27 Април 2024, 15:23 Днес (0) | Вчера (11)

Димът от горските пожари може да увеличи риска от деменция

26 Септември 2023 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2023, 13:49
МВР, илюстративна снимка

Деменцията е седмата водеща причина за смърт и една от основните причини за увреждане и зависимост при възрастните хора, според СЗО

На фона на безпрецедентен сезон на горски пожари, ново проучване установи, че по-високите нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици, особено от селското стопанство и горските пожари, са свързани с по-големи рискове от деменция. Никакво замърсяване на въздуха не е полезно за мозъка, но точно горските пожари и емисиите, произтичащи от селското стопанство и земеделието, могат да представляват особено токсични заплахи за когнитивното здраве, сочи още проучването, публикувано наскоро в JAMA Internal Medicine. То генерира доказателства, че вредните емисии от селското стопанство и горските пожари могат да увеличат риска от развитие на деменция. Резултатите стъпват на предишни изследвания, които показват, че излагането на замърсен въздух прави мозъка податлив на деменция, но новото проучване разглежда дали този риск се различава въз основа на източника на замърсяване на въздуха с фини прахови частици. "Открихме, че колкото по-високи са нивата на фини прахови частици в околната среда в близост до домовете на участниците в проучването в дългосрочен план, толкова по-вероятно е те да развият деменция", казва съавторът на изследването Дженифър Уве, професор по епидемиология. "Източникът на фини прахови частици изглежда има значение – безспорно е замърсяването от пътния трафик, както и това, произхождащо от извънпътния трафик и изгарянето на въглища. Но рискът от деменция е по-висок при по-голяма експозиция на фини прахови частици, произхождащи от селското стопанство и от открити пожари, и тези две неблагоприятни тенденции са особено силни."
"Нашите констатации показват, че понижаването на нивата на замърсяване на въздуха с прахови частици, дори в относително чиста страна като Съединените щати, може да намали броя на хората, развиващи деменция в по-късна възраст", казва главният автор на изследването Сара Адар, асоцииран председател на отдела по Епидемиология в Училището по обществено здраве на Университета на Мичиган (Michigan Public Health).
Понастоящем деменцията е седмата водеща причина за смърт и една от основните причини за увреждане и зависимост при възрастните хора, според Световната здравна организация.
"Като се има предвид, че развитието на деменция може да отнеме много време, това проучване има за цел да предостави доказателства на политиците за намаляване на експозицията на тези източници на емисии", казва водещият автор на изследването Боя Джан, научен сътрудник в отдела по епидемиология в Michigan Public Здраве.
За целите на проучването са изследвани случаите на деменция сред близо 30 000 възрастни в САЩ, които са били проследявани от 1992 г. насам.
Екипът установява, че по-високите нива на замърсяване на въздуха с прахови частици, особено от селското стопанство и горските пожари, са свързани с по-голям риск от деменция.
Констатациите идват след като необичайно лошото качество на въздуха предизвиква предупреждения в САЩ. Рекордният брой сигнали за качеството на въздуха в САЩ тази година се дължат до голяма степен на дима от горските пожари, горящи в Канада от май насам. Смята се, че горските пожари допринасят за до 25 процента от експозицията на фини прахови частици за една година в САЩ и до 50 процента в някои западни региони на САЩ.  Сигналите са насочени към защита на обществеността от фини прахови частици. С размер под 2,5 микрона частиците са по-малки от ширината на човешки косъм. Заради размера си те могат да навлязат в мозъка през носа директно или да преминат кръвно-мозъчната бариера по други начини. Известно е също, че фините прахови частици засягат белите дробове, сърцето и мозъка и когнитивната функция.
Това проучване предполага, че може да има и по-дълготрайни ефекти върху тялото и с променящия се климат е вероятно тези заплахи за здравето да се увеличат. "Нашите констатации повишават възможността да намалим риска от деменция на населението, ако действаме срещу замърсяването на въздуха с този тип прахови частици", сочи още проучването.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив