29 Март 2024, 11:58 Днес (5) | Вчера (11)

45 години от земетресението във Вранча през 1977 г. Подобно може да донесе икономически загуби за над 7 милиарда евро

04 Март 2022 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 март 2022, 17:18

Преди 45 години близо 1600 души загубиха живота си и около 35 000 домове бяха разрушени от опустошително земетресение, разлюляло Румъния. Трусът бе с магнитуд 7,2 по скалата на Рихтер, а епицентърът му бе локализиран в Източните Карпати, в земетръсната зона Вранча. Хипоцентърът бе намира на дълбочина 94 km. Повечето от жертвите бяха в Букурещ.
Земният трус е усетен в цяла България и нанася щети, най-вече в селищата край р. Дунав. Най-силно е засегнат гр. Свищов, където са разрушени много промишлени и 355 жилищни сгради, а 463 са силно повредени. Съборени са 5 училища, 50 са силно повредени. Разрушени са 21 административни (вкл. тази до гарата) и търговски сгради, други 35 са повредени. Засегната е църквата "Света Троица", която е напълно възстановена едва през 2004 г. Паметни плочи в памет на загиналите над 100 души са издигнати на площад "Велешана", където се е намирало сринатото общежитие на химическия комбинат "Свилоза", както и в близост до училището "Алеко Константинов", където е бил разрушен жилищен блок. Дълго време след труса химическият комбинат "Свилоза" не успява да се справи с щетите и да възстанови предишните си производствени мощности и обем на производството. След земетресението в България са набирани доброволци от цялата страна – студенти, младежи, специалисти, които наред със силите на тогавашната "Гражданска отбрана" и военни, се включват в издирването на оцелели и жертви, както и в разчистването на останките. Под развалините в Свищов загиват над 130 души, ранени са над 140. Много от затрупаните са имали реален шанс да бъдат извадени живи, но загиват от нараняванията си и недостиг на въздух.
И днес сценарият за събитие от мащабите на 1977 г. би поставил много семейства в затруднение, посочва Националният съюз на застрахователните и презастрахователните компании на Румъния (UNSAR).  Всъщност Румъния се счита от специалистите за една от най-изложените на сеизмичен риск европейски страни.
Земетресението може да засегне както населението, стоките и сградите, транспортната инфраструктура, хранителните доставки, комуникационните и информационните технологии, така и природната среда и социално-икономическите дейности. Но един от най-важните сектори, който изисква специално внимание и координиран подход към мерките и действията за намаляване на риска, е строителният сектор.
По експертни оценки, извършени от IGSU в рамките на програмата RO-RISK, над 100 000 души могат да бъдат засегнати в случай на земетресение със среден интервал на повторение от 100 години. При такъв сценарий вероятните икономически загуби могат да надхвърлят 7 милиарда евро, а 210 000 сгради могат да бъдат повредени.
Въпреки това, само 1 на всеки 5 жилища е покрито от задължителна катастрофична застраховка. И въпреки че 74% от румънците казват, че се интересуват от имуществена застраховка, според последното проучване на общественото мнение, проведено от UNSAR с IRES, интересът е по-голям от реално сключените застраховки.
"Предвид рисковете, на които сме изложени, задължителната застраховка на жилищата се превръща в необходимост. В този контекст приветстваме инициативата на Министерството на развитието, благоустройството и администрацията за одобряване на Националната стратегия за намаляване на сеизмичния риск (НСРСР). Законодателната рамка за намаляване на сеизмичния риск на съществуващи сгради е важна стъпка за устойчивостта на румънското общество", коментира Адриан Марин, президент на UNSAR.
В Румъния защитата на жилищата чрез застраховка е задължителна по закон, а задължителната полица (PAD) покрива 3 катастрофични риска - земетресение, наводнения и свлачища – до границата от 20 000 евро, съответно 10 000 евро, в зависимост от вида на строителството.  UNSAR припомня, че незадължителната застраховка на жилища покрива и рискове като пожар, експлозия, буря, буря, кражба или вандализъм при застрахователни суми, които отговарят на реалната стойност на жилищата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив