01 Октомври 2024, 02:34 Днес (0) | Вчера (1)

Банковият кредит е основен начин за финансиране на покупка на жилище

20 Септември 2011 13:11 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

За 50% от анкетираните банковият кредит е основен начин за финансиране на покупката

Банковият кредит е основен начин за финансиране на покупка на жилище, не е малък делът на тези, които биха купили жилище, ако имат поне половината от цената кеш. Това показва изследване на потребителското търсене и нагласи на пазара на недвижими имоти, проведено от кредитния консултант "Кредитланд", www.creditland.bg и финансовия съветник "Моите пари".
Проучването е направено чрез анкета сред посетителите на интернет сайтовете на двете компании. Фокус на изследването са въпроси като реални ли са според купувачите цените на жилищата, има ли предлагане на качествени имоти, адекватни ли са банковите продукти на пазара, избират ли потребителите най-изгодните банкови продукти. Процентът отговорили на някои от въпросите надвишава 100, тъй като всеки участник е избрал повече от един отговор.
Така резултатите показват, че за 50% от анкетираните банковият кредит е основен начин за финансиране на покупката, а 1/3 споделят, че биха пристъпили към покупка, ако притежават поне половината от цената кеш. Освен това 84% от анкетираните не се притесняват да ползват жилищен кредит за покупката на имота, а 50% биха ползвали максимално банково финансиране, според настоящите условия на банките. Към покупка след спестяване на половината от необходимата сума ще пристъпят 34%.
Резултатите от анкетата показват и по-висока финансова култура при избора на кредит – над половината (55.3%) от анкетираните избират кредитен продукт чрез сравнение по показателя Годишен процент на разходите (ГПР, включва лихвата и всички такси и комисиони, свързани с ползването на заема, без застраховките – бел. ред.). Друг водещ фактор при избора на заем е прозрачността на условията по кредита (51.6%). Анкетираните разбират прозрачността като фиксиран ГПР, фиксирани лихви, невъзможност банките да променят условията по договора. За 41% от анкетираните е приоритетна възможността за договаряне на условия с банката. Договарянето на индивидуални условия е политика на някои кредитни институции в момента, които така отговарят на изискванията на пазара - гъвкави според клиента, а не еднакви параметри за всички, посочват от "Кредитланд".
Според 14% от отговорилите ценовото дъно е достигнато и следва растеж, други 18% са на мнение, че сегашното ниво ще се запази, а 64% от потенциалните купувачи на жилища очакват цените да паднат още.
Очакваният спад на цените на жилищата е  10-20%. Анкетата показва и че изборът на имот е труден - 74% от анкетираните са на мнение, че няма достатъчно голям избор и добри оферти на пазара и трудно намират жилище. Предложенията трудно удовлетворяват изискванията им по отношение на качествено строителство, вътрешно разположение, локация и други условия като инфраструктура, близост до спирки на метрото, до молове, обясняват от кредитния консултант.
Най-предпочитаните за покупка жилища според типа строителство са новото строителство, както и по-старото монолитно, тухлено строителство. Само 20% биха избрали панел, а покупката на зелено заради по-ниски цени би била избор на 4% от анкетираните. По отношение на размера на имота има ясна ориентация най-вече към двустайни жилища (около 51% от анкетираните).
Над половината от потенциалните купувачи могат да отговорят на критериите за кредитиране и имат реални очаквания по отношение на изискваните от банките коефициент дълг/доход.
Основен източник на информация за възможностите за кредитиране е интернет - над 80% от отговорилите. Част от анкетираните търсят информация и директно в банковите клонове (44%), съветват се с близки и познати (28%). Към професионален кредитен консултант се обръщат 18%. За сравнение - в Западна Европа и САЩ над 60% от бъдещите кредитоискатели се възползват от услугите на консултант, се казва в изследването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив