29 Март 2024, 07:55 Днес (0) | Вчера (11)

Имотна прогноза за 2017-та: Активен пазар, но без ръст в цените

29 Декември 2016 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 декември 2016, 11:40

Само в отделни райони на София може да има спорадичен ръст в цените, до 2-3%

Активна ще бъде 2017 година за пазара на жилищни имоти в страната. Средният обем на сделките ще се покачи с около 3-4% за страната, а в София – с поне 7-8%. На ръст в цените няма да станем свидетели, с изключение на отделни райони на столицата, където покачването няма да надвиши 2-3%. Такава картина очертават от АДРЕС в прогнозата си за идните 12 месеца.

Продавачите ще са един от основните двигатели на ръста в активността. През 2016 г. тяхната роля бе заглушена поради неправилната им преценка на офертните цени – нивата, предложени от някои собственици, надвишаваха пазарните, което бе предпоставка много имоти да останат дълго на пазара без да се стига до сделка. Догодина и на  продавачите ще  се наложи да се съобразят с пазарните реалности при определянето на цените. И макар инвеститорите и новото строителство да продължат да бъдат сериозен конкурент, собствениците, които искат да продават, ще са фактор в ръста на броя сделки.

На пазара се очаква да се активират и нова група продавачи – тези, купили с инвестиционна цел в първите години на новото строителство. Време е да излязат на пазара, за да реализират печалба. Това са индивидуални инвеститори, избрали да се възползват се от началните ниски цени на новите сгради преди около 2 години. Днес те разбират, че е време да се опитат да продадат имотите си.

Покачване в ценовите нива не се очаква, като единствено в някои райони на София ще има известен ръст. Той обаче ще бъде в рамките на 2 до 3%. Това ще бъдат кварталите, в които се планира или изгражда следващата линия на метрото, както и част от традиционно желаните южни и източни райони.

Очакванията, че Федералният резерв ще вдигне основния лихвен процент, може да се отрази и на лихвите у нас, но това по-скоро е вероятно да повлияе в дългосрочен план. Към момента тенденцията в страната ни е към допълнителен спад на лихвите по ипотеките, но желаещите да изтеглят ипотека трябва да бъдат внимателни – понижението е бавно и плавно, а тенденциите в глобален план могат да обърнат посоката към ръст. 

Раздвижване се очаква и в другите големи градове в страната. За разлика от 2016 година, когато активността беше концентрирана основно в София, догодина очакванията са за видима активност в Пловдив, Варна, Бургас. През последните години в тези градове настъпиха редица инфраструктурни подобрения, което накара инвеститорите да обърнат поглед натам. Развиващите се икономики в тези градове, увеличаването на работните места, инвестициите в бизнес имоти ще дадат първото си отражение и на жилищния пазар през 2017 г.

Очаква се ръст в броя на сделките с около 3-4%, особено в Пловдив и Бургас, които най-отчетливо разгърнаха бизнес потенциала си през последните година-две. Интересът в големите градове ще бъде насочен предимно към двустайни жилища, с добре уреден транспорт и комуникация и на кратко разстояние от активните бизнес зони.
Купувачите ще бъдат предимно млади хора на средно високи позиции и със стабилни доходи, а малко над половината сделки ще се сключват с ипотечни кредити. Те ще са на възраст 25-35 г., купуващи първи дом, както и  нуждаещи се от по-голямо жилище, с оглед на нарастването на броя членове на семейството. Също така ще са налице и дългогодишни наематели, решили се да станат собственици, както и купувачи с чисто инвестиционни намерения.

Има вероятност в околностите на тези градове да се появят и софийски купувачи, които да търсят имот тип "втори дом" в провинцията. Напоследък тенденцията жители на столицата да търсят варианти за живот или отдих в селата стана по-отчетлива. Обект на интерес в този сегмент ще бъдат по-скоро къщите във вилните зони на малките населени места. Съществени промени в ценовите нива в големите градове също няма да се случат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив