28 Март 2024, 20:59 Днес (11) | Вчера (12)

Безлихвените банкови заеми – за погасяване на бързи кредити

05 Март 2021 14:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2021, 14:15
Под лиценза на creativecommons

Средният размер на отпуснатите заеми за физически лица е 4337 лв.

Близо година след като държавата стартира икономическата програма за подпомагане на физически лица и фирми, засегнати от коронакризата, финансовият портал MoitePari.bg, следейки как протича тази мярка,  проведе второ проучване, с цел да се установи какви са нагласите на потребителите към нея.
В проучването, проведено в периода 24.02 до 02.03.2021 г., са участвали общо 150 посетителя на сайта, които споделиха мнението си. Припомняме, че мярката се реализира чрез акционерно участие от страна на държавата в капитала на Българска банка за развитие, която от своя страна насочва определения ресурс към търговските банки, които играят ролята на посредник по предоставяне на този вид кредити. Бенефициенти са физически лица и фирми, като фокусът на нашите анализи са физическите лица.
Първоначалните параметри на програмата бяха често променяни, като предприетите корекции от страна на ББР целят да отговорят в максимална степен на нуждите, предвид продължаваща епидемична обстановка.
Програмата е насочена към лица на трудов договор и самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници, чиито доходи са засегнати от пандемията. По-важните промени, които бяха направени в условията бяха:
-    Увеличаване размера в максималната сума на кредита до 6900 лв.
-    Увеличаване максималния срок на изплащане до 60 месеца
-    Увеличаване на гратисния период  до 24 месеца

Успоредно с тези промени беше удължен срокът на програмата до юни 2021 г. По последни данни на ББР общият размер на одобрените кредити възлиза на 305 млн. лв., с което беше изчерпан първоначално предвиденият размер от 300 млн. лв.
В момента ББР подготвя процедура, свързана с удължаване на програмата за физически лица и банките - партньори по програмата временно преустановяват приемането на заявления. От институцията заявяват, че е внесено предложение пред Министерството на икономиката да бъде предоставен допълнителен финансов ресурс.

Какво показват данните от проучването? Авторът Десислава Николова, финансов aнализатор в MoitePari.bg, обобщава:

Близо 40% от анкетираните споделят, че не са кандидатствали за безлихвен кредит, защото нямат нужда от такъв, а 34% не са запознати с тази опция за безлихвено кредитиране.
Общо 29% са онези, които признават, че изпитват финансови затруднения. Част от тях изчакват отговор от банката, са усвоили сумата или възнамеряват да кандидатстват.

Близо 40% от запитаните за какво ще използват или използват безлихвения ресурс признават, че ще с него ще покрият задължения към фирми за бързи кредити.
Напомняме, че в България мерките, свързани с отсрочване на кредити не се прилага за този вид финансови институции, както беше решено в нашата северна съседка Румъния.
Повече по темата в "Отсрочване на кредит – практиките в България и Румъния".  Тези, които погасяват заеми от небанкови финансови институции със средства от програмата за безлихвено кредитиране го правят с цел оптимизиране и намаляване на лихвените разходи по по-скъпи задължения или са изпаднали в невъзможност да ги погасяват, но отговарят на условията по програмата.
В сравнение с данните от предходното проучване за отпускане на безливен заем, двойно е нараснал делът на лицата, които възнамеряват да използват безлихвен ресурс, за да погасяват бързи кредити.

29% възнамеряват да използват средствата за заплащане на комунални услуги и покриване на разходи за издръжка на живот, а 16% за собствен бизнес. На последно място са онези, които възнамеряват или са рефинансирали (пълно или частично) банкови кредити (13%).
 
Резултатите от проучването сочат, че преобладават лицата, които търсят или са се възползвали вече от безлихвен заем в размер на 1500-4500 лв. (общо 58%).
По последни данни, изнесени от ББР средният размер на отпуснатите заеми за физически лица е 4337 лв.  Малко над 40% са нуждаещите се от безлихвен кредит, които са ползвали или възнамеряват да ползват максимално допустимата граница до 6900 лв.
Промените в програмата направиха възможно усвояването на сумите да бъде по желание на клиента – еднократно или на траншове, като 75% от далите отговор предпочитат първият вариант.
Общо 86% от отговорилите заявяват, че ще ползват или ползват в момента гратисен период по кредита. Гратисният период, който може да бъде ползван по програмата е от 6 до 24 месеца, като 50% от тях ще ползват максимално определеният до 24 месеца.
Резултатите показват, че предпочитаният срок за изплащане на кредита е максимално определеният по програмата от 60 месеца (32%). С това се цели определяне на по-ниска дължима месечна погасителна вноска, след изтичане на избраният гратисен период.


Профил на анкетираните
-    Физически лица на трудов договор (65%)
-    В сферата на търговията (20%)

Причини за отказ на безлихвен кредит
Делът на отказите към момента е нисък – едва 6% от всички анкетирани. Причината, поради която онези, които са кандидатствали, но не са получили финансиране е лоша кредитна история (63%).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив