28 Септември 2024, 12:32 Днес (0) | Вчера (0)

Ценовият ефект от присъединяването към ЕС ще е около 0.5% към общата инфлация

28 Декември 2006 16:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Очакванията на БНБ са това да не наруши тенденцията на забавяне на годишния темп на инфлация през 2007 г.

БНБ публикува четвъртия брой на “Икономически преглед” за 2006 г. Тримесечното периодичното издание на Централната банка представя информация и анализ за динамиката на потоците по платежния баланс, паричните и кредитните агрегати, връзката им с развитието на реалната икономика и влиянието им  върху ценовата стабилност. Развитието на външната среда също е обект на анализ, тъй като българската икономика е под прякото въздействие на колебанията на международната конюнктура. Изданието предоставя и количествени оценки за развитието на основните макроикономически показатели в краткосрочна перспектива – инфлация, икономически растеж, динамика на паричните и кредитните агрегати и оценки за лихвените проценти.


Глобалните конюнктурни индикатори отчитат очаквания за забавяне на растежа на световната икономика през четвъртото тримесечие на 2006 г. и първото на 2007 г. По-ниски темпове на растеж се очакват в САЩ и водещите азиатски икономики. Еврозоната ще ускори растежа си през четвъртото тримесечие на текущата година, а през първото на 2007 г. се очаква временно забавяне на темповете вследствие на въвеждането на по-висока ставка на ДДС в Германия. Предвижда се ценaтa на суровия петрол да се задържи на нива около 60 щ.д./б, което ще допринесе за снижаване на инфлацията. Според пазарните очаквания лихвеният процент по федералните фондове в САЩ през следващите две тримесечия ще се запази на текущото равнище, а лихвите по рефинансиращите операции на ЕЦБ ще се повишат с 25 б.т. през четвъртото тримесечие на 2006 г. и евентуално с още 25 б.т. в края на първото тримесечие на 2007 година.
Високата норма на възвръщаемост на инвестициите в България и положителните очаквания за развитието на икономиката, свързани с членството в ЕС от 1 януари 2007 г., привличат значителни по обем финансови ресурси ­ преки чуждестранни инвестиции и външни заеми, които повлияха за ускоряване на икономическото развитие на страната. Инвестиционната активност се превърна във важен фактор за икономическия растеж, като приносът на инвестициите в основни активи за растежа се изравни с приноса на потреблението на домакинствата. От друга страна, търсенето на инвестиционни стоки до голяма степен се удовлетворява от внос и съответно допринася за увеличаване на дефицита на търговското салдо по платежния баланс. Свързано с притока на капитали е влошаването на някои позиции от текущата сметка на платежния баланс като салдото по доходите и салдото по други услуги. Повишаването на международните цени на основни суровини като суровия петрол и металите също е фактор за нарастване на дефицита на търговското салдо през последната година, доколкото делът на тази група в общия внос на страната е значителен.
В резултат от действието на изброените по-горе фактори дефицитът по текущата сметка на платежния баланс продължи да се увеличава през периода януари ­ септември 2006 г., като преките чуждестранни инвестиции го покриват на 135.8%. Излишъкът по общия баланс на платежния баланс се разпределя между нарастване на международните валутни резерви и погасяване на заеми към МВФ. Съотношението на международните валутни резерви и вноса на стоки и услуги в месеци внос остава постоянно на ниво около 5 месеца.
Очакваме тенденцията към ускоряване на растежа у нас да продължи през четвъртото тримесечие на 2006 г. и първото тримесечие на 2007 г. Потреблението и инвестициите ще поддържат значителни темпове на растеж, но очакваме по-висок темп на нарастване на износа, подкрепен от положителните тенденции в разходната конкурентоспособност на промишления отрасъл, и съответно свиване на отрицателния принос на външнотърговския баланс. Притокът на капитали в страната ще остане висок и ще покрива над 100% дефицита по текущата сметка на платежния баланс. При прогнозираното нарастване на валутните резерви и на депозита на правителството в БНБ очакваме, че темпът на нарастване на резервните пари ще бъде съответно около 20­22% през четвъртото тримесечие на 2006 г. и около 18­20% през първото тримесечие на 2007 г. Растежът на широките пари също слабо ще се ускори ­ до 22­24% на годишна база. След като БНБ прие решение за отмяна на административните ограничения върху темповете на нарастване на кредитите от 1 януари 2007 г., като същевременно запази строгите надзорни изисквания, действията є ще бъдат насочени към постигането на умерен и устойчив растеж на банковите кредити в рамките на 20% годишно.
Очакваме годишният темп на инфлация да продължи да се забавя през четвъртото тримесечие на 2006 г. в резултат на благоприятната конюнктура на международните пазари на енергийни суровини и липсата на косвени ефекти върху вътрешните цени по линия на горивата. В началото на 2007 г. инфлацията ще продължи да спада на годишна база, за което най-голям принос ще имат административно определяните цени. Приносът на ценовите ефекти от присъединяването на България към ЕС се оценява на около 0.48 пр.п. към общата инфлация, което от своя страна няма да наруши тенденцията на забавяне на годишния темп на инфлация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив