30 Септември 2024, 04:35 Днес (0) | Вчера (1)

Световното застраховане през 2008 г.

03 Юли 2009 11:13 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Перспективата: смекчаване на ефекта от кризата през 2009 г., през 2010 г. може се очаква възстановяване

Обемът на световните застрахователни премии е нараснал леко през 2008 г. до 4,270 трилиона долара, сочат данните от анализа на Swiss Re „Световното застраховане през 2008 г.“. След отчитането на инфлацията обаче става ясно, че премийният приход е спаднал с 2%.
Глобалният спад в животозастраховането е 3,5%, като се дължи главно на срива при полиците с инвестиционен елемент и индивидуалните животозастрахователни продукти в индустриалните страни.
Спадът в общото застраховане е 0,8%.

Животозастраховането: спад в индустриалните страни, ръст на развиващите се пазари
Глобалната финансова криза удари особено ръста в животозастраховането, и то най-вече през втората половина на 2008 г., посочва анализът. Продажбите на продукти с инвестиционен елемент и на такива, свързани с капиталовия пазар, бяха остро засегнати от спада на борсите през 2008 г., което доведе до намаляване на премийния приход от този сегмент в индустриалните страни с 5,3% до 2,219 трилиона долара. Продажбите на продукти, необвързани с инвестиции, както и на традиционни животозастраховки, продължиха да нарастват в много страни, но не успяха да компенсират срива в бизнеса, обвързан с инвестиции. 
В противовес на индустриализираните страни, ръстът в животозастраховането на развиващите се пазари се ускори до 14,6% (272 млрд. долара). „Тъй като много развиващи се страни се възползваха от рязкото поскъпване на стоките през първата половина на миналата година, техните икономики продължиха да се представят добре, дори и след започналия през септември спад в развитите държави“, коментира Даниел Стайб, един от авторите на доклада на Swiss Re.
В резултат на краха на финансовите пазари през 2008 г., акционерният капитал в животозастраховането се сви средно с 30-40%, като някои компании отбелязаха спад, стигащ до 70%. „Размерът на загубения акционерен капитал е отражение на факта, че животозастрахователите не само поемат застрахователен риск, но също така и риск, свързан с активите. Това трябва да бъде подчертано, тъй като размерът на загубите показва изключителните измерения на кризата“, посочва още Стайб.

Общото застраховане остава печелившо, въпреки спада на премиите
Обратно на животозастраховането, спадът в общото е само с 0,8%  до 1,779 трилиона долара общо за света, като се дължи главно на по-слабото търсене и „смекчените“ тарифи. Докато в индустриалните страни премийният приход спада с 1,9% (до 1,538 трлн. долара), ръстът на развиващите се пазари остава силен – 7,1% (до 241 млрд. долара) спрямо нивото от 2007 г.
В същото време, на повечето пазари резултатите в общото застраховане остават положителни, въпреки големите загуби в резултат на природни бедствия. Към края на годината е наблюдавано увеличение на цените в някои страни и в определени линии от бизнеса.

 

РАЗВИТИЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ ПАЗАРИ ПРЕЗ 2008 г.

*източник: Swiss Re, по данни от съответните надзорни органи и застрахователни асоциации

 

Перспективата: смекчаване на ефекта през 2009 г., през 2010 г. се очаква възстановяване
„Въпреки, че финансовите пазари остават уязвими, те се стабилизираха напоследък, намалявайки натиска върху цената на активите и акционерния капитал“, коментира Стайб. Според икономистите на Swiss Re, през 2009 г. се очаква ръстът на премиите в животозастраховането през 2009 г. да остане слаб или да е дори отрицателен, тъй като неспокойните капиталови пазари и мрачните прогнози за безработицата рефлектират върху продажбите на полици с инвестиционен елемент. Пазарите, в които този бизнес заема широк дял от животозастраховането, ще бъдат засегнати най-много.
„При възстановяването на икономиката очакваме едновременно по-високи животозастрахователни премии и по-добри инвестиционни резултати, тъй като цените на активите се очаква да се подобрят. Това ще окаже положително влияние не само върху ефективността, но и върху акционерния капитал и способността за увеличаване на капитала. В средно- и дългосрочен план, перспективата за животазастраховането остава позитивна“, смята Стайб.
В общото застраховане реалните премии, т.е. премиите, съобразени  с инфлацията, се очаква да останат на същото ниво през 2009 г., тъй като икономическият спад вероятно ще спъва търсенето, особено в търговските линии. „Търсенето на индивидуални застраховки, като автомобилни например, вероятно ще бъде по-малко засегнато, тъй като застрахователните разходи, особено в развитите страни, са по-малко подвластни на случайността. Въпреки това, икономическата ситуация ще се отрази и на този сегмент“, прогнозира Стайб.
Въпреки очакванията, че рецесията ще намали търсенето на застрахователно покритие, недостигът на капитал ще работи в полза на нарастването на цените. През 2010 г. търсенето на допълнително покритие би трябвало да нарасне заедно с икономиката. Ефективността в общото застраховане най-вероятно ще се подобри, особено заради нарастващите цени и силните инвестиционни резултати, обобщават анализаторите.
ММ

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив