19 Април 2024, 21:39 Днес (10) | Вчера (11)

ИТ фирми дават по седмица почивка за възстановяване от прегарянето

27 Септември 2021 13:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2021, 14:11

Проблемът с прегряването допълнително се задълбочи от пандемията

В началото на май основателят на Lessonly – компания, която произвежда софтуер за обучение – изпраща имейл до всичките си служители с ново задължение. Но то не е задължение, каквото хората обичайно получават на работното си място, като например за носене на маски или за ваксини. От работещите е изискано всеки да си почива цяла седмица през юли, предаде TechNews.bg. Съобщението изненадва екипа на компанията. "Искахме служители, които ни се обадиха и споделиха, че са трогнати, че са искрено благодарни, че са имали възможност да направят това", каза Меган Джарвис, която ръководи екипа на компанията за таланти и работи по планирането на почивната седмица.
Lessonly не е единствена. По-рано тази година HubSpot представи нещо, което нарича "годишна глобална седмица за почивка". Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обяви глобални дни за "рестартиране", които влизат в сила по-късно през годината. Bumble също инструктира своите служители да си вземат колективна седмица почивка.
"Изминалата година беше важен момент за нас да помислим как работим и как можем да подкрепим най-добре своите екипи по целия свят", заяви президентът на Bumble Тарик Шаукат, цитиран от Protocol. "Става все по-ясно, че начинът, по който работим и трябва да работим, се е променил."
За всички тези компании целта е да предотвратят т. нар. прегаряне (бърнаут, от анг. burnout – прегаряне, претоварване). Това е все по-разпространен проблем, който допълнително се задълбочи от пандемията. През май 2019 г. Световната здравна организация официално добави прегарянето към Международната класификация на болестите, като го цитира като "професионален феномен".
След това дойде Covid-19 и смесицата от дълги часове и големи очаквания започна да се смесва с нов вид стрес, включително напрежението от гледането на болен човек у дома, дистанционна работа и др. Сега технологичните компании намират нови начини да запазят ангажираността на служителите си.
"В технологичната индустрия, подобно на някои други индустрии, има такъв вид "почетна значка", що се отнася до броя на часовете, които сте вложили в работа – това се приема за знак колко сериозно приемате работата си," казва Дарси Грутадаро, директор на Центъра за психично здраве на работното място във Фондацията на Американската психиатрична асоциация. "В някои случаи спирането на работата на цялата организации е добро решение".

За Lessonly вдъхновението за почивната седмица идва, след като компанията изисква всички нейни служители да си вземат ваканция през зимата. Когато се завърнали, споделя Джарвис, служителите са споделили, че оценяват високо времето, прекарано със семейството, и способността да си починат и да се презаредят. "Видяхме ползата от зимната ваканция; казахме си, хайде да направим това и по средата на годината", спомня си Джарвис.
Лятната ваканция дава на служителите на Lessonly друга възможност да се освободят от напрежението, вярва Джарвис.
Може би ходът се е оказал съвсем навременен. Приблизително 4 милиона американци са напуснали работата си само през юли, според Бюрото по трудова статистика. Явлението е наречено "голямото напускане". Това не се дължи изцяло на прегаряне от работа, разбира се, но със сигурност не помага за задържането на служителите.
Според проучване на Gallup, работещите, които са в състояние на прегаряне, са почти три пъти по-склонни да си потърсят друга работа. И когато прегорял служител напусне работата си, това струва скъпо на фирмата. Gallup изчислява, че смяната на един работник изисква ресурси, равни на половината до два пъти повече от заплатата на въпросния служител. Работниците, които са загубили мотивацията си за работа, костват не по-малко. Според Gallup те могат да струват на компаниите до 18% от заплатата на работника – което се дължи на загубата на производителност.
Тогава остава въпросът: доколко е ефективна една седмица почивка за справяне с прегарянето?
Според Дъг Менин, професор по клинична психология в Колумбийския университет, този подход е по-скоро краткосрочно решение. Но той казва още: "Ако не спите и работите много и сте изтощени, възможността за презареждане може да бъде полезна”.
Грутадаро от фондация APA признава, че не всеки бизнес може да си позволи лукса да си даде цяла почивна седмица на всичките си работници. Но, по думите му, "ако можете да си вземете една седмица почивка като бизнес и след това да получите стойността на почивката във вид на лоялност и производителност – и ефективност – на служителите, това изглежда си заслужава инвестицията”.
Ключово предизвикателство за бизнеса, който иска да даде седмица почивка, може да бъде балансирането на отворилото се свободно време с изискванията на клиентите и с поставените цели за производителност. За Lessonly това е решено чрез планиране. "Ако искаме да си вземем почивка, това оказва влияние върху нашите клиенти", каза Джарвис. "Така че трябваше да направим крачка назад и да помислим: как да дадем почивка, без да поставим клиентите си в трудно положение?"
Ключът е в това да се даде на мениджърите и на отделите достатъчно време, за да преценят как могат да се справят със своите продукти и клиенти през времето на почивката. "Ние не сме решили това една или две седмици, преди да го направим. Решавахме го достатъчно дълго време, за да позволим на мениджърите и отделите да разберат как да се справят с всякакви нужди от подкрепа”, каза Джарвис.
Компанията си поставя тримесечни цели, така че почивката в средата на тримесечие може да повлияе на целия проект. Екипите се уверяват, че могат да коригират проектите си така, че да продължат да изпълняват целите си до края на тримесечието. В някои случаи Lessonly изисква от служителите да останат в готовност за работа при извикване през почивната седмица, осигурявайки им допълнително свободно време по-късно.
Някои компании, като например HubSpot, вече са поели ангажимент да направят едноседмичната почивка ежегодно събитие. Lessonly все още обсъжда дали може да повтори добрия опит в бъдеще. Фирмата планира да проучи дали даването на този отпуск на служителите е било действително ефективно.

Оценката на тези програми е от решаващо значение, казва Грутадаро. Преди да приложат решение за справяне с прегарянето, организациите трябва да имат ясна представа какво всъщност искат и от какво имат нужда служителите. На първо място те трябва да направят оценка на това защо техните служители са стигнали до прегаряне. Нужно е и да да позволят на тези служители да помогнат при проектирането на това, което Грутадаро нарича "ново нормално" на работното място. "Наистина е важно организациите да позволят на служителите да се чувстват като част от вземането на решение как да изглежда въпросното ново нормално".
В публикация в блог на HubSpot мениджърът по културните комуникации на компанията Софи Хамерсли казва, че планът се основава отчасти на проучване на компанията. "В едно скорошно проучване един служител на HubSpot го изрази най-добре:"Неограничената ваканция е страхотно нещо, но още по-добре е да не не прекарваш целия си първи ден след ваканцията в преглеждане на (натрупани) имейли и съобщения в Slack", пише Хамерсли.
За да помогнат за измерването на ефикасността на програмите за почивка срещу прегаряне, някои компании се обръщат към специални софтуерни инструменти за "уелнес на служителите". Платформи от този вид могат да проследяват и измерват ангажираността, стреса и благополучието на работното място. Има и алгоритми за машинно самообучение, които могат да предвиждат скорошното прегаряне.
"Ако имате и исторически данни за текучеството, може да се предскаже кои са хората, за които е най-вероятно да достигнат прегаряне и напускане на работа", казва Хенри Албрехт, главен изпълнителен директор и основател на Limeade, която разработва подобна платформа.
За компаниите, които не могат да си позволят да предложат една седмица почивка, Грутадаро каза, че има и други стратегии, които работят. Например може да се прибегне до формиране на ресурсни групи за служители, фокусирани върху психичното здраве. Значение придобиват и програмите за подкрепа чрез теле-психично здравеопазване.
Джарвис препоръчва на компаниите, които могат да предложат на служителите си седмица почивка, поне да опитат и да приемат, че винаги могат да променят курса си въз основа на обратната връзка на своите работници. За Lessonly, решението да се съсредоточи върху благополучието на служителите се оказва много полезно.
"Имах член на екипа, която каза, че не й се е случвало да има лятна почивка откакто е завършила средното си образование", казва Джарвис. "Когато получиш лятна ваканция и наистина можеш през това време да се изключиш от работните теми и да не мислиш за работа – това е свобода, която е много ценена – и служителите свързват фирмата с тази свобода".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив