19 Март 2024, 08:59 Днес (0) | Вчера (10)

Капаните на летните разпродажби - важна е цената, а не отстъпката

12 Септември 2019 09:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2019, 09:11

Тази рокля наистина ли е намалена? Възможна ли е толкова голяма отстъпка? Дали изобщо си струва покупката? Това са първите въпроси, които обикновено си задаваме след първоначалния ентусиазъм при вида на витрините с големите анонси за отстъпки, когато започнат т.нар. сезонни разпродажби. Примамливите оферти изникват буквално отвсякъде – те са и в социалните мрежи, електронната поща, по телевизията, на билбордовете в градската среда… Но преди да се впуснем в "изгодното" пазаруване, да опитаме да изтрием кавичките…с експертите от Комисията за защита на потребителите.

Реално ли е лятното намаление?
Може да сте напълно сигурни в това, само ако цяло лято сте гледали на витрината дадена дреха, която Ви е грабнала вниманието и сте следили нейната цена. Ако обаче доскоро сте отсъствали от града или инцидентно минавате покрай магазин с надпис намаление, е добре да сте по-внимателни и критични към процентите отстъпки. Особено, когато те са по-големи, защото тогава е и по-вероятно да са нереални. По закон, за да е истинско едно намаление, старата цена следва да е прилагана поне един месец. Комисията за защита на потребителите извършва проверки, при които нарушаването на това правило лесно може да бъде документално установено и тогава търговецът се наказва със санкция в размер на до 3 000 лв. 

Изгодно ли е наистина пазаруването от сезонните разпродажби? 
Важно е да не забравяме, че дори да са спазени всички изисквания на закона, покупката "на сметка" от сезонна разпродажба е не просто тази с реален отбив от редовната цена, а онази с най-изгодната изобщо на пазара цена в момента. Затова, за да се възползваме пълноценно от намалението, е полезно да проверим на повече места при какви условия можем да си закупим избрания от нас модел, включително и в интернет. Дори и там, където той не е непременно намален и където може да се окаже дори по-евтин. 

Проверете условията на намалението!
Понякога търговците поставят определени условия, при които клиентите им могат да се възползват от обявеното намаление. Например, че отстъпката ще важи само при покупка на два артикула от един и същи вид – два панталона, две блузи, две ризи и т.н. Или пък при комбиниране на избрания артикул в промоция с продукт от друг вид на редовна цена. Понякога се среща и поставянето на ограничение на броя артикули от един вид, които могат да бъдат закупени на обявените намалени цени – това по-скоро се прави с цел да бъдат препятствани опитите търговци да закупуват по-големи количества от стоки, които да препродават в своите обекти по-скъпо. Ако не е предоставена предварително информацията за всички условия на промоцията, ще е налице нелоялна търговска практика, каквито случаи Комисията за защита на потребителите е установявала и забранявала през годините.

За кои стоки важи намалението?
Търговецът е длъжен да обяви стоките и услугите или групата стоки и услуги, за които е валидно намалението. На витрината на магазина следва да е посочен и срокът, през който стоките и услугите се продават с намалени цени, за да може потребителят да планира своята покупка – най-малкото да прецени дали да побърза с нея или да я обмисли в следващите дни, ако разполага с време за това.

Важна е цената – не отстъпката!
Погледнете цената, която ще платите – не размера на отстъпката! Задължение на търговеца е да посочи старата и новата цена, за да можем да се ориентираме колко е струвала стоката преди намалението и колко – с днешна дата. Често не само на витрината, но и на етикета – освен старата и новата цена – ще видите и процента отстъпка. Съветът на експертите е да не се водите само по него при вземането на решение дали да купите или не дадена стока в намаление.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив