07 Май 2024, 04:20 Днес (0) | Вчера (0)

Иконометрия

15 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Алфред Нобел не предвиждал награда за икономика, само награди за мир, за литература и за "науките" - физика, химия, и медицина (или психология). Изглежда, не броял икономиката за наука, още по-малко за литература

Алфред Нобел не предвиждал награда за икономика, само награди за мир, за литература и за "науките" - физика, химия, и медицина (или психология). Изглежда, не броял икономиката за наука, още по-малко за литература.
Нобел умрял през 1896; 72 години по-късно Шведската банка учрeдила Нобелова награда за икономика. През 2003 нейни носители станаха Робърт Енгл и Клайв Грейнджър за постижения в иконометрията. Също за иконометрия станаха нобелисти и Джеймс Хекман и Даниел Макфадън през 2000, както и Лорънс Клайн през 1980.
Докато тесен кръг от хора се вълнуват кой ще получи Нобелова награда за физика например, понеже много малко хора разбират от физика, наградите за мир и за литература събуждат пререкания. Наградата за икономика - също, "понеже всеки разбира от икономика", писа "Икономист".
През 1974, след като бе награден (заедно с австриеца Фридрих фон Хаек), шведът Гунар Мирдал каза, че Нобеловата награда за икономика трябва да се премахне (но не върна парите). Милтън Фридман (награден през 1976 г.) се съмняваше дали светът може да се довери на мнението на няколко души в Стокхолм.
През 1998 г. наградата за икономика стана повод за задевки, след като в САЩ се срина хедж-фондът Long-Term Capital Managеment, сред чиито основатели бяха нобеловите лауреати по икономика за 1997 г. Робърт Мъртън и Майрън Шоълз.

Смешната грешка...

Иконометрите не измерват; те правят от числата модел и казват какво ще се случи, после обясняват защо то не се е случило. Преди олимпиадата в Австралия те си направиха оригинална самореклама, изчислявайки коя държава колко златни медала ще вземе. Сгрешиха, понеже приеха, че спортният успех е правопропорционален на населението и богатството на дадена страна. Вярно, САЩ взеха най-много медали. Но спечелвайки женската щафета, Бахамските острови пропорционално на населението си (295 000) взеха 24 пъти повече златни медали от САЩ (на които се падна един златен медал на всеки 7 млн. американци). На второ и трето място след Бахамите излязоха Словения и Куба. А колко медала се падат на единица БВП? Тук абсолютен шампион излезе Куба (0,50 медала срещу всеки $ 100 млн. БВП). На второ място бе България (0,41). Бахамите и Естония си разделиха третото място (0,20). САЩ с техния колосален БВП излязоха естествено на последно място (0,0004).
Трудно е да героизираш икономистите. Да сте виждали паметник на икономист? Вярно, има паметници на Карл Маркс и в навечерието на 2000 читателите на "Икономист" го обявиха за личност на хилядолетието, но Маркс е по-скоро социален философ.
След като размахваше къс римски меч във филма
"Гладиатор", Ръсел Кроу се въплъти в образа на Джон Неш, Нобеловия лауреат за икономика през 1994 г. Около Неш имаше всичко необходимо за касов хит: интрига, скандал, пари, планове за завладяване на света, шизофрения. Все пак филмът Beautiful Mind показа, че икономиката не става за екранизиране.

...и тъжната грешка

Но става за политизиране. Преди учредяването на Нобелова награда за икономика Световната банка и МВФ във Вашингтон толкова се бяха впечатлили от социалистическата индустриализация, че помагаха на Тайван, Южна Корея и други бъдещи азиатски тигри да си правят 5-годишни стопански планове. Индия на Джавахарлал Неру създаде качествено политехническо образование, но занемари началните училища и след 50 години грамотните бяха едва 47%. Стабилният ръст, наричан "индуски", беше неизменно 4% (пакистанският - 5%, индонезийският - 6%, тайландският - 7%, тайванският - 8%, южнокорейският - 9%). Въпреки равния старт след 50 години на южнокореец се падаха 20 пъти повече БВП, отколкото на индиец ($ 8,000 срещу $ 400).
Нобеловият комитет не награждава само нъмбър-крънчъри. През 1998 награди Амартая Сен (американизиран индиец) за книгата му "Бедност и глад"; през 2001 - Стиглиц, критик на МВФ и на президента на САЩ. Стиглиц беше главен икономист на Световната банка; наградиха го заедно с Акерлоф от университета Бъркли и Спенс от Станфордския университет. Стиглиц е против орязването на държавните разходи. Тримата получиха Нобеловата премия в деня, когато Аржентина фалира, изпълнявайки рецептата на МВФ. Когато Полша закъса с военния разход, Дж. Стиглиц, който е и съветник на българския президент, напомни, че разходите за война против Саддам ще са едва 0,1%-0,2% от БВП на САЩ. Още не се знаеше, че Буш-син ще поиска от конгресмените $ 87 млрд. ($ 20 млрд. за възстановяване на Ирак; останалото - военен разход). Но вече се знаеше, че само програмата JSF (Joint Strike Fighter - бъдещият боен самолет на САЩ) е за $ 219 млрд.
Поради това, докато Нобеловият комитет награждаваше за иконометрия в Harvard's Memorial Hall, млади шегобийци, наричани nerds, нобелизираха покойния автор на Закона на Мърфи (Ако нещо може да се издъни, то ще се издъни). Едуард Мърфи измислил този закон през 1949 г., докато човъркал сензорите на шейните, които придвижват бомбения товар до бойните самолети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив