28 Септември 2024, 04:20 Днес (0) | Вчера (0)

"Свинското" – една от най-скандалните теми на съвременна Америка

17 Август 2006 09:56 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В американския политически сленг "Свинско" (pork) е осъществяваното по малкопонятни причини финансиране на локални програми или структури

Едно или друго перо в разходната част на държавния бюджет се признава за "Свинско" в случай, че отговаря на един от следните критерии: инициатор е само един конгресмен, в процеса на утвърждаване на разхода това перо не е обсъждано публично, финансирането служи само на жителите на един избирателен окръг и т.н.
Според изследователската служба на американския Конгрес - Congressional Research Service, за последните 10 години разходите за "Свинско" са се покачили три пъти – от $29.11 млрд. през 1995 година до $52.69 млрд. през 2005 година.
Броят на подобни проекти в същото време се е увеличил от 4 155 до 14 211.
Неправителствената организация "Граждани срещу прахосването на държавни средства" - Сitizens Against Government Waste ежегодно анализират бюджета на САЩ в търсене на "Свинско". По нейни данни от 1991 година до 2005 година стойността на "Свинското" е в размер на $185 млрд. За сравнение, през 2004 година дефицитът на федералния бюджет на САЩ достигна $521 млрд.
На 19 март тази година Американският Конгрес одобри предложението на финансовия министър Джон Сноу да бъде повишен лимитът на федералния дълг с $781 млрд. до $8.97 трлн. Това е четвъртото повишаване на дълговия таван на САЩ по време на управлението на президента Джордж Буш-младши. Когато правителството достигне този таван, дългът на глава от населението на САЩ ще е $30 хил.
С решението си Конгресът предотврати надхвърлянето на установения по-рано законен таван на държавния дълг. Средствата ще послужат за покриване на очаквания търговски дефицит през тази и следващата година. При огромните бюджетни дефицити е почти сигурно, че ще е необходимо ново увеличение на кредитния таван още през следващата година.
Долната Камара на американския парламент одобри повишението още в края на миналата година. Решението обаче дойде, след като в началото на месеца министър Сноу категорично предупреди Конгреса, че най-голямата в света икономика е на прага на “техническо просрочие” по обслужването на някои емисии държавни ценни книжа, гарантирани от Вашингтон. Министърът на финансите на САЩ Джон Сноу заяви, че ведомството му е изчерпало всички законови възможности, за да задържи държавния дълг в рамките на съществуващите лимити. Американският държавен дълг се доближава към $8.2 трлн.
За да има възможност да продължат да се покриват разходите за сметка на нови емисии дългови книжа, Джон Сноу призовава законодателя незабавно да повиши тавана, като в противен случай той не изключи, че Министерството на финансите няма да има откъде да намери средства за изплащане на купон и падеж на някои по-ранни емисии облигации, което ще е първото техническо просрочие на САЩ.
Проблемът не толкова страшен, коментират анализатори. Подобна ситуация досега е изниквала нееднократно. В крайна сметка Конгресът повишаваше тавана и до просрочие така не се е стигало. Последният път лимитът беше повишен на 18 ноември 2004 г. от дотогавашните $7.38 трлн. до $8.18 трлн. долара - само седмица, след като финансовото ведомство заяви, че е принудено да отложи емитирането на поредните четириседмични държавни ценни книжа, тъй като няма право да надхвърля тавана.
Часове след взимането на решението за увеличението на кредитния таван американският Сенат одобри рамка на бюджета за 2007 г. от $2.8 трилиона, като заложеният дефицит е $359 млрд. за финансовата година, която ще започне от 1 октомври. Промените отразяват нежеланието сред мнозинството републиканци да правят компромис с бюджета преди изборите, които ще се проведат през ноември.
Повишаването на лимита на федералния дълг е една от най-непопулярните мерки, посочват анализаторите. Демократите се отказаха да гласуват в полза на тази мярка и оставиха решението в ръцете на републиканците, като крайният вот беше 52 на 48 в полза на повишаване на лимита. Границата на дълга беше увеличена четири пъти по време на мандата на Джордж Буш. Сегашните прогнози са за понататъшно увеличение на задлъжнялостта до $11.5 трилиона към 2011 г. Общият обем на този дълг ще бъде 60 на сто от икономиката на САЩ, най-високото ниво от 1955 г. досега.
Като цяло през миналата година законодателите на САЩ са обсъдили 10 656 проекта и 13 закона, чиято реализация се нуждае от държавно финансиране. В сравнение с предходната година, броят на "разходните" нормативни документи се повишава с 13 процента. Според сметки на неправителствената организация, през миналата година за "Свинско" са били похарчени $3.1 млрд., които са били насочени към подкрепата на 630 странни проекта. Например $200 000 са били похарчени за финансирането на Залата на Славата на Рок-енд-Рола (Rock and Roll Hall of Fame), а още $100 000 – за програма за запознаване на учениците с чудовищата на рока.
"Свинското" се разпространява неравномерно по територията на САЩ – количеството зависи от авторитета и политическото изкуство на отделните конгресмени и сенатори, представляващи този или онзи избирателен окръг.
През 2004 година най-много "свинско" са получили щатите Аляска ($808 на глава от населението), Хаваи ($392) и Федерален Окръг Колумбия - $321 на човек.
За сравнение – жителите на Ню Джърси са получили по подобни проекти едва по $11.70.
Най-яркият пример за "свински" проект в последно време е "Мостът за никъде" в Аляска, предложен от конгресмен, представляващ интересите на този щат. Мостът на стойност $223 млн., трябваше да свърза градчето Кетчикан (с население от 8 900 души) с остров Гравин-Айлънд, където живеят ... 50 човека. Връзката между двата пункта в продължение на десетилетия се осъществява с ферибот, като времетраенето на пътя е 12 минути. При заплахата от надигащото се възмущение на американската общественост конгресмените решиха да спрат проекта, макар и щатът все пак с гласуваните средства да направи няколко пътни отсечки на своя територия.
През миналата година федералният бюджет отдели за "свинска” $47 млрд., а  "Граждани срещу прахосването на държавни средства" направиха хит-парад на "свински" проекти.
Тотален хит стана помощта в размер на $13.5 млн. за Международния Фонд за Ирландия (International Fund for Ireland), който от своя страна финансира Международната среща по проблемите на тоалетните (World Toilet Summit). На второ място се нареди помощ в размер на $6.4 млн., насочена към изучаването на способите за използване на дървесината в САЩ. Третото място в класацията на държавното разточителство беше заето от финансиране на проект за създаването на писоари, които не използват вода на стойност $1 млн. За него конгресмен от Мичиган твърдеше, че е необходим за повишаването на отбранителната способност на страната.
На четвърто място е не по-малко странният проект в размер  на $500 тыс., насочен в подкрепа на Музея на чайниците в град Спарта, Северна Каролина.
Мнозина изследователи смятат, че бюджетното "свинско" е неизбежно зло. Американските законодатели имат по-големи шансове да бъдат преизбрани в случай, че изпълняват прищевките на гражданите от своите окръзи. Още повече, че в САЩ съществува традицията, проекти построени с лобирането на даден конгресмен впоследствие да носят неговото име – става дума за паркове, алеи, мостове и т.н.
Колкото повече средства от хазната успее да осигури за инфраструктура в региона си, всеки конгресмен има по-големи шансове да получи помощ в предизборната си кампания.
Обществените организации, защитаващи интересите на данъкоплатците предлагат да се ограничи броят на исканията за финансиране на специални проекти, подавани от един конгресмен в течение на една календарна година. През първото тримесечие на 2006 година в Комисията към долната камара на американския Парламент (House Appropriations Committee) са постъпили общо 21 863 такива искания, т.е. по 50 на всеки конгресмен. През миналата година са постъпили общо 34 863 такива искания.
Съществува и предложение да се предостави на президента правото да зачерква "свински" проекти от бюджета. В момента американският президент няма това право. Законът позволява да налага вето, но на бюджета като цяло.
По логични политически причини американските президенти обикновено не правят това.
Впрочем и борците със "свинското" имат не съвсем безукорна репутация. Влиятелното политическо списание CQ Weekly отбелязва, че организацията "Граждани срещу прахосването на държавни средства" често приема подозрително големи помощи от отделни компании и асоциации на бизнесмени, а сътрудниците й бомбардират конгресмените и сенаторите с писма, които нямат никакво отношение към конкретната им работа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив