29 Март 2024, 03:41 Днес (0) | Вчера (11)

2021-ва - година на икономическото възстановяване, но не за всички

04 Юни 2021 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2021, 07:52

Под условие: Едва в началото на 2022 г. България може да достигне пълно възстановяване от кризата поне на макроикономическо ниво

Тази година ще бъде година на икономическо възстановяване по света и в България. Но възстановяването няма да бъде гладко и равномерно, защото за някои сектори 2021 г. започна с ново затваряне на ресторанти,хотели, молове и други търговски обекти. Това се казва в анализ на икономическия анализатор Румен Гълъбинов. Важно е антикризисните мерки да продължат, въпреки че икономиката като цяло ще се възстанови с различна степен на възстановяване на отделните сектори.
Сега се очаква икономиката ни да се възползва от нарастване на външното търсене и износа ни, което ще бъде подкрепено от възстановяването на най-важните външно-търговски партньори на България в ЕС.
Междувременно инфлацията в България се очаква да се ускори през втората половина на 2021г.
В същото време очакванията по отношение на инвестициите в страната ни са за малко инвестиции през настоящата година.
Публичните инвестиции обикновено се забавят около изборите, а частните инвестиции също ще изчакат да видят какво ще се случи.
Политическата нестабилност и коронакризата се отразиха негативно на инвестициите в страната ни, като не се очаква да стартират големи проекти от частни инвеститори през 2021 г.
Няма перспектива и проектите, финансирани от Европейския фонд за възстановяване да стартират скоро, въпреки че би било полезно да се подпомогне възстановяването чрез бързото стартиране на такива проекти.
Икономическото възстановяване през 2021 г. няма да бъде достатъчно, за да се върнем на нивата отпреди кризата в рамките на една година.
Ако текущите тенденции се запазят, някъде в началото на 2022 г. България може да достигне пълно възстановяване от кризата поне на макроикономическо ниво.
Но някои сектори могат да отнемат повече време, например международният туризъм вероятно ще се възстанови бавно, въпреки че ваксините ще помогнат за преодоляване на страха от пътуване в чужбина.
Очаква се както износът, така и потреблението да допринесат положително за разрастването на българската икономика през следващите две години.
За съжаление международните вериги за доставки все още не са напълно възстановени.
Транспортният сектор се очертава като големия губещ в кризата.
Много сектори на българската икономика са силно засегнати от ограниченията и пандемията и въпреки мерките за подкрепа на правителството, икономиката ще се бори да се възстанови до нивата отпреди кризата през 2021г.
В същото време през 2020 г. България се присъедини към обменния курс Механизъм (ERM2) през юли и това се очаква да тласне страната към по-нататъшни реформи, които да осигурят стабилността на финансовия сектор.
Възстановяването на България ще бъде подкрепено от значителни европейски фондове по различни програми от Многогодишната рамка за финансиране на ЕС за 2021-2027 г., както и от допълнителни схеми за подпомагане от ЕС, като Механизма за възстановяване и устойчивост.
Според прогнозите България може да получи еврофондове на обща стойност близо 30 млрд. евро между 2021 и 2027 г.
Според ОИСР, след свиване с 4,2% през 2020 г., БВП на България се очаква да се възстанови с 3,8% през 2021 г. и 4,4% през 2022 г. БВП ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 г. Възобновяването на икономиката ще създаде нова сила в домакинското  търсене и бизнес инвестиции, които ще заменят държавните разходи като основен двигател на растежа. Икономическото възстановяване ще се отрази в постепенни подобрения на пазара на труда.
В заключение, очаква ни бавно възстановяване въпреки очакваното ускоряване на икономическата активност.
През тази и следващата година перспективите остават силно несигурни и растежът може да бъде по-слаб от предвидения, ако пандемията отнеме повече време, а условията на външното финансиране се затруднят или геополитическото напрежение в района ескалира.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив