27 Септември 2024, 22:19 Днес (0) | Вчера (0)

Търговията на борсата се активизира

10 Април 2006 12:13 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Акцентът на седмицата стана публично предлагане на четвъртата банка на БФБ-София - Българско-американска кредитна банка. Засиленият интерес към IPO-то на БАКБ логично доведе до ръст на книжата й от 13.80 процента или 4 лева до 33.94 лева за акция, а оборотът достигна рекордните 111 203 626.24 лева

Със затоплянето на времето търговията на фондовата борса се активизира. Борсовите индекси се промениха разнопосочно, като водещият индикатор SOFIX на седмична база се покачи с 0.07% до 870.55 пункта, а BG40 въпреки покачването си от петък не успя да неутрализира натрупаната през седмицата загуба и в крайна сметка се понижи общо с 3.89 пункта, или 2.63%, след като затвори при 143.69 пункта в петък.
Публично предлагане на четвъртата банка на борсата - Българско-американска кредитна банка, определено беше акцент на седмицата, а успешното пласиране на миноритарния й дял се отрази благоприятно и на останалите представители на финансовия сектор.
Средната цена на предлагане на акциите на Българско-американска кредитна банка в началото на седмицата беше определена на 29 лв. На нея бяха продадени малко над 3.75 млн. акции, които формират приблизително 30% от капитала на институцията. Около 85% от предложеното количество бяха закупени от международни институционални инвеститори, като за тях цената на една акция беше 14.83 евро. На регистрационния сегмент на Българската фондова борса минаха малко над 559 хил. акции, които формират останалите 15%, като те отидоха при институционални и индивидуални инвеститори в България. Участниците в покупката ще получат акциите си утре и ще могат да търгуват с тях.
Търсенето на книжа на банката обаче беше много по-голямо и надхвърли 13 млн. акции.
За първи път българска компания определи цената на предлагане чрез предварителна подписка (book building). С последните промени в правилника на борсата беше дадена възможност за продажба на акции по този начин. При него предварително се правят заявките, след което се определя средна цена на база на всички подадени и поръчки, на която се извършва продажбата.
До понеделник вечерта се набираха офертите за книжа на БАКБ както в България, така и в чужбина, които постъпваха в посредниците Ейч Ви Би банк "Биохим" за страната и "Кредитанщалт инвестмънт банкинг корпърейт файнанс" за чужбина. На база на тези предложения се определя и цената, на която се продават всички предложени акции. Обикновено при този тип продажба инвеститорите подават лимитирани и пазарни поръчки, като след това те се изпълняват в съотношението, в което са подадени.
След продажбата на акциите Българско-американския инвестиционен фонд, който притежаваше почти 99% от банката, получи 109 млн. лв., или 56 млн. евро. По този начин БАИФ намали дела си в банката на около 64%.
При постигнатата цена от 29 лв. пазарната капитализация на БАКБ е около 366 млн. лв., което я поставя сред първите 10 публични компании по този показател.
По данни на БНБ към края на миналата година банката е на 21 място в България по размер на общи активи, 12-а по размер на капитала. За последните две години е с най-висока възвращаемост на активите от всички български банки, включени в статистиката на БНБ.
През миналата седмица на БФБ-София бяха сключени 87 сделки по позицията за продажбата на 3 823 397 акции. Оборотът достигна рекордните 111 203 626.24 лева. Засиленият интерес към IPO-то на четвъртата банка след СИБанк, ДЗИ банк и ЦКБ логично доведе до ръст на акциите от 13.80 процента или 4 лева до 33.94 лева за акция.
През изтеклата седмица сред отличниците се нареди и ЦКБ, участваща във формирането и на двата борсови индекса - с 1.46% или седем стотинки до 6.25 лева за брой. По позицията бяха сключени 26 сделки при които 36 105 акции смениха собственика си. Оборотът с книжата на компанията достигна 225 586.45 лева.
Любопитното в случая е, че само за един ден – миналият понеделник ЦКБ отчете над 18 хил. изтъргувани акции при средна цена 6.27 лева, което е ръст от  1.79% на дневна база.
Що се отнася до ТБ СИБанк, около която бяхме свикнали да получаваме купища новини, през миналата седмица въпреки известния оборот, емитентът затвори търговията без промяна при цена от 51.25 лева за акция.
Общо 230 акции минаха по позицията при едва 6 сделки, довели до хилав оборот от 11 759.15 лева.
В началото на миналата седмица стана ясно от съобщение на Българска фондова борса, че Цветелина Бориславова Карагьозова и Светослав Божков Божилов значително са увеличили дела си в ТБ Стопанска и инвестиционна банка АД-София през предходната.
Сделките бяха осъществени на блоков сегмент по време на търговската сесия от 28 март на цена от 10 лв. за брой. Това е причината за огромния оборот седмица по-рано. В едната сделка Цветелина Карагьозова е придобила 1.695 млн. акции, или 24.32% от капитала на банката, с което увеличи прякото си участие до 25.39 на сто и общото си участие до 37.48%.
След покупката на 1.695 млн. акции, или 24.32% от капитала, Светослав Божилов вече притежава 25.77 на сто от капитала на банката. Прехвърлянето и на двете сделки бе отразено в Централен депозитар на 30 март 2006 г.
Продавачи на 7.99%, 7.99% и 7.47% са съответно Стелт (България) АД-София (99.32% собственост на Стелт Инвест ЛТД, Лихтенщайн), Blarhold B.V.-Амстердам, Холандия и Пампорово АД. Към момента не са обявени останалите продавачи, а след сделките гореизброените компании вече не притежават дял в банката.
Стопанска и Инвестиционна Банка АД отчете и най-голям оборот на Българска фондова борса АД за март, става ясно от месечния бюлетин на институцията.
С оборот от 69.315 млн. лв. за месеца СИБанк зае първото място, като 3.908 млн. лв. от тях са от блоковата сделки, осъществена при прехвърлянето на 48.64% от капитала на банката.
Последната публична банка у нас – ДЗИ Банк също успя да поскъпне, макар и при нисък оборот. През миналата седмица по позицията бяха сключени 21 сделки за общо 4 468 акции. Оборотът, макар и слаб – 16 381.19 лева, беше достатъчен за ръст на книжата от 1.24 на сто или четири стотинки на акция до 3.67 лева за брой.
В края на тази седмица финансовото дружество свиква редовното си Общо Събрание на акционерите, където освен Доклада на управителните органи за дейността на дружеството през 2005 год. и приемане на годишния счетоводен отчет, се очакват промени в органите на управление  и устава на компанията.
Както може да се предположи и през миналата седмица на БФБ-София не беше сключена нито една сделка с книжата на единственият български публичен небанков картов оператор – “Транскард” АД, чиито акции остават на цена от 6.63 лева.
През първата седмица на април лидер по ръст сред застрахователните компании, листвани на борсата беше ДЗИ АД, чиито книжа поскъпнаха с 1.09% или 98 стотинки до 91 лв. При 6 сделки 75 акции размениха собственика си, а оборотът достигна 6 768.72 лева. Горещата новина около компанията през миналата седмица беше съобщението от БФБ-София, че на Общото събрание на акционерите на компанията, проведено в последния ден на миналия месец ДЗИ АД е променил наименованието си на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество ДЗИ. Акционерите на компанията гласуваха още и за определяне на нов Надзорен съвет, който ще се състои от трима души - Весела Кюлева, Георги Янакиев и Пламен Гочев. За актюери на дружеството бяха избрани Веселин Тонев, Илиана Шалаверова, а Людмил Лазаров - за ръководител Вътрешен контрол.
Контракт София ООД притежава 70% от капитала на дружеството, докато Bank Austria Creditanstalt AGB и Julius Baer International Equity Fund имат съответно 12.5 и 5.5 на сто.
Най-новата публична застрахователна компания у нас ЗД “Евроинс” при относително висока активност все пак затвори седмичната търговия със спад.
В първите дни на изтеклата седмица акциите на дружеството регистрираха средна цена от 4.05 лв. за брой, при изтъргуван обем от над 8 800 броя. Относително раздалечени една от друга остават офертите при застрахователното дружество към момента при нива от 4.10 лв. продава и 3.99 лв. купува за брой. Като цяло 22 600 акции смениха собственика си при общо 17 сделки. Оборотът беше в размер на 91 137.00 лева, а спадът в стойността на книжата достигна 0.42 на сто или две стотинки на акция.
Въпреки новините около собственика на ЗПАД “Булстрад” АД през изтеклата седмица, емитентът затвори търговията без промяна на цена от 55.26 лева за акция. През първата седмица на април бяха сключени едва 3 сделки за 52 акции, довели до оборот от 2 878.40 лева.
В средата на миналата седмица Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление "Застрахователен надзор", Ралица Агайн издаде одобрение на Wiener Städtische Konzern, Австрия, за придобиване на непряко акционерно участие в капитала на Застрахователно акционерно дружество “Булстрад Живот” АД и на ЗПАД “Булстрад” АД, съобщиха от КФН.
Само преди седмица Wiener Städtische Konzern получи от комисията разрешение да придобие непряко повече от 10 на сто от гласовете в Общото събрание на “Ти Би Ай Асет Мениджмънт” ЕАД и в Общото събрание на “Ти Би Ай Инвест” ЕАД.
На 4 април Европейската комисия даде одобрението си Wiener Staedtische да придобие холандската финансова група ТВIН Group съобщи агенция Dow Jones Newswires. 
През миналата година най-големият австрийски застраховател поиска 40% от акциите в регистрираната в Холандия Kardan Financial Services B. V холдингът, контролиращ ТВIН Group, за сумата от около 113 млн. евро.
По последни данни БЗП Груп EАД притежава 97.32 на сто от капитала на ЗПАД “Булстрад” АД. Компанията обяви, че възнамерява да увеличи капитала си от 14.1 млн. лв. на 19.74 млн. лв. чрез издаване на нови 564 000 броя акции с номинална и емисионна стойност 10,00 лв.
По данни на АПИС ЗПАД Булстрад АД притежава 90.91% от Булстрад Живот, докато Контракт-57 ООД е с 18.05 на сто. От своя страна, Ти Би Ай Асет Мениджмънт и Ти Би Ай Инвест са част от Ти Би Ай Холдинг.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив