20 Април 2024, 10:42 Днес (0) | Вчера (10)

Здравното осигуряване в САЩ - застраховка или данък?

02 Юли 2012 11:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 юли 2012, 11:24

След като съдът обяви, че основната клауза в здравната реформа - задължителното здравно осигуряване - е в съответствие с конституцията, целият пакет от мерки влиза в сила

Това е победа не само за Обама, но и за всички в САЩ. В момента над 50 милиона души нямат здравни застраховки. 

Най-новото решение на Върховния съд на САЩ е победа не само за президента Обама, но и за всички американци. След като съдът обяви, че основната клауза в здравната реформа - задължителното здравно осигуряване - е в съответствие с конституцията, целият пакет от мерки влиза в сила (има само едно изключение, което съдът разглежда отделно).

Какво е новото за американците?

Така например застрахователните компании вече няма да имат право да отказват или прекратяват застраховките на хора въз основа на предишни техни заболявания. А младите американци могат да останат застраховани чрез своите родители до 26-тата си година. Освен това застрахователните компании няма да имат право да налагат каквато и да било парична горна граница за медикаменти и прегледи. Това е изключително добра новина - особено за хронично болните. Никой не бива да фалира, само защото е болен и не е в състояние да плаща сметките си. 

По този начин САЩ, където в момента има близо 50 милиона души без здравни застраховки, влизат в кръга на цивилизованите народи. Върховният съд на Америка още веднъж доказа, че не възнамерява да застава на пътя на напредъка. Разумът надделя над политическата реторика, коментира "Дойче веле".

Фактът, че 26 федерални щати сезираха съда и се обявиха срещу здравната реформа има единствено партийно-политически причини. Първоначалната идея за задължително здравно осигуряване всъщност дойде от консервативните мозъчни тръстове. Именно сегашният републикански кандидат за президентския пост Мит Ромни въведе като губернатор задължителното здравно осигуряване в щата Масачузетс. Но когато демократът Барак Обама се застъпи за задължително здравно осигуряване за цялата страна, републиканците преминаха в опозиция.

Застраховка или данък?

Аргументът, според който задължителната здравна застраховка беше обявена за непротиворечаща на конституцията на САЩ, гласи: "Този, който не се застрахова, няма да трябва да плаща глоба, а данък". Защото американският Конгрес безспорно има правото да въвежда нови данъци - подобно на тези върху бензина или за купуването на недвижими имот. Точно това обаче е и препъни-камъкът за демократите. Здравната реформа сега официално означава увеличение на данъците. Едно понятие, което те досега старателно избягваха.

Президентът Обама изрази задоволство от присъдата на Върховния съд и призова всички да гледат напред, а не да подхващат отново битката и споровете. Преди две години "Чаеното парти" придоби голяма популярност именно със съпротивата си срещу здравната реформа. Вероятно и самият Обама обаче не вярва, че консерваторите сега ще отстъпят. Още в четвъртък шефът на републиканците в Сената, Мич МакКонъл заяви, че решението на съда не означава край на дебата, а поставя "началото на пътя за отмяна на закона". Мит Ромни пък обяви, че ако той победи на изборите, това ще бъде първата му задача като президент. Следователно политическата битка продължава.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив