24 Април 2024, 23:40 Днес (12) | Вчера (6)

Какво да правим при пожар в превозното средство?

24 Ноември 2021 13:40 СБА по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 ноември 2021, 11:28

В САЩ всяка година в периода 2014 – 2016 г. стават над 170 хил. пожара, от които 142 хиляди представляват възпламеняване на пътнически превозни средства

Днес е Ден на национален траур в памет на жертвите, които загинаха при двете трагедии, разиграли се тази седмица в България - пожарът в дома за възрастни хора в село Рояк и тежката катастрофа с автобус на автомагистрала "Струма", при която загинаха 45 души. Трагедия с толкова жертви не може да не предизвика множество въпроси за това знаем ли как да реагираме при избухването на пожар в превозно средство. Екипът на Съюза на българските автомобилисти припомнят някои основни стъпки с надеждата, че за в бъдеще тези съвети ще предотвратят подобни инциденти. Последствията от пожар в превозното средство могат да бъдат ужасяващи. А огънят може да възникне именно, докато сте в движение, вътре в превозното средство, или когато видите дим или пламъци излизащи от предния капак, а дори и в багажника (в 5% от случаите). Пожарът може да бъде причинен и от фабричен дефект, а когато има подозрение, че той е масов, се извършват разследвания, а производителите имат грижата да предложат решение. Такъв риск има и при електрическите коли.

Какво да направите, ако колата се запали?
Пожарите в превозни средства могат да се разпространят изключително бързо, така че реакцията трябва да бъде мигновена.

  • Отбийте и изключете двигателя. Така ще спрете притока на гориво.
  • Напуснете колата възможно най-бързо. Уверете се, че сте на значително разстояние – 40-45 метра и дори повече. Никога не се връщайте в превозното средство, за да вземете лична собственост.
  • Обадете се на спешен телефон 112 или поискайте друг шофьор да се обади, за да информирате службите възможно най-скоро.
  • Опитвайте се да изгасите огъня само ако имате свободен достъп до източника на огъня. Нужно е да разполагате с подходящ пожарогасител, да знаете как да го използвате правилно и да можете да поддържате безопасно разстояние от автомобила.
  • Никога не отваряйте капака или багажника, ако подозирате, че там има пожар. Влизащият допълнителен въздух може да помогне на огъня да се разгори още повече.
  • Бъдете наясно със заобикалящата ви среда. Никога не стойте на пътното платно. Ако сте отстрани на пътя, стойте далеч зад превозното средство, за да избегнете удари, ако друга кола блъсне автомобила.


Какви превантивни мерки да предприемете?
Можете да предприемете стъпки, за да сте сигурни, че колата ви няма да се запалио. Те са лесни за изпълнение:

  • Обслужвайте колата си редовно при добър професионалист. Ако забележите течове или колата ви не работи нормално – проверете я. По-малко вероятно е в един добре поддържан автомобил да възникне пожар. Бъдете наясно с нивата на маслото и температурите на двигателя по време на нормалната работа.
  • Ако трябва да транспортирате бензин, носете само малко количество в подходящ за целта съд – добре запечатан. Дръжте прозореца отворен за вентилация.
  • Газови съдове и бутилки с пропан никога не трябва да се транспортират в купето.
  • Никога не паркирайте кола, където има запалими предмети, включително и тревни площи. Каталитичният конвертор, може да достигне температури над 500°C, затова трева или друга ниска растителност не бива да се допира до него.


Какво да направите сами, за да не възникне пожар в автомобила?

  • Обследвайте за скъсани или разхлабени кабели и проблеми с електрическото захранване. Обърнете специално внимание на предпазител, който изгаря повече от веднъж.
  • Проверете за течове на масло или други запалими течности.
  • Уверете се, че капачката на маслото е здраво затегната.
  • Следете за бързи промени в нивата на горивото или маслото, или за забележимо повишаване на температурата на двигателя.


Какво още трябва да знаете?

  • Бъдете бдителни за признаци на опасност за възможен пожар на пътя пред вас. Използвайте сетивата си – виждате ли дим, усещате ли миризма на изгоряло, например гума или пластмаса.
  • Заради преживения стрес може да не помислите за застрахователната полица. Свържете се със застрахователната компания, за да съобщите за възникването на пожара и нанесените щети.
  • Проверете за подходящо специализирано чукче и се снабдете с такова. С него, в случай на необходимост, безопасно и без много усилия ще може да се счупят стъклата в превозното средство. Поставете го на достъпно място в автомобила си. Можете да го взимате със себе си, когато пътувате с обществен транспорт, особено при междуградски или международни пътнически превози.
  • В над 50% от случаите, най-често пожарът възниква в предната част на колата, където се намира двигателя. Следващата зона, която е с голяма вероятност за поява на огън е във вътрешността, особено предния ред седалки.


Възникването на пожар в превозните средства не е рядко срещано събитие. В САЩ всяка година в периода 2014 – 2016 г. се регистрират над 170 хил. пожара, от които 142 хил. представляват възпламеняване на пътнически превозни средства. Средно 400 пожара на ден. Данните сочат още, че сблъсъци са фактор при около 5% от пожари в превозни средства по магистрали, но от тях 60% са били с фатални последици. Механична повреда или неизправност се посочват при 45% от случилите се пожари на превозни средства за същия период, а проблеми с електрическата система играят роля в повече от един на всеки пет пожара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив