30 Септември 2024, 06:37 Днес (0) | Вчера (1)

Прословутата швейцарска банкова тайна се пропуква

18 Август 2009 16:17 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Швейцария - най-голямата офшорна зона в света с най-строгите правила за банкова тайна което рискува да загуби репутацията си на данъчен рай

Водещата швейцарска банка UBS ще предостави на правителството на САЩ имената на около 5 хил. американци, заподозрени, че са използвали кредитната компания, за да избегнат плащането на данъци.
Това предвижда текстът на споразумение, което се очаква да бъде подписано от двете страни до края на седмицата, предадоха медиите.
Документът слага край на продължителна съдебна сага между швейцарските и американски власти за повдигане на банковата тайна. Числото е значително по-малко от исканите от страна на американските власти 52 хил. имена. През юли на два пъти министерството на правосъдието на САЩ и UBS AG поискаха от федералния окръжен съд в Маями да отложи изслушвания по делото за използване на сметки в банката от страна на американски граждани с цел отклоняване на данъци.
Двете страни настояваха да постигнат извънсъдебно споразумение. Според аналитици досега никога в историята не е стояла толкова сериозна заплаха срещу прословутата швейцарска банкова тайна.
В началото на юли се стигна дори дотам, че властите в Швейцария да обявят, че ще направят всичко възможно, за да предотвратят исканото от американските данъчни власти разкриване на информация за клиенти на UBS. В официално изявление на швейцарското правосъдно министерство се казва, че швейцарските закони забраняват да се разкрива подобна информация и министерството ще предприеме действия, ако това е необходимо, по отношение на UBS с цел да предотврати подобно разкриване.
“Швейцария ще използва законовата си власт за да гарантира, че банката няма да бъде принудена да разкрие информацията незаконно, включително ако се наложи, държавата ще издаде заповед с която да влезе в контрол на въпросните данни” – се посочва в официално съобщение на швейцарските власти.
Споделянето на информация за клиент на банка е криминално престъпление. Законът, забраняващ предоставянето на информация на чуждестранни разследващи власти, е въведен през 1934 г.
За разлика от повечето държави в света Швейцария разграничава в наказателния си кодекс данъчната измама и избягването на данъци.
Данъчната измама е престъпление, ако човек преправя документи, за да скрие дохода си от властите. От друга страна обаче, укриването на данъци или недекларирането на дохода пред швейцарските данъчни власти е административно нарушение, наказуемо с глоба, тъй като съдът приема, че гражданинът може неволно да забрави информация или да допусне грешка при попълването на декларацията си.
В момента банките отпускат информация за данъчна измама само при наличето на подписани спогодби с други страни. САЩ обвиниха UBS, че по нейни тайни сметки има общо $15 млрд., отклонени от данъци. През февруари банката призна за сметките, съгласи се да плати глоба от $780 млн. и разкри имената на 250 клиенти.
С готвеното споразумение Швейцария - най-голямата офшорна зона в света с най-строгите правила за банкова тайна което рискува да загуби репутацията си на данъчен рай.
В банки в Швейцария се държат 27 на сто от офшорните влогове по света, а общият им размер възлиза на $2 трилиона. Финансовият министър Ханс-Рудолф Мерц обяви преди няколко месеца, че Берн ще отхлабва правилата постепенно и ще има преходен период, за да може да запази клиентите си.
Основната промяна ще е отмяната на пълната данъчната тайна, като информацията за клиентите няма да се разпространява автоматично, но банките ще са задължени да я предоставят на властите, ако срещу клиент има разследване за данъчна измама.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив