29 Март 2024, 00:26 Днес (0) | Вчера (11)

Застрахователите винаги са на печалба, също като ...

10 Ноември 2017 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket 1
A+ A-
Последна редакция: 7 ноември 2017, 16:22

Застрахователните компании по целия свят винаги отчитат печалби, в много редки случаи това може да не е така. По това си приличат с една друга голяма индустрия - хазарта. Залозите и застраховането имат много общи черти, но най-основната от тях е, че те винаги печелят, независимо колко ще дадат. Ще навлезем в начините за определяне на двата типа стойности, върху които потребителите извършват плащания.

Определяне на риска в застраховането

Един човек ще иска да се застрахова, когато се притеснява от някакво събитие. Да вземем например, че се притеснявате от пожар и желаете да застраховате къщата си срещу такъв. Оценката на имота ви може да бъде всякаква, но нека я закръглим на 100 000 лв. Вие се притеснявате да не загубите тази сума, ако се получи пожар и къщата ви изгори. Точно затова хората отиват до някоя компания, предлагаща подобна застраховка, и желаят да се застраховат. Компанията оценява шансовете за подобно събитие и дава определен процент за вероятност, върху който се определя застрахователната такса или цена. Да приемем, че този процент е 1%. В този случай сумата на вашия имот, която се притеснявате, че ще загубите, се умножава по конкретния процент и се получава застрахователната цена. В този случай ще трябва да платите 1000 лв., за да получите застраховка. Това обаче не е точно така, понеже застрахователите добавят към получената сума още. Това означава, че например може да ви поискат 1300 лв., за да приемат "вашия залог”. Плащате тази сума и знаете, че ако къщата ви изгори от пожар, ще получите 100 000 лв. Ако това не се случи, вие не получавате нищо, а застрахователната компания ще бъде доволна от прибраната сума.

Пресмятане на риска в залозите

При букмейкърите нещата се случват по подобен, но малко по-сложен начин. Да вземем спортните залози, при които се залага на т. нар. коефициенти. За тях е ясно, че съществува определена печалба за операторите, която се нарича маржин. За нея и определянето на различните коефициенти може да научите повече в портала на Nostrabet. Същността е, че букмейкърите също определят риск за конкретни събития и предоставят възможност на потребителите си да заложат.

Самите коефициенти се изчисляват по различен начин от отделните компании. Някои от тях, като световно известния Bet365, предоставят по-ниски маржини, т.е. определят по-малка сигурна печалба. У нас също има такива букмейкъри, а сред тях е българският оператор Winbet. Букмейкърите оценяват различните шансове за изход от конкретно събитие и ги преобразуват в коефициенти. Работата е там, че те си запазват определен процент, който им гарантира сигурна печалба, т.е. всички коефициенти се определят така, че компаниите да спечелят от всеки залог. По този начин те са наясно, че ако приемат например 100 000 лв. за определен победител и той загуби, изплатените суми ще бъдат покрити от приетите залози и пак ще остане нещо и за букмейкъра.

В застраховането не е възможно да се направи така, че клиентът да си осигури печалба, но в залозите го има. Това стават чрез така наречения арбитраж. Проблемът е, че повечето букмейкъри не го приемат. Водещи компании в областта, като Betfair, дори забраняват на своите клиенти подобни залози. Лицензираният у нас оператор на Efbet също е против подобен тип залози и веднага ще блокира всеки акаунт, дръзнал да ги опита. Много малко са операторите, които ги позволяват, но при тях обикновено има други недостатъци, което спира повечето клиенти да се спрат на тях.

Застрахователните и букмейкърските компании винаги излизат на плюс в края на отчетните си периоди. Ето защо застрахователите измислят нови и нови видове полици, срещу които може да заплатите сума и да си осигурите защита. По същия начин и букмейкърите предоставят нови и нови пазари за своите клиенти, които им осигуряват нови начини на залог. Общото и в двата случая е, че рискът вече е изчислен, вероятността е ясна и двата типа компании са определили своя сигурен дял.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Е, отдавна не бях чел нещо по-повърхностно. Подобни немарливи статии, публикувани от специализиран за застрахователната индустрия сайт, няма да помогне за подобрението имиджа на сектора. За съжаление такива статии, правят точно обратното - помагат за ниската му популярност и отрицателното възприемане от хората.
#1 | от Стилиян Миланов | 10.11.2017 | 17:35
Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив