30 Април 2024, 12:40 Днес (5) | Вчера (10)

S&P: Атаката на Иран срещу Израел тества суверенните рейтинги в региона

17 Април 2024 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 април 2024, 10:46

Агенцията може да предприеме действия за отрицателен рейтинг, ако войната се развие с все по-неблагоприятни макроикономически последици

Безпрецедентните военни действия на Иран срещу Израел повишават риска от рязка ескалация на конфликта между Израел и Хамас, посочва S&P Global Ratings (S&P). Устойчивият, нестабилен геополитически фон, характеризиращ се с периодични ескалационни действия от страна на воюващите страни, вероятно ще остане реалност за региона, коментира световната агенция за кредитен рейтинг. Според  S&P войната Израел-Хамас може да продължи през 2024 г. и Газа да остане епицентърът, с продължаващ натиск върху Израел (AA-/Отрицателен/A-1+) от Иран (без рейтинг). S&P очаква интензивни дипломатически усилия за ограничен характер на операциите на Иран, за да се предотврати ескалирането на кризата до пълномащабен регионален конфликт. Въпреки това агенцията за кредитен рейтинг смята, че ситуацията ще зависи от характера и мащаба на израелския отговор през следващите няколко дни. Пълномащабен конфликт между държавите би бил икономически, социално и политически дестабилизиращ за целия регион и неговите финансови пазари. S&P отбелязва, че основните участници в конфликта и по-широката дипломатическа общност изрично са посочили, че не искат ситуацията да ескалира повече. Рискът от тактически грешни изчисления и други негативни сценарии обаче се увеличава.
Рейтинговата агенция посочи, че може да предприеме действия за отрицателен рейтинг, ако войната се развие с все по-неблагоприятни макроикономически последици върху търговията, финансовите потоци и туризма, в допълнение към щетите за засегнатото население. Ако възникне продължителен и по-широк конфликт – заедно с, например, продължително затваряне на Ормузкия пролив – фискалната полза от потенциално по-високите цени на петрола за суверените, произвеждащи петрол в Персийския залив, може да бъде компенсирана от невъзможността на правителствата за износ. Това може да увеличи техните нужди от разходи и да се отрази отрицателно на изходящите капиталови потоци, разходите за финансиране и икономическия растеж.
При неблагоприятен сценарий на по-широк продължителен конфликт, рейтингите на S&P за повечето регионални суверени могат да бъдат под натиск. Въпреки това, в близко бъдеще агенцията очаква, че рейтингите на Абу Даби, Кувейт, Катар и Саудитска Арабия вероятно ще бъдат смекчени от големите им запаси от външни активи. Бързото намаляване на задлъжнялостта на Оман укрепи баланса на суверена и е по-малко вероятно страната да бъде възпрепятствана от затварянето на експортните маршрути предвид нейното географско местоположение. S&P разглежда Бахрейн като по-уязвим от изходящи потоци предвид големите нужди на банковия сектор от външно финансиране.По-нататъшна ескалация може да разстрои социалната стабилност и сигурността в Ирак, Ливан, Йордания и Египет, особено ако в тези страни има репресивни атаки. Но ниските нива на рейтинг на тези държави вече включват висока степен на политически риск и дълбоко вкоренени предизвикателства, пред които са изправени страните.
За Израел пряката атака на Иран представлява по-нататъшна ескалация на вече високите геополитически рискове. Въпреки че войната с Хамас е съсредоточена предимно в Газа от октомври 2023 г., нейните последици се усещат все повече от Израел на други фронтове, включително редовната размяна на огън с Хизбула в Ливан и  атаките на хусите. Сегашната първа директна атака от Иран следва предишния удар на Израел срещу консулството на Иран в Дамаск.
S&P счита, че продължаващите рискове от по-широк регионален конфликт биха могли да имат още по-ясно въздействие върху икономиката, бюджета и сигурността на Израел в сравнение със съществуващите базови прогнози.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8254
GBP 2.4796 2.4887 2.2837
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив