28 Март 2024, 18:21 Днес (11) | Вчера (12)

Втечненият природен газ: новата "златна треска" за силно дебалансирани пазари

14 Юли 2022 10:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 юли 2022, 09:57
Кофас

Експертите от Кофас предвиждат няколко основни предизвикателства, свързани с пазара на газ по света и в Европа

Съоръжението Shell Prelude FNLG в Австралия ще забави доставките на втечнен природен газ до средата на юли 2022г. поради недоволство от страна на профсъюзите, борещи се за по-добро заплащане. Завода във Фрийпорт в САЩ, близо до Корпъс Кристи, Тексас (център на терминали за втечнен природен газ), също паузира дейността си. Спирането на тези две съоръжения оказва значително влияние върху доставките в Южна Корея, Япония, както и държавите в Европа. Поради несигурната икономичска и политическа глобална обстановка, в момента се наблюдава силен недостиг на газ в резултат на дисбаланс в търсенето и предлагането, което доведе до значително покачване на цените.

Експертите от Кофас предвиждат няколко основни предизвикателства, свързани с пазара на газ по света и в Европа.
На първо място следва да се вземе под внимание рискът от разпределение на количествата и спирането на електроенергията, особено в Европа. Няколко сегмента от енергоемките отрасли (цимент, рафиниране, химикали, обработка на метали, стъкло и керамика и др) ще трябва да преустановят дейността си през зимата в Германия и вероятно Франция, дори и ако нивото на съхранение на газ в Европа достигне 90% (понастоящем се оценява на 60%). Освен това, с непланираните спирания на няколко ядрени реактора във Франция, рискът от прекъсване на електрозахранването се увеличава драстично, тъй като страната  е износител на електроенергия.  Според експертите от Кофас ограничаването на търсенето е един от отговорите за справяне със сегашните енергийна криза.  В Европа този процес вече е в ход, тъй като цените са подтикнати към самоиндуцирани ограничения. "Търсенето на природни газ започна да намалява през първото тримесечие на 2022 г. в сравнение със същия период година по-рано, въпреки че тук се проявяват много идиосинкразии: нивото на температурите, икономическата активност и др. Тази тенденция се очаква да се засили в индустриалния сектор до края на 2022 г., но тя се дължи и на ограничените разходите за енергия от домакинствата. Ако държавните власти решат да подпомогнат промишления сектор с доставката на газ за домакинствата за готвене и отопление, производството ще бъде неминуемо засегнато и може да се очаква регионът да навлезе в период на дълбока рецесия", коментира Пламен Димитров, управител на Кофас България.

Друг риск за регулираните комунални услуги е увеличението на цените на едро на електроенергията за сметка на цените на дребно. Търговците на електроенергия на дребно оперират в условия на ограничени от държавата цени, и в този смисъл те трябва да поемат тежестта от разликата между по-високите цени на едро и по-ниските и ограничени цени на дребно. Това може да доведе до голям процент на несъстоятелност поради липса на ликвидност.
Тъй като европейските страни се опитват да ограничат зависимостта си от руския поток, необходимостта от регазификация на LNG налага операторите да придобиват плаващи блокове за регазификация и съхранение (FSRU). Те са проектирани да съхраняват втечнен природен газ и да го преработват, преди да го продадат на потребителите. Могат да бъдат изградени за една година, докато терминалът за втечнен природен газ се нуждае от пет години, за да започне да функционира, а освен това е по-скъп. Само в Германия три блока за регазификация се очаква да акостират в пристанищата на Балтийско и Северно море, с годишна преработка на 27 млрд. куб. м газ. Според Rystad Energy, норвежка консултантска компания в областта на енергетиката, чартърните цени са нараснали с 50% на дневна база, достигайки до 150 000-180 000 щатски долара, като годишната сума възлиза на над 55 милиона щатски долара.
Европейският стремеж да осигури тези кораби, за да се обезпечи енергията и оборудването, поставя под напрежение по-бедните страни в развиващите се свят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив