацията и лихвените нива в САЩ се движеха нагоре, което доведе до сериозно напрежение на пазара на американските дългови книжа.
В същото време инвеститорите не могат да си позволят да махнат с ръка е лесно да се откажат от тази категория ценни книжа, доколкото по редица причини облигациите са твърде ценен елемент в състава на инвестиционните портфейли.
Разбира се, ръстът на лихвените нива автоматично се превръща в причина за загуби, особено по дългосрочните задължения. В същото време реалната опасност се състои в преждевременната продажба на тези активи. Ако инвеститорът успее да задържи положението по-дълго време, ставките рано или късно ще започнат да се понижават, което неминуемо води до по-голяма доходност в този сегмент.
Като правило цените на облигациите се движат в противоположна посока на цените на акциите. Както посочва вицепрезидентът на Центъра по инвестиционни проучвания на компанията Schwab – Джим Питърсън – “никога не е съвсем ясно какво може да се случи с икономиката и инфлацията. Облигациите са прекрасно средство за диверсификация на активите. Облигационните фондове са сериозна защита срещу неочаквано отслабване на икономиката. В това се състои и мотивацията за включването на облигации в инвестиционните портфейли”.
Вместо да преживяват неочаквани икономически кризи, намиращи се извън техен контрол, както и решенията на Федералния резерв на САЩ по повод лихвените нива, вложителите в облигационни фондове трябва да се съсредоточат в три обстоятелства, към които могат да направят собствен избор, а именно: на разходите, данъците и размера на фонда.
Разходите на фонда са критичен фактор за финансов успех. Колкото по-малко плаща инвеститорът за притежаването на книжа на фонда, толкова по-голяма доходност отчита. За активно управляваните облигационни фондове разходите са по-важни от например фондовете в акции, тъй като доходността на дълговия пазар като правило е по-ниска от капиталовия. Нерядко върху разходите сериозно влияние оказва размерът на активите на дадения фонд. По-големите фондове имат възможността да разпределят постоянните разходи сред повече акционери, като по този начин намалят тежестта върху всеки от тях.
Съгласно проучване на аналитичната компания Morningstar Inc., специализирана в проучване на разнообразни фондове, ако даден инвеститор вложи $10 000 в облигационен фонд, който има доходност от 5% на година, то стойността на активите му три години по-късно ще е $11 576 при условие на отсъстващи разходи. Отчитайки разходи за издръжка в размер на 0.50 на сто на годишна база, горепосочената сума с печалбата ще е в размер на $11 412, а при разходи в размер на 1 на сто на год., тази цифра ще се понижи до $11 249. Както отбелязва Питърсън, на практика в облигационните фондове по принцип няма такива разходи за издръжка, доколкото годишните коефициенти за разходи по правило се намират в диапазона 0.50-0.75%.
Групите фондове Vanguard и Fidelity Investments са лидери по отношение на ниски разходи. Vanguard Intermediate-Term Investment-Grade Fund (VFICX) взима комисионни в размер на едва 0.20%, а при Fidelity Intermediate Bond Fund (FTHRX) коефициентът на разходите съставлява 0.45%. Vanguard се ползва с репутацията на семейство фондове, което е намалило разходите до минимално ниво, а Fidelity се стреми активно към това.
Питърсън препоръчва като средносрочен фонд най-вече Managers Fremont Bond Fund (MBDFX). Този фонд, който не взима комисионни и имащ коефициент на разходите на ниво 0.60 на сто, известният инвестиционен гуру на облигационния пазар Бил Грос постигна по-малко разходи от собствения си гигантски фонд Pimco Total Return Fund (PTTAX), който взима по 0.90 процента на година.
Следва обаче да се подчертае, че средният коефициент на разходите на т.нар. “средносрочни” фондове е 1.055 на сто на годишна база. Освен това Fremont демонстрира по-високи резултати от началото на последната година: по данни от средата на ноември миналата година доходността на фонда достига 1.52% спрямо 1.09% при Pimco Total Return. Между другото активите на Fremont са в размер на $971.15 млн., докато Pimco Total Return върти $9.81 млрд.
Що се отнася до втория основен проблем – облагането, то приходите, формирани при вложения в облигации, се облагат като обичаен приход в САЩ, подобно на облагането на работната заплата.
По този начин за инвеститорите в САЩ често по-изгодни стават вложенията в общински дългови книжа, които не се облагат с федерални данъци (както и налози на щата, ако инвеститорът живее в същия щат).
За да се определи доходността на муниципалните облигации, сведени към налогооблагаем еквивалент (т.е. да се сравни каква би била доходността при условията на данъчното облагане), трябва да се раздели прихода, формиран от инвестиции в тази категория ценни книжа, трябва да се сметне “единица минус данъчната ставка”. (По този начин ако данъкоплатецът изплаща налог в размер на 28%, то трябва да раздели получения приход на 0.72, т.е. на 1 минус 0.28.)
По данни от края на декември 2005 година доходността на петгодишните американски държавни ценни книжа е в размер на 4.45%, докато съответният показател на петгодишни общински облигации с инвестиционен рейтинг ААА достига 3.49%, - което е еквивалентно на 4.85-процентна доходност на петгодишните ДЦК, чиято налогова ставка е на ниво 28%.
Въпреки някои очевидни преимущества, общинските облигации не могат да станат панацея за инвеститорите. Инвеститорите, които искат да направят по-подробно проучване, могат да намерят подробна статистика на сайта Morningstar.com, от  “Tools”, да премине в “Financial Calculators” и да избере “tax-equivalent yield” в раздела “Bond Calculator”.
Инвеститорите могат да сравнят различни фондове, принадлежащи дори към една група – например Fidelity Intermediate Municipal Fund (FLTMX) спрямо Fidelity Investment Grade Bond Fund (FBNDX), както и да оцени разнообразни управляващи компании.
Вероятно най-привлекатели могат да се окажат фондове, инвестиращи в общински облигации на щати с висок размер на данъчната ставка – като Калифорния или Ню Йорк. При Fidelity California Municipal Income Fund (FCTFX) еквивалентът доходност за инвеститорите с налогова ставка в размер 28% достига 5.41%.
Огромните размери на даден фонд често могат да изиграят лоша шега на фондовете, инвестиращи в капиталовите пазари, където обемни оферти нерядко водят до сериозни колебания в цените на книжата. Този проблем стои по-различно при фондовете, инвестиращи на дълговите пазари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив