25 Април 2024, 20:34 Днес (14) | Вчера (12)

Да запазим здрав семейния бюджет след празниците

04 Декември 2017 11:00 Моите пари по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2017, 10:00

Няколко съвета как да го постигнем

В края на декември предстоят едни от най-светлите християнски празници. Посрещането им  обаче е свързано с извънредни за семейния бюджет разходи – пътувания, подаръци за роднини, близки и приятели, за приготвяне на празнична трапеза и др. За да няма неприятни изненади в семейния бюджет през януари, а може би и още през декември, е добре да се придържате към изброените по-долу съвети:

Направете Коледа такава, каквато можете да си я позволите

Обикновено повечето хора първо съставят списък с всички подаръци, ястия, планирани пътувания и др. и едва след това мислят как ще заплатят тези разходи. Не допускайте тази грешка! Съставете бюджет и той ще Ви даде отговор на въпроса: "Какво мога да си позволя да изхарча за Коледа". Въз основа на него планирайте Вашите разходите. Коледа е един ден – не си съсипвайте цялата година заради него.

Не избързвайте с покупките

В дните преди Коледа е най-скъпото време за пазаруване през годината, а през януари цените са най-ниски, тъй като започват масови разпродажби. Така, че ако планирате да правите големи покупки, като например конзола за игри, то по-добре изчакайте. Кажете на децата, че ще изчакате разпродажбите. Можете да купите допълнителен подарък от потенциално спестената сума, за да покажете реалната полза от чакането. По този начин давате добър пример на децата си.

Бъдете предпазливи при закупуване на подаръчни ваучери

Ако възнамерявате да подарявате карти за подарък или ваучери има две основни неща, с които трябва да сте наясно:

-Подаръчните карти имат дата, до която могат да бъдат ползвани. Повечето подаръчни карти трябва да бъдат осребрени в рамките на определен период от време, така че получателят трябва да ги изхарчи преди да крайния срок.

-Лесно може да се забрави или загуби . Често хората забравят да ги използват в определения срок или пък прости ги губят.

Малките деца не са способни да оценяват скъпите подаръци

Малките деца няма да оценят подаръка ви въз основа на това колко скъп е той. Те често са по-заинтересовани от първоначалния вид на подаръка и по-конкретно опаковката. Затова не харчете прекалено много пари, за да ги заинтригувате, а заложете на това как е опакован самия подарък.

Финансирайте на разумна цена разходите си

Разбира се, че за домакинството е най-добре да има заделени средства, за да посрещне разходите по празниците. Все пак на доста семейства ще се наложи да финансират тези харчове с дълг. Съвет: Направете всичко възможно заемът, който взимате да бъде с 0% лихва. За целта кредитните карти са особено подходящи пред другите източници на финансиране, като например потребителския кредит от банка или бърз заем от небанкова финансова институция. Използвайте гратисния период по картата, който е между 40 и 60 дни. За целта обаче трябва да плащате с нея, а не да теглите суми в брой.

Не действайте импулсивно с покупките

Направете списък с покупките и го проверете няколко пъти. Коледните пазарувания са импулсни и могат да бъдат опасни дори и за най-стабилния бюджет. Така, че направете старомоден списък за пазаруване и се придържайте към него. Не забравяйте, че магазините харчат цяло състояние, за да насочват Вашите разходи в определена посока. Списъкът ще Ви накара да се придържате към него и ще Ви спести немалко пари под формата на покупки на излишни и ненужни вещи. Не забравяйте също така да сравните цените.

Започнете да спестявате няколко месеца по-рано, за да посрещнете разходите

Според резултатите от наше проучване средно до 300 лв. са похарчили анкетираните домакинства в края на миналата година. Тази година се очаква разходите за коледните и новогодишните празници да бъдат по-високи от миналогодишните в синхрон с нарастването на доходите и потреблението. Ако приемем, че едно средностатистическо българско домакинство ще похарчи около 500 лв. за празниците, то това означава, че трябва да бъдат заделяни 10 месеца преди това по 50 лв. на месец или 5 месеца по 100 лв. Колкото по-рано започнат домакинствата да се подготвят за тези празници, толкова по-лесно и без особени усилия и затруднения ще се подготвят за тях. Ако не можете да си позволите да пестите, трябва да предприемете действия към намаляване на разходите или увеличаване на приходите си,  или и двете.

Автор: Десислава Николова, Финансови анализатор на www.MoitePari.bg

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив