16 Юни 2024, 16:58 Днес (0) | Вчера (0)

Без нови шосета губим трафика към Европа

10 Февруари 2005 10:23 в-к "Монитор" по статията работи:
A+ A-

Необходима е стратегия за развитие на инфраструктурата ни, твърди Доц. д-р. Николай Казаков

България като страна ще става външна граница на Европейския съюз. При тази ситуация естественото развитие на глобалната икономика започна да налага превръщането на страната ни в регионален европейски логистичен център. А дали сме подготвени за това. Определено можем да кажем не. От 10 години аз и редица мои колеги посочваме тенденциите, които определно не се вземат  предвид. За това се породиха проблемите като тези в Княжево, които ако се продължава да се работи по сегашния начин ще се задълбочават. Тези проблеми ще се засилват и за други населени места. Особено след влизането ни в Европейския съюз. Но за да е ясно, нека да припомним някои основни моменти.
Логистичните системи са три вида вида, иерархически свързани по между си : глобални, макрологистични и микрологистични. Глобалните се тези , които се изграждат в международен мащаб, макрологистични-в рамките на една държава или регион, и микрологистични ­ на територията на едно предприятие, терминал, склад и т.н. Най ярък пример за една глобална система е Европейския съюз.
Разглеждайки връзката между глобалната логистика и макрологистиката, ще се отговори на редица въпроси като какво трябва да бъде състоянието на транспортната инфраструктура, какви транспортни технологи трябва да се прилагат, къде е ролята на държавата за оказване на подкрепа и т.н.. Тази връзка се осъществява в международен мащаб при отчитане на спецификата на функциониране на пазарите в отделните страни-участнички в логистичната система. Проблемите при тази система са свързани с правовите и икономическите особености на международните икономически отношения, различните условия за доставяне на стоки и товари, различните нива на обслужване и информационно обеспечение, динамиката на пазара, транспортното законодателство, митническите процедури. Но най-съществените проблеми са свързани със възможността за изпълнение на изисквания на съвременния пазарен механизм т.е. доставките да са логистични. А това изисква да се ускори движението на стоките и товарите, информацията и финансите, да се премахнат административните пречки, корупцията, да се преустрои производството и др. За целта ще трябва да се изгради и цялостната макрологистична система на България.
От горепосоченото се вижда, че проблемите с Княжево са само част от глобалния проблем, който е превръщането на България в регионален логистичен център.
Съществува и една неприятна переспектива. Ако още се мотаем и не подходим професионално, то има възможност при бързо изграждане или довършване на магистралите и транспортните артерии в Сърбия и основно в Македония, транспортният поток от и за Европа, минаващ през България, да започне да я заобикаля по трасето Сърбия, Македония, Гърция и Турция. А България ще загуби много приходи, които се полагат по право на нея. Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев много правилно предложи да се прилага комбиниран транспорт. Да, това е бъдещето. Но неговото изграждане трябва да стане не на парче, а във връзка с останалите елементи на посочена по-горе логистична система т.е. пак е необходима стратегия.
Какво още ще наложи тази стратегия. На първо място усъвършенствуване на транспортната система, така че да отговаря на европейските изизисквания, наблягайки на международния транспортен коридор Север-Юг. Но за превръщането на България в логистичен център е необходимо да се развият и коридорите с направления югозапад ­ Североизток (например коридор №8). Това ще доведе до ускоряване движението на материалните потоци от страните на Западна и Югозападна Европа и Северна Африка до Украйна, Кавказкият регион и т.н . и обратно. Наличието на фериботната връзка Варна ­ Иличовск, както и прилагането на лихтеровозните системи ще бъдат приоритетни субсистеми в логистичната верига.
Изграждането на магистралната и пътна мрежа трябва да бъде също логистично. Затова е необходима модернизация на жп транспорта и на терминалите, повишаване на пропускателната им възможност и скорост на транспортиране, намаляване на времето за обработка на товарите,създаване на оптимални условия за комбинирани превоз по основните трасета-София, Пловдив, Варна,Свиленград и др. И не само това са решенията. Съществуват още редица, които задължително трябва да бъдат обвързани в една цялостна стратегия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8136
GBP 2.4796 2.4887 2.3154
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив