29 Март 2024, 07:19 Днес (0) | Вчера (11)

За застраховките и МПС с украинска регистрация на територията на България

26 Април 2022 14:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2022, 15:09

Вижте какво трябва да знаят шофьорите на МПС с украинска регистрация на територията на България

Преди месец ИНМАРКЕТ изпрати запитване до българския Гаранционен фонд вас във връзка с настоящата ситуация с украински бежанци, влизащи в страната ни със собствени автомобили. Сега, месец по-късно от Гаранционния фонд публикуваха на официалния си сайт част от отговорите на въпросите, които им бяха отправени. В интерес на потребителите публикуваме какво трябва да знаят шофьорите на МПС с украинска регистрация на територията на България относно автомобилните застраховки.

1. Какви автомобилни застраховки са необходими при влизане в България на МПС с украинска регистрация?

При влизане на територията на страната ни водачите на МПС с украинска регистрация е необходимо да имат сертификат "Зелена карта" или гранична застраховка. Контролът се осъществява от Гранична полиция. Украинските водачи на МПС следва да са влезли още в Румъния със съответните застраховки, но има и случаи, когато гранични застраховки се сключват в България. Сертификатът "Зелена карта" може да бъде представен както на хартиен носител, така и като PDF на електронен носител, например на мобилен телефон. Гранична застраховка може да бъде закупена от застрахователи или застрахователни брокери, като цената й зависи от политиката на съответната застрахователна компания.

2. Има ли възможности за дистанционно подновяване на сертификат "Зелена карта" за водачи на МПС с украинска регистрация? Каква застраховка е необходима, ако водачът не може да поднови сертификата "Зелена карта?

Украинското бюро "Зелена карта" предоставя временна възможност украинските застрахователи да издават международния сертификат "Зелена карта" дистанционно по електронен път. За тази цел са налични връзки към интернет сайтове, които могат да се използват от украинските моторизирани бежанци в чужбина, за да удължат застрахователно покритие на сертификата или да закупят нова застраховка.

Ето списък на украинските застрахователи, които предоставят тази услуга и адресите на съответните им сайтове:

ОРАНТА - https://oranta.ua

АСКА - https://aska.ua

ІНГО  - https://ingo.ua

КНЯЖА ВІЄННА ІНШУРАНС ГРУП - https://kniazha.ua

УТСК - https://utico.ua

ПЗУ Україна - https://pzu.com.ua

ТАС - https://sgtas.ua

УСГ - https://ukringroup.ua

ПЕРША - https://persha.ua

ГАРДІАН - https://grdn.com.ua

В случай, че водачът няма възможност за поднови или закупи нов сертификат "Зелена карта", то трябва да сключи Гранична застраховка.

3. Какво могат да предприемат невинно-пострадалите лица при ПТП по вина на автомобил с украинска регистрация във връзка със завеждане на застрахователна претенция?

При настъпване на ПТП по вина на автомобил с регистрационен номер от трета държава, членка на системата "Зелена карта", каквито са автомобилите от Украйна, има следните възможности:

- Ако пострадалото лице получи информация за името на украинския застраховател, например от сертификата "Зелена карта", то има възможност да провери кой е кореспондентът на украинския застраховател в България чрез сайта на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи – (https://www.nbbaz.bg/?cid=11). Ролята на кореспондентите е да обработват претенции в подобни случаи, съответно пострадалото лице трябва да се обърне към кореспондента на украинския застраховател в България.

- В случай, че пострадалото лице не открие информация за кореспондента или не разполага с информация за застрахователя на виновния украински водач, може да се обърне НББАЗ за съдействие, като посочи регистрационния номер на МПС-то, с което е причинено ПТП-то.

Ако виновният автомобил с украинска регистрация има Гранична застраховка, издадена от български застраховател, пострадалото лице следва да се обърне към застрахователната компания, издала граничната застраховка.

4. Какво могат да предприемат невинно-пострадалите украински граждани при ПТП по вина на автомобил с българска регистрация във връзка със завеждане на застрахователна претенция?

При ПТП, причинено от автомобил с българска регистрация, пострадалите украински граждани следва да се обърнат към българския застраховател по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите на виновното МПС по повод уреждане на съответната претенция. Проверка за името на българския застраховател на виновния водач и номера на застрахователната полица може да се направи чрез сайта на Гаранционния фонд (http://eisoukr.guaranteefund.org/searchpolicy?pc=1,3&l=bg). При необходимост пострадалите лица могат да се свържат с Гаранционния фонд за съдействие при предоставяне на тази информация.

Ако виновното МПС с българска регистрация е без застраховка "Гражданска отговорност", то пострадалите украински граждани трябва да се обърнат към Гаранционния фонд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив