28 Март 2024, 23:42 Днес (11) | Вчера (12)

ЕЦБ: Банките очакват увеличение на нетното търсене на заеми за фирми и домакинства

20 Юли 2021 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 юли 2021, 11:28

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува изследване на банковото кредитиране в еврозоната през юли. Според проучването на банковите заеми от юли 2021 г. в еврозоната (BLS) кредитните стандарти - т.е. вътрешните насоки на банките или критериите за одобрение на заеми - остават като цяло непроменени за заеми или кредитни линии за предприятия (нетен процент на банките на ниво -1%) през второто тримесечие на 2021 г. Кредитните стандарти също са непроменени като цяло в нетно изражение за заеми на домакинства за покупка на жилища (нетен процент от -1%) и за потребителски кредити и други заеми за домакинства (нетен процент от 0%). Тези развития следват значителното нетно затягане на кредитните стандарти за заеми за фирми и домакинства, наблюдавано през 2020 г., и умереното нетно затягане, наблюдавано за фирмите през първото тримесечие на 2021 г. Те отразяват цялостното подобрение в икономиката на еврозоната, тъй като мерките за ограничаване са премахнати и продължаващата подкрепа, предоставяна от паричните, фискалните и надзорните органи. Предишното значително нетно затягане, предполагано главно от възприятията за риск, свързани с по-високи кредитни рискове, е регистрирано по-малко в отделните категории кредити: за заемите на фирми няма допълнителни промени във възприятията за риск, докато предишното нетно затягане на възприятията за риск се превърна в малко нетно облекчаване на жилищата заеми. Конкуренцията от други банки също оказа ограничено нетно облекчаващо въздействие върху кредитните стандарти. Разходите за средствата на банките и състоянието на баланса най-вече оказаха неутрално въздействие върху кредитните стандарти, отразявайки солидните съотношения на капитала на банките и благоприятните разходи за финансиране. През третото тримесечие на 2021 г. банките очакват кредитните стандарти да се затегнат леко за заемите на фирми и да останат като цяло непроменени за домакинствата.
Общите условия на банките - т.е. действителните условия, договорени в договорите за заем - облекчиха, балансирано, за заемите на фирми и домакинства през второто тримесечие на 2021 г. Това се дължи главно на по-тесни маржове за средните заеми. Междувременно банките отчитат като цяло непроменени или по-големи маржове за по-рискови заеми в нетно изражение.
Банките отчитат, за баланс, умерено увеличение на търсенето на фирми за заеми или теглене на кредитни линии през второто тримесечие на 2021 г.. За първи път от третото тримесечие на 2019 г. финансовите нужди на фирмите за фиксирани инвестиции допринесоха положително за търсенето на заеми, което предполага, че фирмите могат да станат по-малко склонни да инвестират. За разлика от тях, нуждите им от финансиране на оборотен капитал останаха непроменени поради наличните ликвидни буфери на фирмите и вероятното възстановяване на приходите предвид подобряващата се икономическа ситуация. През второто тримесечие на 2021 г. банките отчетоха силно нетно увеличение на търсенето на жилищни заеми. По-високото доверие на потребителите, благоприятните перспективи за пазара на жилища и ниското общо ниво на лихвените проценти допринесоха за нетното увеличение на търсенето. По отношение на потребителските кредити и други заеми за домакинствата търсенето на заеми също се увеличи в нетно изражение, до голяма степен обусловено от по-високото доверие на потребителите и разходите за дълготрайни стоки. През третото тримесечие на 2021 г. банките очакват нетното търсене да се увеличи допълнително за заеми за фирми и домакинства.
Достъпът на банките от еврозоната до финансиране на дребно и на едро продължи да се подобрява през второто тримесечие на 2021 г., според анкетираните банки. Банките също съобщават, че коефициентите на необслужвани заеми (NPL) са имали умерено нетно затягащо въздействие върху техните кредитни стандарти за заеми за предприятия и като цяло неутрално въздействие върху кредитните стандарти за заеми за домакинства през първата половина на 2021 г. Освен това банките посочват умерено нетно затягане на кредитните стандарти за кредити на фирми през основните икономически сектори през първата половина на 2021 г., отразяващо както умереното нетно затягане на кредитните стандарти за заеми за всички фирми през първото тримесечие, така и широко непроменените кредитни стандарти през второто тримесечие. Банките от еврозоната също посочиха нетно увеличение на търсенето на заеми или кредитни линии за повечето икономически сектори. И накрая, банките от еврозоната съобщиха, че държавните гаранции, свързани с коронавируса (COVID-19), продължават да подкрепят условията на банките за отпускане на заеми за фирми, докато търсенето на заеми с гаранции намалява в нетно изражение през първата половина на 2021 г.
Проучването за банково кредитиране в еврозоната, което се провежда четири пъти годишно, е разработено от Евросистемата, за да подобри разбирането си за поведението на банковото кредитиране в еврозоната. Резултатите, докладвани в проучването от юли 2021 г., се отнасят до промените, наблюдавани през второто тримесечие на 2021 г. и очакваните промени през третото тримесечие на 2021 г., освен ако не е посочено друго. Кръгът от проучвания през юли 2021 г. беше проведен между 14 и 29 юни 2021 г. Общо 142 банки бяха анкетирани в този кръг, със степен на отговор 100%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив