28 Септември 2024, 02:19 Днес (0) | Вчера (0)

Водещите инвестиционни банки не очакват спад на активността на финансовите пазари в САЩ

28 Юни 2006 10:10 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Независимо от понижаването на индекса Morgan Stanley Capital International World Index с 10% от средата на май, перспективите за приходите от дилърски операции и комисионни за консултантски услуги са достатъчно оптимистични

Седемдневното понижаване на основните фондови индекси на САЩ няма да се отрази сериозно върху деловата активност в сектора на финансовите услуги, сочат прогнозите на експерти от четирите водещи инвестиционни компании отвъд океана.
Независимо от понижаването на индекса Morgan Stanley Capital International World Index с 10% от средата на май, перспективите за приходите от дилърски операции и комисионни за консултантски услуги са достатъчно оптимистични.
Аналитиците прогнозират, че съвкупната печалба на петте водещи инвестиционни компании - Morgan Stanley (MS), Goldman Sachs (GS), Lehman Brothers (LEH), Merrill Lynch (MER) и Bear Stearns (BSC) ще се покачат през второто полугодие с десет процента спрямо същия период на миналата година до $12.2 млрд.
Според един от водещите мениджъри на Lehman Brothers - Лари Уизенек, дългосрочните перспективи пред пазара са добри. По думите му, обемът на твърдите поръчки е висок и те са разпределени равномерно в течение на цялата година.
В момента търговията с инструменти с фиксирана доходност е много по-диверсифицирана по продукти и география и затова сама по себе си е хеджирана и печеливша дори в условията на понижаващи се пазари, коментира аналитикът от Morgan Stanley Крис Майер.
През първото полугодие съвкупният доход на петте водещи компании в търговията с книжа с фиксирана доходност, валути и стокови активи се повишава с 52% на годишна база до $19.5 млрд.
Приходите на хеджфондовете, работещи в системата на петте компании се покачват с 63% до $11 млрд.
Приходите от инвестиционна банкова дейност се повишават с 45 процента до $7.1 млрд. Като цяло обемите на първоначално предлагане на акции през първото полугодие достигат $300 млрд. Обемите на издадените корпоративни дългови книжа достигат $2.46 трлн., което е с 19% над аналогичния показател година по-рано.
Плановете за първочно предлагане на акции през ІІІ-то тримесечие също внушават оптимизъм, както спрямо предходното тримесечие, така и на годишна база.
През юли се очаква IPO-то на руския гигант "Роснефт", където аналитиците прогнозират, че обемът ще достигне $14 млрд. Миналият четвъртък водещата търговска банка на Китай Bank of China съобщи за плановете си да проведе IPO в обем от около 20 млрд. юана ($2.5 млрд.).
Пазарът на сливания и придобивания също се развива под пълна пара. През първата половина на годината обемът сделки M&A достигна $1.8 трлн. Рекордна стана сделката по придобиването на AT&T (T) на BellSouth (BLS).
Консултанти по сделката бяха Citigroup и Goldman Sachs.
Обемът сделки M&A, насрочени за ІІІ-то тримесечие на годината надвишават показателите от предходната година, както и предходното тримесечие, коментират аналитиците от Morgan Stanley.
“През последните три години ръстът на капиталовите пазари се дължеше основно на използването на алтернативни инвестиционни инструменти” – коментира шефът на лондонското подразделение на Credit Agricole Бруно Граст.
Приходите на четири от петте най-големи по пазарна капитализация инвестиционни компании в света - Goldman Sachs, Lehman, Morgan Stanley и Bear Stearns Cos. – са се покачили през 2005 година благодарение на инвестиционния бум средно с 15% – до $14.6 млрд., като в същото време търговският оборот се е покачил с 20 на сто.
Въпреки това инвестиционните компании не успяха да повторят рекордите от 2000 година, когато заработиха от управление на активи $15.9 млрд.
Управлението на активи формира 12% от печалбата на Goldman Sachs, 11 на сто на Morgan Stanley, а при Merrill Lynch и Lehman – около 7%.
В същото време трябва да се посочи, че подразделение на финансовата група Goldman Sachs (GS) през тази година зае първото място в рейтинга на икономическото списание Alpha, специализирано в проучването на хеджфондовете. Обемът на активите на хеджфонда на Goldman Sachs е достигнал $21 млрд.
Второ място заема хеджфондът Bridgewater Associates с активи в размер на $20.9 млрд. На трето място е D.E. Shaw Group, който се разпорежда с активи за $19.9 млрд.
Управлението на активи в последно време започва да играе изключително важна роля в структурата на приходите на Goldman Sachs.
Goldman Sachs Group Inc. (GS) отчете ръст на печалбата си през второто тримесечие на финансовата 2005-2006 година до $2.31 млрд. или $4.78 на акция, благодарение на операциите по продажба на ценни книжа с фиксирана доходност, както и от консултиране на различни сделки по сливания и придобивания. За сравнение година по-рано печалбата беше в размер на $865 млн. или $1.71 на акция.
Средната прогноза на аналитиците сочеше ръст на показателя до $4.28 на акция.
Приходите също са се удвоили – от $4.81 млрд. през същия период на миналата година до $10.1 млрд. през тримесечието.
През последните 20 години на световните финансови пазари значителен обем от сделките се падат на придобивания на компании с използване на заемни средства, известни като Leveraged Buyout, LBO. Макар и всяка отделна сделка LBO да има уникална структура, сред тях могат да бъдат открити множество общи характеристики. На първо място за финансирането на придобиване на компания се използват както собствени активи, така и заемни средства – като при това заемните средства най-често преобладават. Обезпечението на платежоспособността на кредитополучателя най-често са активите на придобиваната компания. Обслужването на дълга се осигурява за сметка на бъдещата печалба на придобитата компания. Обикновено печалбата от сделките LBO се фиксира след 3-5 години или чрез провеждането на първоначално предлагане на акции на борсата или чрез продажбата на придобитата компания на стратегически или финансов инвеститор.
Високата доходност по сделките LBO се обяснява с факта, че задълженията по обслужване на кредита се обслужват по определена договорена вече лихва, докато печалбата на компанията е ограничена единствено от конюнктурата на пазара и квалификацията на мениджърския екип.
Създаването на специализирани фондове в момента е широко разпространен инструмент за привличане на средства. Например в началото на май тази година KKR привлече $5 млрд., размествайки на Амстердамската фондова борса акции на специализирания фонд KKR Private Equity Investors, насочен към сделките LBO. От началото на тази година притокът на средства от страна на институционалните инвеститори в специализираните фондове достига $67 млрд. През цялата минала година този показател достигна $134 млрд.
Специфика на сделките LBO е фактът, че придобиването на компании често се финансира в голяма степен с участието на личния капитал на топ-мениджмънта на компанията. В резултат на това собствениците и висшият мениджмънт на тези компании делят поравно между себе си рисковете, произтичащи от поглъщането.
На пазара LBO в последно време се наблюдава значителен ръст на активността. Според статистиката на агенция Bloomberg, обемът сделки, за които е обявено от началото на 2006 година досега е за $126 млрд., което е с 39% над аналогичния показател от миналата година. Паралелно с това доходите на финансовите и застрахователни компании от участието в подобни сделки се понижават. По данни на Freeman & Co., през I-то тримесечие обемът на комисионните, които банките и застрахователите са получили от участие в сделки LBO е достигнал $2.1 млрд. спрямо $2.4 млрд. през първите пет месеца на миналата година.
Като цяло водещите американски, а и световни инвестиционни компании не са обезпокоени от неотдавнашния срив на американския и световните фондови пазари и изразяват оптимизъм в средносрочен план.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив