28 Септември 2024, 08:23 Днес (0) | Вчера (0)

ГПР по най-добрите оферти на банките за ипотечни кредити без промяна през септември

10 Октомври 2006 09:09 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Стойността на Индекс „МОИТЕ ПАРИ” за септември 2006 г. отново е 7.98%

Посочената стойност потвърждава в известна степен очакванията за застой в показателя. Месец септември може да бъде определен, разбира се доста условно, като месец в който се променят тенденциите на пазара – във възходяща или низходяща посока. Този период се характеризира и с още нещо. Тогава се възстановява нормалният ритъм на работа, предшестван от месеца на годишните отпуски – август. С възстановяването на нормалния работен процес и активизирането на всички сфери от икономиката, на пазара се появяват и новите оферти на банките за кредити.
В надпреварата да предложат по-добри условия, някои от банките подобряват чувствително условията по своите оферти. Естествено, има и такива, които влошават своите. Прави впечатление, че стойността на индекса е непроменена, но това далеч не означава, че не са настъпили промени в офертите на банките. Именно на това ще обърнем малко повече внимание.
Върху септемврийската стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ влияние оказват ГПР по най-добрите стандартни оферти за ипотечни кредити на 5 банки включени в индекса. Промените при тях са твърде интересни. Така например, при първата от тях се наблюдава влошаване на офертата. Това се дължи на комплекс от причини. На първо място е нарастване на договорената лихва с 0.38 процентни пункта. Нарастват също така и таксата за разглеждане на документи (+100%) и таксата за усвояване на кредита (+50%). Същата тази банка премахва годишната си такса за управление на кредита. Отпадането обаче на тази такса не компенсира общото нарастване на ГПР по офертата, а само в известна степен го ограничава. От анализа на показателите можем да обобщим, че това е единствената банка включена в индекса, която влошава своето ГПР по най-добрата си оферта. Банката притежава 15.42% пазарен дял при кредитите, отпуснати в левове, към 30.06.2006 г. Очевидно е, че този дял не е незначителен и поради това подобрението на офертите на останалите банки се неутрализира.
Както вече споменахме, промени по най-добрите си оферти имат 5 от банките включени в индекса. Причините, които обуславят подобряването на офертите при останалите четири са следните: При първата от тях фиксираната лихва за целия период се заменя с променлива. Лихвата по-най добрата оферта на тази банка нараства с 0.70 процентни пункта. От друга страна, банката предлага промоционална лихва за първите 12 месеца, което спомага за общото намаление на ГПР по офертата с 0.26 процентни пункта.
При втората банка отпада таксата от 20 лв. за разглеждане на документи. Промени настъпват също така и в лихвите. Отпада промоционалната лихва за първите 12 месеца и се въвежда нова, по-ниска лихва за целия период. През септември таксата за оценка на обезпечението при тази банка е с 30 лв. по ниска в сравнение с най-добрата й оферта през август. Таксата за усвояване на кредита също намалява – с 0.25 процентни пункта.
При последните две банки, в резултат на обединения и ориентиране към уеднаквяване на политиките относно кредитирането, на пазара се предложиха нови, по-добри оферти, които резултираха и върху размера на ГПР по тях.
Сумарно четирите банки подобряващи своя ГПР по офертите си притежават 4.33% пазарен дял от всички ипотечни кредити, отпуснати в левове.
Запазването на стойността на Индекс МОИТЕ ПАРИ се дължи на два основни фактора: пазарните дялове на банките и движението на ГПР по техните оферти. При разгледаните банки се наблюдава интересно състояние. При четирите отбелязващи подобрение, то е чувствително, но малкият им сумарен пазарен дял не позволява това да се отрази на индекса като цяло. От друга страна, банката отчитаща влошаване на показателя ГПР има достатъчно голям пазарен дял, за да окаже влияние върху индекса, но изменението в ГПР е много малко. Така до известна степен т.е. изцяло се запазва равновесието в структурата на Индекс МОИТЕ ПАРИ и той остава непроменен.
Повече информация за Индекс МОИТЕ ПАРИ, както и движението на стойностите на Индекса от една година насам, можете да намерите на сайта на МОИТЕ ПАРИ. На сайта са поместени и над 130 оферти за потребителски кредити и над 160 оферти за автокредити с детайлно сравнение по ГПР.

Иван Стойков
анализатор потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив