01 Октомври 2024, 18:38 Днес (1) | Вчера (1)

Гладът за качествени офиси в София продължава

11 Август 2015 12:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 август 2015, 13:00
Под лиценза на creativecommons

Заради недостига на качествени офиси в София нараства броят на наемателите, които подписват договори за площи във все още строящи се сгради

Това показват наблюденията на пазара през първата половина на 2015 на консултантската компания Forton.

В унисон с тази тенденция в най-мащабния проект за годината - Capital Fort, до издаването на разрешение за ползване през юли бяха отдадени над 20% от площите.

Сред наемателите са основно компании от сектора на високите технологии и аутсорсинга, като Skrill (Optimal Payments), Scale Focus, Apcom. Строящата се Сграда 1 в Trade Center Europe също се очаква да бъде завършена с висок процент предварително отдадени офис площи, след като в началото на лятото Sensata Technologies подписа договор за наем на 4 000 кв. м в нея.

Като цяло след активния старт на 2015 година през второто тримесечие наблюдаваме известно забавяне - както при сделките на наемния пазар, така и при завършените проекти.

Единствената сграда, получила разрешение за ползване в София за периода бе новата централа на Централна кооперативна банка (13 000 кв. м) на мястото на бившия хотел "Плиска".

В същото време обаче строителството в сегмента се активизира и общо обемът на завършените през годината площи се очаква да надхвърли 100 000 кв. метра.

"Определено смятаме, че забавянето на пазара през второто тримесечие е временно и ще бъде преодоляно през следващите месеци, като се имат предвид заявеното търсене и новите проекти", коментира Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във Forton.

По думите й основни наематели остават компаниите от IТ и BPO секторите, където сливанията и придобивания в световен мащаб доведоха до промени и в бизнеса на регионално ниво. В резултат от тази реорганизация вече се търсят по-големи площи в сравнение с предни години, но решенията се взимат по-бавно и приключването на сделките отнема повече време.

България обаче запазва лидерски позиции като аутсорсинг дестинация и показва силен конкурентен потенциал в сравнение с останалите пазари от Централна и Източна Европа.

Опитът на Forton от предварителни проучвания при избора на нови локации за аутсорсинг показва, че от значение за компаниите са широк кръг критерии - от политическата ситуация и икономическите показатели, през наличието на големи университетски центрове, нивото на компютърни умения и владеенето на чужди езици, до заплащането в различните сектори и конкурентната среда. Обезпечеността с офис площи, които покриват изискванията на тези наематели като местоположение и техническа обезпеченост също е от критично значение при избора на локация.

И през второто тримесечие на 2015 наемният пазар остава движен основно от релокации, като повечето компании търсят по-големи офиси и по-високо качество. Делът на свободните площи продължава да намалява и към второто тримесечие на 2015 г. падна под 25% при 29% година по-рано. В най-търсените от наемателите проекти свободните площи са едва 2%.

Наемите остават стабилни и при първокласните проекти са в диапазона 10.5-12.5 евро на кв.метър.

Търговски площи

След вълната от сделки с подценени активи през последните две години в момента за част от проектите са в ход концепции за ново пазарно позициониране. Пример за това е започналото през април преустройство на City Center Sofia, което се очаква да приключи в началото на 2016 година. През есента се очаква да бъдат подписани договори с ключови наематели за над 5000 кв. м от търговския център с посредничеството на Forton като ексклузивен лизинг агент.

"Пазарът на търговски площи навлезе в по-зряла фаза, при която ясно се открояват успешните проекти и тези, чиито концепции не работят. Докато първата група търговски центрове засилват позициите си, то останалите се нуждаят от цялостно преструктуриране, за да продължат да работят в условията на все по-конкурентен пазар", каза Росен Генев, мениджър "Търговски площи" в компанията.

Като цяло първата половина на 2015 г. мина без откриване на нови търговски проекти и общият обем на пазара остана 763 000 кв. м. Наемните нива на първокласните локации в софийските молове остават стабилни - 20 евро/кв.м. На бул. "Витоша" наемите също са устойчиви, като се задържат средно на 44 евро/кв. м.

Международните марки за мода и обувки в ниския и среден ценови клас остават сред най-активните наематели през второто тримесечие, като експанзията на някои от тях вече е ориентирана към по-малките регионални центрове с население над 100 000 души. През периода активно се разрастваха полската верига за обувки ССС, която отвори магазини в Mall of Sofia, както и в Galleria Burgas и Galleria Stara Zagora. В Плевен Tom Tailor и United Colors of Benetton подписаха договори с Панорама Мол. H&M също продължава разрастването си в страната.

 

В сегмента на ритейл парковете също се усети раздвижване, катализирано от стремежа на някои големи търговци да диверсифицират и оптимизират мрежата си от магазини. Най-видим бе този процес при Retail Park Varna, където IKEA отваря на 2500 кв. м първия си за страната център за поръчки. В съседство вече присъстват веригата за детски играчки Comsed и Decathlon. Също във Варна Praktiker започна строителството на нов магазин в съседство до обект на "Tехнополис", с която имат и общ собственик.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7469
GBP 2.4796 2.4887 2.3411
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив