20 Април 2024, 12:05 Днес (0) | Вчера (10)

Да живеем дълго? С какво?

06 Декември 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Компаниите предлагат различни стратегии за гарантиран доживотен доход

Дори и да не сте от тези, които се притесняват, че може да надживеят доходите си, застрахователните компании смятат, че е време да започнете да се тревожите.

Неслучайно специалистите от бранша навсякъде по света разработват нови пакети, насърчаващи клиентите да изберат типовете полици, гарантиращи постоянен доход. Имайки предвид, че възвръщаемостта по портфолиото на много инвеститори пада, докато в същото време частните компании се стараят да поемат колкото може по-ограничена отговорност за пенсионното осигуряване на служителите си, все повече и повече хора са изправени пред реалния проблем да останат без средства в края на живота си.
Засега проблемът не изглежда чак толкова наболял, като най-старите от преобладаващия процент клиенти все още имат десетилетие, докато се пенсионират. Въпреки това застрахователните компании се борят да са една стъпка напред в играта. Те въвеждат предлагането на какви ли не продукти, базирани на идеята за инвестиране на определена сума сега срещу гаранцията за постоянен доход по-късно. По традиция при много от полиците клиентите имат избора да получават редовна рента след няколко години, но по-малко от един процент от тях решават да се възползват от тази опция ­ твърдят изследвания на застрахователите.
"Хората се опасяват, че парите им ще останат "заключени" за неопределен период от време и ако умрат, застрахователната компания ще прибере главницата" ­ коментира Лиза Плотник, главен анализатор към Financial Research Corp в Бостън.
Докато подобни притеснения може и да са били основателни в миналото, сега времената бързо се променят. Застрахователните компании предлагат да ви изплащат определени суми, докато навършите стогодишна възраст, вмъкват различни пакети и предлагат допълнителни услуги, за да гарантират на клиентите си сигурни доходи за определен период от време и връщане на главницата при определени условия.
Два подобни пакета, предлагани от Guardian Insurance и Annuity Co. например, гарантират редовни заплащания до стогодишна възраст и предаване на главницата на ползващото се лице в случай на смърт преди навършването на тази възраст.
Някои застрахователи залагат на гъвкави правила за изтегляне на парите. Това привлича клиентите, които не искат да бъдат наказвани само защото са имали нужда от малко пари в брой за покриването на спешни нужди.
Например в Lincoln Retirement инвеститорите, които са избрали допълнителната опция Income4Life, могат да теглят пари в определени периоди, предварително посочени от тях. Разбира се, всяка подобна операция ще намали сумата на бъдещата пенсия. Други компании отиват толкова далеч, като да позволят на държателите на полици с непосредствен анюитет да теглят в брой при определени обстоятелства. Това е особено показателно, защото при този тип договор обикновено не можеш да получиш парите си обратно.
Много от тези нови условия не са наистина толкова нови, но ако погледнем развитието на пазара в съвкупност, те сочат тенденцията застрахователите да окуражават държателите на полици да изберат опцията за допълнително осигуряване.
Макар увеличената гъвкавост на предлаганите схеми да е в полза на клиентите, не забравяйте, че нищо не е безплатно ­ предупреждават експерти. Възможни са допълнителни разходи, които да вдигнат цената на и без това доста скъпия продукт.
Например допълнителната клауза Income4Life на Lincoln Retirement струва още 0.25 процентни пункта върху вече заплатените такси за пенсионен договор.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив