28 Март 2024, 21:58 Днес (11) | Вчера (12)

2018-та ще е рекордна година за онлайн рекламата

30 Март 2018 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 март 2018, 10:57

Разходите за търговски съобщения в интернет-средата за първи път са по-големи от тези за телевизионните реклами, сочи анализ

През 2018 година рекламиращите в интернет ще похарчат 40 милиарда долара повече от рекламиращите в телевизията. 40% от световните разходи за търговски послания тази година ще са насочени към уеб-пространството. Прогнозата е на агенцията за рекламни измервания Zenith, пише TechNews.bg.

В по-дългосрочен план, до 2020 г., онлайн рекламите ще нарастват средно с по около 10% на година. Към края на десетилетието те ще достигнат 44,6% дял в световния рекламен пазар.

Разходите за търговски съобщения в интернет-средата за първи път са по-големи от тези за телевизионните реклами, които представляваха най-голяма част от световния рекламен бюджет през миналата година.

Източници на растеж

Растежът на рекламите в интернет се движи най-вече от социалните мрежи и видео-сайтовете – такива като Facebook и YouTube. В световен мащаб разходите за реклами в социалните медии се очаква да нараснат с 21% до 58 млрд. долара. Разходите за видеореклами пък ще нараснат с 19% до 32 милиарда долара през 2018 г.

Любопитен детайл в този пейзаж е наблюдението на Statista.com, че Facebook държи 20% от глобалния пазар на уеб реклама. И приходите, и делът на социалната мрежа нарастват трайно и възходящо: за 2017 година социалната мрежа е добила 39,9% милиарда долара от реклами и това й е осигурило 19,7% дял от пазара.

Позиционирането в търсещи системи като Google остава най-масово използваната форма на онлайн рекламиране. Този сегмент се очаква да достигне 95 милиарда долара тази година.

Като цяло световните рекламни разходи ще нараснат с около 5%, достигайки 579 млрд. долара в края на годината, прогнозира Zenith. Водеща роля за този подем ще имат бързо разрастващите се пазари като Китай, Филипините, Индонезия и Малайзия.

Ускоряването на растежа на рекламите в интернет ще е трайно – този сегмент е набрал скорост и има какво да "подклажда огъня” в него. Принос за това имат зимните Олимпийски игри, предстоящото Световно първенство по футбол и предизборната активност в някои страни.

Към мобилната реклама

Не е изненадващо, че цялостният растеж на уеб-рекламата ще се реализира главно върху мобилни устройства. Таргетираните към мобилни устройства търговски съобщения ще представляват 60% от интернет рекламата и 24% от глобалния рекламен бюджет.

За мобилна реклама до 2020 г. ще бъдат похарчени 180 милиарда долара, предвещава агенцията.

Междувременно разходите за реклами, проектирани за настолни устройства, трайно намаляват – леко и постоянно, с по 1% годишно. Намалява и рекламата в печатни форми.

Загриженост за личните данни

Бурното развитие на уеб-рекламата все пак няма да мине без известна сянка от облаците, надвиснали над интернет пространството след скандала с Facebook и Cambridge Analytica. Случаят накара мнозина да се замислят за следенето на личната информация в интернет. Това е цял сегмент в бизнеса с уеб-реклама – тракерите, т.е. системите за проследяване, които създават профил на всеки уеб-потребител на база на неговите активности онлайн, както и боркерите на данни.

Скандалният случай от последните седмици засили интереса към системите за анонимизация и други решения за защита от постоянното проследяване.

"Възходът на дигиталната икономика не бива да идва за сметка на загубата на личната ни неприкосновеност, особено когато е факт, безпрецедентен в историята, че младежите са най-големите потребители на уеб-услугите”, казва Артуро Аскора, директор на IMDEA Networks Institute в Мадрид, Испания. Институтът работи по "MyBubble” – инициатива за създаване на филтър за персонализация, предназначен за опазване на личната неприкосновеност в глобалната екосистема на интернет реклами.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив