01 Октомври 2024, 02:43 Днес (0) | Вчера (1)

Бейби бумърите, парите за старини и разводите с инвестициите

29 Август 2011 12:04 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

При положение, че Бейби бум-поколението става все по-възрастно, а пазарите все по-нестабилни, съществува силн дебат за това как застаряващата част от нацията може да намери инвестиция, която да й помогне за спокойни старини

При положение, че Бейби бум-поколението става все по-възрастно, а пазарите все по-нестабилни, съществува силн дебат за това как застаряващата част от нацията може да намери инвестиция, която да й помогне за спокойни старини.
Федералният резерв на Сан Франциско наскоро оповести проучване, което разглежда житейските етапи за поколението, родено между 1946 и 1964. Заключенията от него не вещаят нищо добро за фондовата борса, според Никълъс Колас, главен пазарен стратег на ConverEx, цитиран от CNBC.
За да покаже как са се променяли предпочитанията в хода на живота им, Колас разказва "старата мъдрост", която казва, че трябва да се ожените 3 пъти в живота си. Първият брак, според Колас е свързан с "физическото привличане", втората жена е фокусираната върху семейството, а третата трябва да гарантира отличното емоционално и интелектуално партньорство и да ви помогне да се насладите на старините си.
"Афоризмът малко отхвърля романтичния идеал, в полза на здравия прагматизъм, без да споменаваме ползата от него за бракоразводните адвокати", коментира Колас в своя анализ.
Примерът с брака показва как се променят предпочитанията на човек по време на живота му.
Повече склонни сме към риск на младини, за да се опитаме да си осигурим по-висока възвръщаемост, но когато остаряваме, търсим безопасност, за сметка на печалба.
За да проследим тази теория до крайната й точка, като отчитаме, че цялата концепция на оценка базирана на демографията се нуждае от по-сериозно внимание, стигаме до 80-те години, към които Колас прилага теорията си за брака.
"Първите "деца на демографския бум" са родени през 1946 година, така че са били на 36, когато фондовата борса започна 1100-процентовия си ход нагоре от 1982 г. до 2000 година".
"В началото връзката бе вълнуваща, с на пръв поглед неизчерпаеми инвестиционни възможности. Но след известно време нещата станаха твърде луди", пише Колас, визирайки спукването на дотком балона.
Втората фаза, при която искате брак, базиран на семейните ценности, накара бейби бум-поколението да накупи доста имоти – на тухлите и варта може да се разчита. Това вървеше добре, докато имотния пазар не гръмна. Време беше за още един развод.
Което означава, че бейби бум-поколението сега се оглежда за емоционално и интелектуално партньорство, с което да изживее старините си. Но какво означава това от пазарна гледна точка?
"Имайте предвид, че представителите на поколението вече няма да се върнат към съпруга №1 (фондовата борса). Те пробваха тази игра през 90-те и се опариха. Но предложете им някаква добра доходност и това вероятно ще е клас актив, с който ще са щастливи да прекарат зимите в Бока" (популярен за американските пенсионери курорт във Флорида през зимата).
"Ако демографското обяснение за големите движения на фондовата борса е валидно, то трябва да обяснява и движението на златото. То е вече в 11-тата си година на рали, което ме кара да си мисля, че вероятно бейби бум-поколението е виждало златото "като потенциален партньор" още по времето, когато бе "женено" за имотите", коментира аналитикът.
"Златото, като инвестиция, изглежда отговаря на някои от изискванията за третата съпруга. Спомнете си за Уенди Денг Мърдок, която е точно третата жена на медийния магнат Рупърт Мърдок. Тя се намеси за да защити мъжа си, когато някакъв пролетарий-побойник се опита да го уцели с крем-пита. Златото е точно този тип трета съпруга", пише Колас, който се надява, че бейби бум поколението ще намери добрата "инвестиционна съпруга" в златото на старини, предвид ездата по неравен терен в предишните два брака.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив