02 Май 2024, 22:56 Днес (13) | Вчера (0)

Интересът към застраховка киберсигурност тепърва ще расте

31 Юли 2023 11:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 31 юли 2023, 14:09

Здравеопазването най-много се нуждае от подобна мярка заради регулациите

Това е част от съвременните неприятности: киберпрестъпниците непрекъснато разработват нови тактики и организират по-сложни атаки. Те успешно пробиват дори висок клас киберзащити. Затова днес киберзастраховката е нещо толкова естествено, колкото и застраховката на останалото имущество на всяка организация, пише TechNews.bg. Истории за компрометирани големи бази данни, цели компании или държавни служби, чиито компютри са били "пробити", редовно гърмят из медийните заглавия. И няма основание да си мислим, че киберпрестъпността ще намалее през следващите години. От друга страна, дори и най-добрите дигитални защити не могат да гарантират, че някой нахъсан хакер няма да успее да разбие защитите на дадена организация.
Ето тук се намесва застраховката за киберсигурност. Понякога наричана просто киберзастраховка, тя може да помогне да се покрият разходите, произтичащи от успешна кибератака. А те са разнообразни.
Типична киберзастраховка може да изплати разходите, свързани с реагирането при кибератака, включително материали, изпращани до клиентите, мерки за справяне с възникналите текущи проблеми в дейността, някои или всички разходи за съдебни дела, заведени срещу организацията от крайни клиенти. Обичайно е да покрива криминалистичен анализ, дейности по уведомяване на засегнатите лица, кризисни услуги за връзки с обществеността, услуги за помощ за пряко засегнатите лица.
Кой се нуждае от киберзастраховка? Може би е по-лесно да се запитаме кой не се нуждае от киберзастраховека. И все пак, може да се каже, че от киберзастраховка се нуждае всяка дейност, при която се борави с чувствителна информация като: номера на кредитни карти, лична информация за контакт, социалноосигурителни номера, лична медицинска документация.
Пазарът на застраховки киберсигурност се очаква да нарасне от 14,4 милиарда щатски долара през 2023 г. до 33,4 милиарда щатски долара до 2028 г., при среден годишен ръст от 18,3% през прогнозния период, според нов доклад на MarketsandMarkets. Нарастването на киберзаплахите стимулира търсенето, тъй като организациите търсят финансова защита срещу потенциални загуби.
Търсенето на специални застрахователни полици за киберсигурност и необходимостта от смекчаване на рисковете доведоха до нарастващата популярност на самостоятелните застрахователни полици за киберсигурност. Предвижда се тези самостоятелни полици да надминат пакетните застрахователни полици за киберсигурност по отношение на растежа на пазара. Организациите са все по-загрижени за киберрисковете и търсят специализирано покритие единствено за защита от киберрискове, стимулирайки търсенето на самостоятелни киберполитики.
Здравната индустрия е сред тези, които най-много се нуждаят от застраховка киберсигурност, защото атаките и към тях са много, а потенциалните щети почти гарантирано носят опустошителен ефект.
Предизвикателствата за този сектор са много. Това включва тежки регулаторни изисквания и непрекъснато променяща се динамика на кибератаките и пробивите. Спазването на разпоредбите за поверителност и сигурност на данните изисква здравните организации да разчитат на застрахователни полици за киберсигурност за покриване на наказателни такси.
Здравните организации са най-тежко потърпевши не само при преки атаки като рансъмуер, но и от кампании за дезинформация. Застраховката за киберсигурност е важна предпазна мярка за доставчиците на здравни услуги, предлагайки финансова защита срещу киберпрестъпления, рансъмуер, пробиви на данни и други инциденти, свързани с киберсигурността.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив