29 Март 2024, 11:12 Днес (4) | Вчера (11)

Каква Америка искат американците?

31 Август 2012 15:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 август 2012, 18:32
Под лиценза на creativecommons

Каква Америка искат американците? Отговорът на този въпрос ще научим в началото на ноември, когато Америка избира новия си президент. На тези избори един срещу друг се изправят двама мъже с коренно различни възгледи

В речта си, която беше кулминационната точка на партийния конгрес на републиканците, Ромни положи очевидни усилия да се представи като човек на политическия център. Крайно консервативните му възгледи, които застъпваше преди да бъде номиниран от своята партия за кандидат-президент, отсъстваха от речта изцяло. По време на цялата вечер нито веднъж не стана дума за позицията му по щекотливи теми като абортите, оръжейното право или здравната реформа.

Вярно, Ромни беше декорирал речта си с множество лични преживявания и анекдоти, но той нито веднъж не изпусна из очи темата, върху която беше решил да се фокусира: икономическата политика, състоянието на Америка, създаването на нови работни места. И, естествено, критиките към президента Обама.

За Ромни се знае, че е много добър оратор, но какъв ли би бил като президент?

"Ще позволим ли нашата Америка да вземе от Китай заем в размер на 1 трилион долара?", попита той, а делегатите в залата му отговориха с мощно "не" - също както и на въпроса дали ако Америка се управлява от републиканците, в страната би имало 23 милиона безработни и дали половината от завършващите висшисти биха били без работа.

Подкрепа за Ромни дойде не само от известни представители на Републиканската партия, пристигнали специално за конгреса, но и от холивудски звезди като Клинт Ийстуд. Неговият почти театрален етюд с отправяне на въпроси към един празен стол, символизиращ имагинерно присъстващия в залата президент Обама, събуди доста противоречиви реакции, но пък се хареса на републиканските делегати.

Ийстуд задаваше въпроси, свързани с някои от обещанията на Обама, които той не изпълни - като например закриването на лагера Гуантанамо, ситуацията с високата безработица или военната акция в Афганистан. Въпроси, които вероятно вълнуват редица разочаровани от Обама избиратели.

Дали обаче ораторските качества на Ромни и актьорските умения на Ийстуд ще се окажат достатъчни за спечелването на президентската надпревара - това ще се разбере в началото на ноември, когато американците ще гласуват за нов президент.

Още сега обаче избирателите трябва да са наясно, че на тези избори ще става дума за съдбоносен двубой - двубой, който ще бъде определящ за бъдещето на Америка. Защото от трите дни на партийния конгрес на републиканците стана пределно ясно, че на изборите през ноември един срещу друг ще се изправят двама мъже с коренно различни възгледи.

Кал и кир

Искат ли американците държавата да се оттегли от почти всички свои задължения, искат ли социалните грижи за най-слабите да бъдат намалени до минимум? Или пък искат да запазят онова, което е останало от социалната им мрежа?

Ще заложат ли единствено на вярата си в саморегулиращата се сила на пазара или ще се опитат да сложат юзди на капитализма поне в някои отношения? Искат ли модерно общество, в което жените да имат право да правят аборти, а хомосексуалните да сключват брак, или ще си останат замръзнали някъде в миналото столетие?

Такива са съдбоносните въпроси пред Америка днес. А всички онези, които още отсега се чувстват отвратени от задаващата се "кална" кампания за дискредитиране на противника, трябва да знаят, че ваденето на кирливи ризи ще придобие този път рекордни размери. В тази битка, която се очертава като битка на културите, най-лошото тепърва предстои.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив