01 Октомври 2024, 04:36 Днес (0) | Вчера (1)

Евробарометър: Корупцията - част от бизнес културата в ЕС

17 Февруари 2012 11:42 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Корупцията продължава да е един от най-сериозните проблеми в страните от Европейския съюз

Съгласно проучване на Евробарометър от 2009 г. четирима от всеки петима граждани на Европейския съюз разглеждат корупцията като сериозен проблем в своите държави членки. В друго допитване 88% от анкетираните са посочили, че ЕС трябва да направи повече в областта на борбата срещу корупцията. На 15 септември 2011 г. депутатите от Европарламента призоваха за общоевропейски санкции срещу корупцията и поискаха държавите членки да поемат твърд политически ангажимент за засилване на антикорупционните правила, съгласно текста на резолюция, която беше приета същия ден. Почти половин година след това Евробарометър констатира, че корупцията е вече част от бизнес културата в ЕС.
Корупцията продължава да е един от най-сериозните проблеми в страните от Европейския съюз, а повечето граждани на държавите членки смятат, че тя се е увеличила през последните три години. Това сочат данните на публикуваното днес от Европейската комисия проучване на Евробарометър.
Изследването показва, че 74% от европейците смятат, че корупцията е сериозен проблем в тяхната страна.
Почти половината от всички европейци - 47%, са на мнение, че равнището на корупцията в родината им се е увеличило през последните три години, a 76% заявяват, че корупция има в местните власти, 75% - в регионалните, а според 79% - корупцията е завладяла и националните институции.
По-голямата част от запитаните смятат, че подкупите и злоупотребата с власт се срещат във всички области на публичната администрация. Според 57% от европейците националните политици са корумпирани, 47% смятат, че отговорните за възлагането на обществени поръчки служители са замесени в корупционни практики.
Голяма част от европейците - 70%, заявяват, че корупцията е неизбежна и че винаги е съществувала. Двама от всеки трима считат, че тя е част от бизнес културата в тяхната страна.
Данните показват, че 95% от българите приемат корупцията за много сериозен проблем в родината си.
От всички в Европейския съюз българите най-вече приемат, че евроинституциите помагат за намаляването на корупционните практики в страната. Докато средното ниво за ЕС е 22%, почти половината от запитаните в България отбелязват положителната им роля. 57% от българите мислят, че има корупция в евроинституциите, докато средният процент за ЕС е 73%, а 87% от австрийците например мислят, че това е разпространена практика в Брюксел.
Три четвърти от запитаните българи са на мнение, че в родната им страна корупцията е по-разпространена, отколкото в останалите държави членки. При този показател процентите са по-високи само в Гърция (80%) и в Румъния (78%).
Осем процента от запитаните заявяват, че през изминалата година им е било поискано или от тях се е очаквало да дадат подкуп. В България 25% от запитаните отговарят утвърдително на този въпрос, като процентът е най-висок в Румъния (31%), Литва и Словакия (по 27%).
Корупцията води до намаляване на равнищата на инвестициите, възпрепятстването на правилното функциониране на вътрешния пазар и отрицателното влияние върху публичните финанси, както във всяка една от държавите, така и в ЕС като цяло, отбелязва Еврокомисията.
Икономическите разходи в резултат на корупцията в Европейския съюз се оценяват на около 120 милиарда евро годишно.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив