25 Април 2024, 15:10 Днес (11) | Вчера (12)

Българинът отново се опитва да “мине тънко”

16 Август 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Според туристическите застраховки 1 човешки живот = 10 куфара багаж

Ваканцията тече, куфарите са събрани и вече "чувате" морето. Къде ще почивате? В хотел? Добър избор. И сигурно са ви казали, че в цената на нощувката е включена и застраховка. Обясни ли ви обаче някой точно за колко и срещу какво сте застраховани? Едва ли.

С връщането на чуждите туристи по Българското черноморие застраховката на хотелите там стана неписано правило. Едва ли има голям курорт, чиято база все още да не е застрахована. Застрахователите отговориха на търсенето и почти всички предлагат такъв продукт. Обикновено цената е по договаряне и се определя от броя на реализираните нощувки в дадения хотел. Застраховката е годишна и отчитането става периодично. Рисковете, които се покриват, също са подобни в отделните компании. Става дума за загуба или кражба на личен багаж, отговорност за нанесени щети на трети лица, медицински разноски и репатриране вследствие на злополука, както и смърт или трайна загуба на трудоспособност.
Дотук добре. Само че се оказва, че българинът отново се опитва да "мине тънко". Най-търсените от хотелиери и туроператори в момента са продуктите с ниски застрахователни покрития, които са и по-евтини, обясниха застрахователи. Публична тайна е например, че човешкият живот в Западна Европа се оценява понякога и на близо милион долара (вече в евро). При туристическата застраховка обаче покритието е от 5000 до няколко десетки хиляди долара - и то, ако става въпрос за чужденец. Животът на българина е "оценен" само на няколко хиляди лева. Не че застрахователите смятат, че тези суми са достатъчни - търсенето е такова. Да не дава Господ по-сериозна злополука.
Кражбите по морето обаче са ежедневие. Може би затова и покритията за тях се доближават повече до действителността. Личният багаж на българина се оценява за няколко стотин лева. За чантите на чужденците, които са по-"привлекателни", застрахователите изплащат от няколко стотин до няколко хиляди долара - зависи какво покритие ще предпочете клиентът хотелиер или туроператор. Разбира се, застрахователят не носи отговорност за парите и другите ви ценности - за тях си има сейф във всеки хотел. Така на практика излиза, че един човешки живот "струва" колкото 10 куфара с хавлии, гащи и тениски.


Йоанна Стефанова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив