01 Октомври 2024, 00:34 Днес (0) | Вчера (1)

Държавата - на ръба на закона заради 108 млн. лева

09 Юни 2011 14:59 Дарик радио по статията работи:
A+ A-

С казуса около партидите на категорийните работници правителството за пореден път доказа, че може да работи на ръба на закона - и то не кой да е закон, а - основният - Конституцията на Република България

В края на май Конституционният съд постанови, че прехвърлянето на партидите на категорийни работници от частните професионални фондове в НОИ противоречи на основния закон. Но те няма да бъдат върнати обратно, категорийните работници, чиито вноски в професионални пенсионни фондове са прехвърлени, ще получат пенсиите си от Националния осигурителен институт. Решението на КС обаче затвори възможността за подобни действия в бъдеще, според правителството. Юристи го разтълкуваха различно - НОИ трябва да върне парите на хората във фондовете, които те сами са избрали преди време. Всичко това се случва в разгара на дебатите по увеличението на минималната работна заплата и пенсиите или поне на част от тях, което ще разшири дупката в държавната хазна. Междувременно управляващите се готвят да променят Конституцията в името на Пакта за финансова стабилност, предложен от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. 

Пари и Конституция

В първите месеци от годината намерението за национализация на професионалните пенсионни фондове буквално срина фондовата борса и разклати сериозно доверието към управляващите. И все пак 108 млн. лева от парите на категорийните работници бяха прехвърлени в бюджета на държавното обществено осигуряване. Сега в средата на годината Конституционният съд излезе с категорично становище - основният закон е нарушен. Управляващите обаче разтълкуваха решението само за бъдеще време, а прехвърлянето, заради което бе взето това решение, няма да бъде променено. В парламента опозицията и от ляво, и от дясно разкритикува ситуацията.

 Според Петър Димитров от Коалиция за България прехвърлянето на средствата по индивидуалните партиди е конфискация на парите на хората, които се осигуряват. „И вместо да изпитат неудобство от това погазване на Конституцията, се проявява действие на инат", каза депутатът.

 Според Мартин Димитров от Синята коалиция е забъркана „невероятна каша, която сега трудно може да бъде поправена". „Затова и такива глупости не се правят, защото последствията са много тежки. Гледайки цялостната картина, смятам, че тези хора, които са ощетени, имат право да заведат индивидуални искове срещу държавата на база решението на Конституционния съд. Това ще направи цялата работа още по-голям цирк, още повече едно такова дело ако бъде спечелено, всички ще заведат дела", коментира Мартин Димитров.

 Увеличаването на доходите - предизборен ход?

 Въпреки че дълго време се съпротивлява на увеличение на минималната заплата, финансовият министър Симеон Дянков все пак склони и правителството вече е готово да даде 19 млн. лв. от държавната хазна за увеличение с 30 лв. - от 240 на 270 лв. В момента се правят сметки за по-високи доходи на хората с минимални и вдовишки пенсии.

 Преди дни бе отстранена шефката на НОИ за това, че е планирала неправилно проходите, а сега какво се случва, попита Петър Димитров и допълни: „Преди десетина дни липсваха 200 млн., сега обещаваме да раздадем допълнително бонуси плюс да увеличим пенсиите със символична сума, но все пак да ги увеличим. Това е отново против правилата".

 Мартин Димитров видя във вдигането на доходите на хората отчаян опит на ГЕРБ да е в по-добра кондиция за приближаващите избори. Ход, който според него няма да даде резултат и хората разбират, че има само предизборни цели.

 Ще се бръкне в бюджетния дефицит, няма други варианти, беше категоричен Петър Димитров. Той допълни, че относно бюджетния дефицит или „ще посегнем отново към любимия фискален резерв", който критикуваме, но харчим, или ще трябва да се вземат външни заеми.

 „Те изхарчиха резерва на здравната каса, който беше доста солиден, свободните ресурси са похарчени. Оттук нататък кабинетът ще търси вземане на заеми, което закъсня, защото сега лихвите са по-високи. Въобще държавата не е в лесно положение", възмути се Мартин Димитров.

 Икономическата ситуация

 В коментар за факта, че според данните на статистиката икономическият растеж на страната е дори по-висок, отколкото сочеха експресните оценки през май, Петър Димитров коментира с „Дай Боже това да е тенденция, само че тези знаци не са в резултат на политика. Те са в резултат на това, че стоим под палмата и чакаме бананът да падне. Узрял бананът в Западна Европа и пада в устата ни и ние сме щастливи от това, което се случва".

 И сини, и червени са категорични, че икономическата ситуация у нас се влошава. Според Мартин Димитров ако правителството продължава да харчи толкова пари, а да не стимулира бизнеса, може да се наложи корекция на разходната част в бюджета. Къде греши правителството?

 „Не може БВП да е с 10 млрд. повече от 2008 година, а парите да са почти с 3 млрд. по-малко. Тоест няма събираемост. Не си вършат работата по събирането на приходите и когато в бюджета липсват няколко милиарда, когато във фискалния резерв липсват вече над четири милиарда и когато са похарчили и неприкосновения резерв, то естествено възниква въпросът къде отиват тези милиарди" каза в отговор Петър Димитров.

 На въпрос дали ако данъчен номер едно не се справя още известно време, вицепремиерът ще е прав да му вземе оставката, той коментира още, че не е сигурен, че това се свежда до един човек в системата.

 „Ако се свежда до един човек в системата, ние направихме през 2009 година избори и един човек беше обещал да преодолее кризата. Направихме тази промяна, пък виждате, че кризата си вилня и като няма пари и работа, няма вътрешно потребление и стоим и чакаме да дойде неволята, наричана външно търсене. Понеже тук сме омачкали хората максимално. Ако ти е сбъркана икономическата политика, това, че ще смениш един човек ще смени ли нещо. Досега бяха сменени три синджира министри, нещо промени ли се? Има един хубав израз на Лий Кок: той изскочи от къщата, метна се на коня и лудо препусна във всички посоки", коментира още Петър Димитров. Според него това прави и българското правителство - лудо препуска във всички посоки.

 Накъде отиваме?

 „Накъде отиваме? Нали трябва да си тръгнал за някъде, трябва да имаш предсказуема политика, тя да е ясна на инвеститорите, да е ясна на бизнеса в България, да е ясна на гражданите, тоест да е ясно какво ще се случи, ако останеш да живееш и работиш тук. Като няма такава ясно политика, тя всява паника и всява паника още от детска възраст и виждате, че хиляди искат да емигрират от България", възмути се Петър Димитров и даде за пример лошата шега: „Попитали 3-годишно българче какво иска да стане, като порасне и то без да се замисля отговорило: чужденец".

 И за да не отговарят тригодишните българчета, че искат да станат чужденци, може би е време който спечели изборите, да изпълнява обещанията, дадени преди тях. И това не се отнася само за настоящите управляващи, а за всички, които дойдат на власт, защото досега винаги играта е била е една и съща - критики, обещания и така до следващите избори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив