24 Април 2024, 08:25 Днес (0) | Вчера (6)

Американските животозастрахователи са в паника от евентуалната загуба на Обама

31 Октомври 2012 12:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 октомври 2012, 13:00
под лиценза на creative commons

Бъдещето на индустрията ще е неясно, ако републиканците успеят да отхвърлят някои части от реформите, известни като "Obamacare", но оставят застрахователите задължени да издават полици и за болни хора

Човек би си помислил, че изпълнителните директори на здравните застрахователи в САЩ вче охлаждат шампанското в очакване на изборна победа на републиканеца Мит Ромни в президенттската надпревара, но в същност те са в сериозно затруднение, коментира "Иншурънс Джърнъл".

Въпреки, че застрахователите категорично не харесват някои елементи от налаганата от Барак Обама здравна реформа, играчи като UnitedHealth Group и BlueCross Blue Shield очакват приходи от милиарди от нови клиенти, които според новия закон ще трябва да си купят полица. Компаниите от сектора вече инвестираха десетки милиони, за да се подготвят за промените.

Ако Ромни дойде на власт, предстоят месеци на несигурност. След като влезе в Белия дом, администрацията му ще трябва да се аклиматизира, преди да се заеме с обещанието си да отмени този нормативен акт на сегашния президент, наричн от републиканците "Obamacare".

През това време всевъзможни ведомства, свързани със здравеопазването истерично ще гонят крайните срокове за налагането на новите законови изисквания.

Дали животозастрахователите ще следват буквата на закона, или желанията на този, който е на власт? Какво биха казали федералните магистрати по въпроса? Отговорите на на тези въпроси ще зависят обаче от тромаво действащия Конгрес.

Бъдещето на индустрията ще е неясно, ако републиканците успеят да отхвърлят някои части от реформите, но оставят застрахователите задължени да издават полици за хора със здравословни проблеми. Ако това се случи, клиентите ще могат практически да си купуват застраховка на път към спешните отделения, а премиите неминуемо рязко ще скочат.

Кампанията на Ромни не не разкри детайли за това, как точно ще отхвърли реформата на Барак Обама, но товя със сигурност няма да стане в първия му работен ден. Ромни намекна, че иска да помогне на хората с медицински проблеми, но не каза, кои части на законодателството в областта на здравеопазването ще запази и кои ще отхвърли.

Застрахователите няма да бъдат там и да повтарят: "Отмяна, отмяна, отмяна ", коментира доскорошният вицепрезидент на Cigna Г. Уилям Хоугланд.

"Те вероятно ще се опитат да намерят доводи за това, но бебето не се изхвърля заедно с мръсната вода ", посочва още той.

Според застрахователният консултант Робър Лазевски, напрежението става непоносимо.

"Прекарвам много време в офисите на висши мениджъри и на събирания на бордове на директорите. Те са добри републиканци, биха искали Ромни да победи, но са уплашени до смърт от бъдещето", коментира той в блога си.

Наред с това няма консенсус и сред самите републиканци в Конгреса за това как да се замени закона за здравеопазването на Обама.

На този фон, програмата на Обама все повече и повече заприличва на бизнес възможност. Според промените, пред следващата година около 30 млн. сега неосигурени американци ще трябва да си купят здравна полица. PricewaterhouseCoopers изчислява, че с това допълнение пазарът ще се разрасне с между 50 и 60 млрд. долара през 2014 г., и с около 230 млрд. годишно за следващите седем години.

Съгласно закона на Обама, застрахователните компании ще трябва да приемеат всички желаещи, включително болните.

Според анализатора на в. „Морнинг стар” Матю Кофина, Ромни по-вероятно ще намали обхвата и мащаба на закона за здравеопазването на Обама.

"Мисля, че е ограничен в това да се опита да го отмени напълно. Не трябва да забравяме, че именно Ромни въведе много сходно законодателство в щата Масачузетс като тегов губернатор”, посочва още Кофина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив