19 Април 2024, 02:55 Днес (0) | Вчера (11)

Г-20 се фокусира върху икономическите проблеми, а не върху климатичните въпроси и киберрисковете

11 Ноември 2022 10:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 ноември 2022, 10:43

Значителни са регионалните различия между развитите икономики и нововъзникващите пазари

Проучване Бизнес лидерите на Г-20 са по-фокусирани върху краткосрочните икономически предизвикателства като високата инфлация, дълговата криза и разходите за живот, отколкото върху екологичните проблеми и киберрисковете. Констатациите бяха публикувани в тазгодишното проучване на CEO от Центъра за нова икономика и общество към Световния икономически форум. Повече от 12 000 бизнес лидери от 122 страни участваха в проучването, което се провежда преди срещата на върха на Г-20 в Индонезия на 15-16 ноември т.г. Бързата или продължителна инфлация е най-често цитираният основен риск в страните от Г-20, изследвани тази година, като повече от една трета (37%) от страните от Г-20 я определят като основен проблем. Следват дълговата криза и кризата на разходите за живот (21%).
Две страни от Г-20 определиха геоикономическата конфронтация като основен риск. Други респонденти посочиха потенциалния колапс на държавата и липсата на широко разпространени цифрови услуги и цифровото неравенство като основни предизвикателства.
За Обединеното кралство кризата с разходите за живот се разглежда като най-големият риск, следвана от дълговата криза, бързата или продължителна инфлация, неспособността за адаптиране към изменението на климата и спукването на балона на активите.
В САЩ първите пет риска включват: дългова криза, бърза и/или устойчива инфлация, геоикономическа конфронтация, криза с разходите за живот и неспособност за адаптиране към изменението на климата.
В Канада най-високият риск е кризата с разходите за живот, последвана от дългова криза, бързата и/или устойчива инфлация, неспособността за адаптиране към изменението на климата и спукването на балона на активите.
Проучването установи, че представянето тази година е в рязък контраст с 2021 г., особено в ключови области като технологии и рискове за околната среда. Екологичните проблеми са значително по-назад и не са сред първите пет риска за страните от Г-20 в сравнение с миналата година. Бизнес лидерите не приоритизират тези въпроси, въпреки нарастващия натиск върху околната среда и засиленото законодателство в областта на околната среда през последните 12 месеца и предвид корекциите в списъка с рискове, разгледани тази година в отговор на променящите се икономически, геополитически и екологични тенденции.
Освен това, въпреки нарастващата заплаха от кибератаки срещу критична инфраструктура, този и други технологични рискове се нареждат сред петте най-малко споменавани рискове тази година.
В по-широк план резултатите също подчертават значителни регионални различия между развитите икономики и нововъзникващите пазари. Докато икономическите рискове, свързани с бързата и/или устойчива инфлация, са посочени като основен риск от респондентите в Европа, Латинска Америка и Карибите, Източна Азия и Тихия океан, обществените страхове, свързани с кризата с разходите за живот, доминират в Близкия изток и Африка и Субсахарска Африка. В Централна и Южна Азия преобладават съответно междудържавните конфликти и дългови кризи.
Бизнес лидерите на Г-20 с право са съсредоточени върху непосредствените и неотложни икономически и геополитически рискове, пред които са изправени сега. Въпреки това, ако пренебрегнат сериозните технологични рискове, това може да създаде проблеми в бъдеще, оставяйки техните организации изложени на сериозни киберзаплахи, които могат сериозно да повлияят на дългосрочния им успех.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив