29 Март 2024, 15:52 Днес (10) | Вчера (11)

Как да инвестираме при трайно инфлационна среда?

22 Октомври 2021 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 октомври 2021, 16:36

Какво трябва да направи индивидуалният инвеститор с финансите си при трайно покачваща се инфлация – това е въпросът, който разглеждат експертите от финансовия портал Моите пари

Какво се случва в момента в икономиката и общественото пространство? От една страна, цените се покачват по време на Covid епидемията, като до момента най-сериозният ръст на цените е при хранителните стоки, последван от постоянно покачващи се цени на енергията и горивата. Това се отразява драстично на бюджетите на домакинствата и личните спестявания. От друга  страна, обществените медии и социалните мрежи допълнително създават една картина на очаквания за "тежка икономическа зима", което затормозява вземането на адекватни решения за инвестиция на индивидуалните инвеститори.
Ако се притесняваме за финансовото състояние на средствата и спестяванията си  и се чувстваме разтревожени от случващото се в икономиката, най-важното е да не вземаме решения, основани на емоции, съвети от съседи или притиснати от инвестиционна възможност, която ни се струва, че изпускаме. Това са най-лошите съветници, категорични са от "Моите пари". Преди всичко собствена отговорност е да знаем, че финансови решения за личните средства трябва да взимаме след консултация с хора, на които управлението на финанси им е професия, така както ходим на лекар. В момента достъпът до информация и знание е огромен и на човек обикновено му е трудно да се ориентира в целия този поток, така че най-добрият начин е да се насочи към квалифициран инвестиционен консултант на лицензирано управляващо дружество или инвестиционен посредник. Консултациите са абсолютно безплатни за хората, като достъпът до експертните съвети е свободен - може да заяви със среща с експерт, виртуална консултация, комуникация по мейл и пр.

Инвестиция в недвижим имот
Нека поговорим малко за инвестицията в недвижим имот като традиционния "спасителен пристан" за инвестиция на българите. Безспорно, ако сте заделили достатъчно средства за инвестиция в качествен недвижим имот на отлична локация – инвестирайте. Особено ако все още не притежавате имот. В инфлационна среда не е препоръчително да плащате наем, тъй като наемите лесно се регулират и обикновено във всеки договор има клауза за повишаване на наема с нивото на инфлация. При  инвестиране в имоти е важно да знаете няколко важни момента: в инфлационна среда недвижимите имоти са по-бавноликвидни, т.е. парите ви са "затворени" за по-дълъг период от време. Имотът ви не се обезценява на фона на покачването на цените, но ако ви трябват някакви средства при възникване на някакво извънредно плащане, не можете да ги "извадите" и да разполагате с тях преди да продадете имота. За всеки един имот има разходи, които не трябва да се забравят – местни данъци и такси, поддръжка, амортизация.

Инвестиция в избрани инструменти или избрани акции
Възможно ли е обикновеният непрофесионален инвеститор да избере инструмент, в който да инвестира печелившо в инфлационна среда?! Ширят се информации за спекулации и големи печалби, свързани с крипто или с определени инструменти, инвестиращи в суровини или касаещи борсово-търгувани фондове. Общо взето отговорът е, че това са инвестиционни стратегии за спекуланти  и за хора, които се занимават професионално с инвестиции, а не за обикновения човек със семейство  и професия, различна от финансист. Отговорът на експертите е:  инвестирайте в договорни фондове и най-вече инвестирайте редовно, постоянно и дългосрочно във фонд, базирани на акции на компании. Има възможност да направите  спестовен план, обвързан с такъв фонд, за да инвестирате редовно на капиталовите пазари и да се възползвате от дългосрочния растеж на компаниите. Според вашия индивидуален рисков профил можете да подберете консервативни, балансирани фондове, индексни фондове, които се управляват пасивно или високодоходни активно управлявани фондове на определени пазари. Успешната стратегия за индивидуалния инвеститор, особено в ситуация на инфлация, е да инвестира според професионалния съвет на инвестиционен консултант, като се съобрази с инвестиционните му препоръки и собствената си рискова толерантност. В инфлационна среда инвестиционните консултанти дават и един общовалиден съвет – инвестирайте в себе си, надградете се, за да можете да сте конкурентни като професионалист във вашата собствена област и професионална сфера в предизвикателното време, в което живеем.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив