27 Септември 2024, 20:15 Днес (0) | Вчера (0)

Темата за лихвите отново движи валутния пазар

27 Февруари 2006 10:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Американският долар завърши изтеклата седмица на двуседмични максимуми спрямо единната европейска валута, но се смъкна до месечно дъно спрямо японската йена.

Двигателят на пазара в момента отнова е темата за лихвените нива във водещите икономики, като миналата седмица “проясни” ситуацията и в САЩ, Европа и Япония.
Основното събитие на миналата седмица стана публикацията на Протокола от заседанието на FOMC от 31 януари, когато лихвата по федералните фондове беше повишена за 14-ти път с поредния четвърт процент до 4.50% на годишна база.
В т.нар. съпроводително заявление от последното заседание на FOMC се посочва, че, независимо от ръста на цените на енергоносителите и последствията от ураганите през миналото лято, икономическата активност в САЩ остава солидна.
През последните месеци "ядрото" на инфлационните показатели остава на ниско ниво, а дългосрочните инфлационни очаквания са сдържани.
В същото време Комитетът посочва, че възможното повишаване на производствените мощности и продължаващият ръст на цените на енергоносителите може да станат причина за повишаване на инфлационния натиск.
Ако това се случи, ФЕД смята, че ще се наложи по-нататъшно повишаване на лихвата за запазването на продължаващия икономически ръст и ценова стабилност.
Пазарът леко беше разочарован от коментарите за инфлационния натиск, но тези опасения бяха нивелирани още на следващия ден, когато отчетът за индекса на потребителските цени на САЩ за януари потвърдиха засилващия се инфлационен натиск. През първия месец на годината CPI се покачи с 0.7% спрямо предходния, когато беше отбелязан спад от -0.1%. "Ядрото" на CPI, което изключва волатилните компоненти като храни и цени на енергоносители, също се покачи с две на сто, което затвърждава убеждението на инвеститорите, че Федералният резерв ще повиши през май за пореден път ставката. В момента вероятното повишаване се оценява от пазара като вероятно на 76%.
Преди броени дни президентът на Фед Бен Бернанке посочи, че устойчивият икономически ръст във водещата световна икономика на фона на повишаващ се инфлационен натиск ще принуди властите да продължат да повишават лихвата по федералните фондове, която в момента е на ниво 4.5% на годишна база. В същото време Централната банка на Япония задържа лихвата по рефинансирането на ниво 0.1% от юни 2004 година насам.
На пазара се чу и различно мнение. През седмицата президентът на Федералната Резервна Банка в Сейнт Луис Уилям Пул заяви, че ниската лихва по дългосрочните дългови книжа на Вашингтон не изисква приемането на по-нататъшни мерки по затягането на паричната политика на водещата световна икономика. Според него сегашната лихва по федералните фондове от 4.5 на сто на годишна база е близка до очакваните от пазара нива.
Пул посочи, че е възможно засилването на инфлационния натиск, но това не предизвиква тревога.
Публикуваните във вторник европейски отчети бяха игнорирани от пазара.
Индексът на цените на потребителите във Франция се понижи през януари с 0.1%, като в годишно изражение ръстът на инфлацията достигна 2.3 на сто, надхвърляйки прогнозите на аналитиците. Ръстът на френската икономика през последното тримесечие на миналата година съвпадна с предварителните прогнози, достигайки 0.2% спрямо предходните три месеца и общ годишен ръст от 1.4 на сто. Друг отчет показа, че дефицитът на търговския баланс (отчитайки сезонните фактори) на еврозоната е достигнал през последния месец на 2005 година 2.4 млрд. евро, при излишък от 0.8 млрд. евро месец по-рано. За цялата изтекла година излишъкът в търговския баланс се е понижил до 23.4 млрд. евро спрямо 71.5 млрд. евро през 2004 година.
В същото време не трябва да се изключва възможен ръст на единната европейска валута на фона на очакванията, че през следващата седмица ЕЦБ ще повиши за пореден път лихвата. Последните данни за европейската икономика сочат устойчив ръст, а изказването на члена на ръководството на ЕЦБ Аксел Вебер, че растящите цени на петрола ще повишат инфлационния натиск, “предполага вземането на мерки за обуздаване на инфлацията”.
На пазара в момента цари почти единодушнто убеждение, че на заседанието си през започващата седмица Европейската Централна Банка ще покачи лихвата по рефинансирането с четвърт процента до 2.5% на годишна база.
На 1 декември миналата година ЕЦБ за първи път повиши ставката за последните пет години с 25 б.п. до 2.25%. Основният отчет за понеделник – индексът на цената на производителите в Германия за януари стана най-голям за последните 24 години, което е сигурен признак за нарастващ инфлационен натиск в “локомотива” на европейската икономика. Индексът PPI се покачи с 5.6% спрямо първия месец на 2005 година. Без да се отчитат цените на енергоносителите ръстът на индекса е 1.2%. В същото време средната прогноза на аналитиците сочеше забавяне на инфлационния натиск от 5.2 на сто през декември до 4.8 процента през януари.
Спрямо предходния месец покачването на показателя е от 1.2 на сто, при средна прогноза от 0.4 процента. По-детайлен поглед показва, че най-бурно са се повишавали цените на електроенергията – 19.1% спрямо януари миналата година и с 3.9 на сто спрямо предходния месец. Ръстът на цената на природния газ е 29.0% и 8.2% съответно. Следват петролните продукти, тъй като през януари цената на суровия петрол на световните борси гонеше $70 за барел.
Британските данни показаха, че общият обем на кредитирането в страната през първия месец на годината се е понижил, но в същото време ипотечното кредитиране отбелязва най-високия прираст в цялата история на британската статистика.
“В последните няколко месеца ипотечното кредитиране расте във всички категории” – посочва Майкъл Куган – изпълнителен директор на Съвета на ипотечните кредитори в страната. В понеделник състоя и изказване на члена на Комитета по паричната политика на Bank of England – Кейт Баркър, където тя посочи, че очаква засилване на икономическия растеж на фона на ръста на потребителската активност. Според нея инфлационният натиск в първото полугодие ще е около целевия ориентир от 2 на сто. В сряда по време на европейската сесия доларът остана във вече зададените диапазони спрямо основните световни валути.
От публикувания Протокол от заседанието на Комитета по паричната политика на Bank of England, проведено на 8 и 9 февруари тази година става ясно, че решението лихвата да остане непроменена на ниво от 4.5% на год. е взето с 8:1 гласа.
За понижаване на лихвата с четвърт процент както и на предходните две заседания е гласувал членът на Комитета Стивън Никел.
Тези данни оказаха краткотрайна подкрепа на британската лира.
Германските отчети показаха забавяне на икономическия ръст във водещата европейска икономика. От данните за еврозоната стана ясно, че дефицитът в платежния баланс на региона се е понижил рязко, основно за сметка на понижаването на разходите. В четвъртък по време на европейската сесия доларът се понижи спрямо основните световни валути след публикуването на неочаквано силния отчет за състоянието на деловите очаквания, съставян от института Ifo в Германия. Според публикуваните данни, индексът IFO се е покачил до 103.3 пункта през февруари, което е най-високата стойност от 14 години насам, въпреки прогнозите за известен спад. Индексът се съставя на базата на анкета сред 7 000 корпоративни ръководители. Данните сочат подобряване на деловия климат в “локомотива” на европейската икономика и доведоха до логичните спекулации относно скорошното повишаване на лихвата по рефинансирането в еврозоната.
В послeдните няколко сесии на изтеклата седмица японската йена започна рязко да се покачва по отношение на долара. В четвъртък сигнал за ръста даде изказването на президента на Bank of Japan Тошиико Фукуи, който посочи, че ядрото на индекса на потребителските цени се поддържа от устойчивото възстановяване на икономиката на страната. Това от своя страна усилва очакванията през април Токио да се откаже от политиката на почти нулева лихва. Още на следващия ден в изказване пред японския Парламент управителят на Централната банка Тошиико Фукуи посочи, че в момента “са назрели условията за промяна в монетарната политика на страната”, което говори, че BoJ ще започне да понижава обемите на паричните вливания в икономиката – стъпка, обикновено предшестваща непосредствено повишаването на ставката. През последния ден на миналата седмица Япония за първи път от пет години насам отчете дефицит в търговския си баланс. Според представените данни по-рано, показателят е достигнал през първия месец на 2006 година 348.9 млрд. йени ($2.94 млрд.).
Активното салдо на търговския баланс се повишава 12-ти месец подред. През януари този показател се повишава с 22.3% - до 573.3 млрд. йени ($4.8 млрд.).
За справка, излишъкът в търговския баланс на Токио за 2005 година се понижи с 3.1 на сто спрямо предходната година и достигна 18.05 трлн. йени ($153.3 млрд.). Положителното салдо в платежния баланс на страната през декември миналата година беше в размер на 1.75 трлн. йени ($14.9 млрд.), което е с 8.6% над аналогичния показател година по-рано. Показателят се оказа малко под прогнозата на аналитиците, които очакваха ръст на излишъка до 1.59 трлн. ($13.5 млрд.). Месец по-рано излишъкът беше 1.42 трлн. йени ($12.5 млрд.).
Основен източник на ръста са приходите от чужди инвестиции. Ръстът на БВП на Япония през 2005 година беше в размер на 5.5 на сто, основно за сметка на износа – най-вече автомобили. Доларът приключи седмицата с повишаване от 0.4% спрямо еврото, въпреки крайно разочароващите данни, публикувани в самия край на търговията в петък. Поръчките за дълготрайни стоки на САЩ се понижиха рекордно за януари - с 115 б.п. до -10.2 % спрямо минимален ръст през Декември 2005. Това е и най-рязкото понижаване от юли 2005 година насам.
За срива на индекса Durable goods orders способстваха крайно намалелите поръчки в авиостроителния сектор. В четвъртък Централната банка на Китай заяви, че ще запази сегашната си политика по отношение на местната валута и няма да промени курса на юана спрямо долара, предаде агенция Ройтерс. Решението на банката е въпреки натиска на САЩ, който продължава месеци наред. САЩ от дълго време критикува Китай за подценяване на валутата си, което от своя страна е придобиване на нечестно търговско предимство.
От централната банка обаче заявиха, че ще продължи да работи по подобряване на валутния пазар. Пекин либерализира местната валута и обвърза юана към кошница от валути на основните търговски партньори на страната. Така китайската валута поскъпна с 2.1% до 8.11 юана за долар. Остана ограничението за промяна на курса спрямо долара до 0.3% в положителна или отрицателна посока за един ден.
След новината юанът регистрира понижение за трета поредна сесия, като затвори на ниво от 8.0475 за долар. От ревалоризацията си през юни юанът е поскъпнал с 0.78%. Юанът си пое дъх, но ще продължи да се изкачва нагоре, коментират брокери. Още в края на миналата година централната банка на Китай намекна, че може да позволи постепенно увеличение на цената на юана през следващата година. Въпреки това обаче финансовата институция е категорична, че запазването на фиксирания курс на китайския юан е в интерес на китайската страна. Оскъпяването на валутата обаче трябва да стане постепенно, за да може икономиката на страната да се адаптира, коментират китайски анализатори. Централната банка обаче призна като негативен фактор огромния търговски излишък на Китай спрямо САЩ, който е сериозна пречка за провеждането на валутната политика. Това е и основният аргумент на САЩ за по-гъвкав валутен режим, който ще даде условия за по-лесно установяване на лихвите на ниво, което е подходящо на силно растящата китайска икономика. Ефективността и гъвкавостта на валутната политика среща спънки в лицето на дисбаланса в международните разплащания, заявиха още от банката, като потвърдиха, че ще работят за повече гъвкавост на финансовите плащания.
От началото на годината китайската валута поскъпва с доста бързи темпове, което дава повод за съмнения от страна на анализаторите, че Пекин ще отпусне юана още преди посещението на президента на страната Ху Цзинтао в Белия дом през април.
Като проблем от револаризацията на юана банката признава и увеличаването на лошите заеми към търговските компании, чиято намаляла конкурентоспособност ще се отрази негативно на печалбите. В тази връзка от централната банка на страната изказаха опасения, че ако в близките пет години напълно ревалоризира юана, е възможно рязко обезценяване на юана. Голяма част от компаниите вече са се адаптирали към новия валутен режим в Китай, сочи проучване на банката от ноември миналата година. Износът се е увеличил, а цените на експортираните стоки са поскъпнали, се посочва още в доклада. Започващата нова седмица ще бъде наситена с икономически отчети. Вниманието на пазара ще бъде приковано от отчета за ръста на БВП на водещата световна икономика за ІV-то тримесечие на миналата година. Предварителните данни сочат, че ръстът за тримесечието ще бъде от 1.1 процента, което твърде трудно може да се нарече оптимистична прогноза.
Немалък интерес ще предзвикат и компонентите в отчета, включително ценовия дефлатор. Пазарът ще следи още февруарските данни за потребителското доверие и отчета за деловата активност, съставян от Университета в Чикаго.
Според прогнозите Consumer confidence ще се понижи до 104.0 пункта спрямо 106.3 пунта през януари. Обратно - Chicago PMI се очаква да се покачи до 59.0 пункта спрямо 58.5 месец по-рано.
Все пак основното събитие през седмицата ще е заседанието на ЕЦБ, на което ще бъде взето решение за лихвата в еврозоната. Непосредствено след това ще се състои традиционното заседание на президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише, което ще бъде проследено с висок интерес от страна на инвеститорите в очакване на намек за по-нататъшните стъпки на ЕЦБ по въпроса за лихвите.
В четвъртък ще излязат и седмичните данни за заявките за социални помощи поради безработица в САЩ, където се очаква известен ръст след рязкото понижаване от предходната седмица. Средната прогноза за Jobless Claims е ръст до 285 000 спрямо спад до 278 през миналия четвъртък. В петък търговията ще бъде закрита с данните за потребителското доверие, съставяни от Университета в Мичиган, където не се очаква промяна спрямо предварителната оценка от 87.4 пункта.
От европейските данни, които да са в състояние да окажат по-сериозно влияние върху динамиката на пазара, освен заседанието на ЕЦБ ще бъдат инфлационните показатели на водещите европейски икономики, както и отчетът за състоянието на пазара на недвижимите имоти във Великобритания. Очакват се и данните за безрботицата в Германия.
Плътен пакет от макроданни се очаква и в Япония. Основен ще е отчетът за индустриалното производсто за януари. На фона на очакванията за скорошни промени в монетарната политика на Токио, особено внимание ще представляват и данните за инфлацията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив