01 Октомври 2024, 07:28 Днес (0) | Вчера (1)

Бивш гръцки министър е арестуван за пране на пари

11 Април 2012 14:08 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Акис Зохадзопулос, който заемаше различни министерски постове до 2004 г., включително този на министър на отбраната, бе арестуван тази сутрин по подозрение за пране на пари

Акис Зохадзопулос, който заемаше различни министерски постове до 2004 г., включително този на министър на отбраната, бе арестуван тази сутрин по подозрение за пране на пари.
Това е най-високопоставеният гръцки държавник, задържан в един от многобройните скандали, засягащи случаи, простиращи се десетилетия назад, съобщи агенция "Ройтерс".
Телевизионните канали в страната разпространиха кадри как цивилни полицаи отвеждат 72-годишния политик от луксозната му къща, намираща се в подножието на Акропола в Атина.
Именно закупуването на този имот стана повод да започне разследването срещу него.
Под натиска на антикризисните мерки и условията на международните кредитори властите напоследък засилиха кампанията си срещу хората, които укриват данъци или са извършвали финансови измами.
Цохадзопулос отрича всички твърдения за престъпления, които се появиха дотук. Източник от правосъдието, пожелал анонимност, казва, че той ще бъде обвинен в имотни измами и вероятно нарушаване на данъчния режим.
Цохадзопулос би трябвало да се яви пред прокурор днес, за да му бъдат повдигнати обвинения. Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от до 25 години затвор.
Макар корупцията и шуробаджанащината в Гърция да са масови, нито един политик не е бил осъждан през последните години, което засилва разочарованието на населението от големите партии в навечерието на парламентарните избори, коментира Reuters. Днес се очаква формалното им насрочване за 6 май.
Арестуваният бе на крачка от това да стане премиер през 1996 г., когато с минимално изоставане изгуби вътрешнопартиен вот за председател на социалистическото движение ПАСОК.
През 2009 г. той напусна политиката и му се налага непрекъснато да отхвърля подозрения, че е използвал офшорни фирми, за да се сдобие с луксозната си къща, и че е бил замесен в нередности покрай купуването на германски подводници за гръцката армия.
През 2011 г. ПАСОК го изключи от редиците си, след като депутати настояха да бъде обвинен за престъпление в сделката за подводниците с германската Ferrostaal.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив