19 Май 2024, 17:29 Днес (0) | Вчера (0)

ЕКИП: България е имплементирала грешно глобалния минимален данък

07 Май 2024 11:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 май 2024, 11:04
ЕКИП

Старната ни единствена в ЕС е въвела глобалния минимален данък без пълно облекчение за съществена стопанска дейност

България въведе правилата за облагане с глобален минимален данък на големите мултинационални и национални групи предприятия в самия край на 2023 г. Това се случи след традиционните за българския законодателен процес дълго забавяне, липса на открито публично обсъждане и промени в гласуваните текстове "на коляно" в последния момент.
Темата остана скрита от широката общественост, от една страна, под маската на поредните изисквания, наложени на България от ЕС. От друга страна, въвеждането на такъв допълнителен данък се привидя като добра възможност за събиране на допълнителни бюджетни приходи чрез инструментариума на националния допълнителен данък.
Това ударно и недиалогично въвеждане на глобалния минимален данък бе водено от разбирането, че корпоративното данъчно облагане в България е много ниско. По тази причина бе решено, че не само България трябва да въведе национален допълнителен данък, но и не трябва да се прилагат предвидените както от разработките на ОИСР по проекта Pillar Two, така и от Европейската директива облекчения.
Предположението за ниското корпоративно данъчно облагане в България е мит и България е без изключение е единствената страна в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, без да предостави предвидените за тази цел облекчения и изключения. Това се казва в наскоро публикуван анализ на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Акценти от анализа на Пламен Донев и Стоян Панчев сочат, че у нас битува погрешното схващане, че ефективното облагане на бизнеса е ниско – в глобален мащаб 54% от печалбите на големите мултинационални групи се облагат с ефективна данъчна ставка, по-ниска от 10%. България е единствената държава в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, но не е позволила пълното облекчение за съществена стопанска дейност. България е единствената държава в ЕС, която е въвела национален допълнителен данък, но не е приела изключението за по-дребни случаи "de minimis". Анализаторите от клуба посочват, че все още не е късно допуснатите грешки в имплементирането на глобалния минимален данък в България да се поправят чрез кратка промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С пълния текст на анализа може да се запознаете ТУК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив