28 Март 2024, 19:42 Днес (11) | Вчера (12)

Киберрисковете, анализът на данни и AI - най-важни за ръста в застраховането

15 Септември 2021 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 септември 2021, 14:18

Бъдещето ще измени радикално традиционното застраховане и ще доведе до появата на нови области на риска, които ще изискват нови застрахователни решения

Германската мултинационална компания Munich Re продължава да вижда благоприятни перспективи на световния презастрахователен пазар, като киберрисковете, анализът на данните и изкуственият интелект са псочени като най-важните области на ръста за сектора. Бъдещето ще измени радикално традиционното застраховане и ще доведе до появата на нови области на риска, които ще изискват нови застрахователни решения. Участието в партньорски отношения в нови технологични области е сред приоритетите в стратегията на Munich Re като област с най-големи възможности, но в същото време но именно киберрискът представлява и най-голям проблем. Според презастрахователя икономическата значимост на киберрисковете и, следователно, търсенето на киберзастраховки, ще расте забележимо в близките години, особено след резкия ръст на кибератаките при преминаването в хоум офис работен режим заради ограниченията на пандемията. Отчитайки нарастващите загуби, цените на киберзастраховките рязко нараснаха, а застрахователите ограничиха възможностите си, което доведе до огромно търсене на застрахователни решения.
Застрахователите помагат на компаниите да станат по-устойчиви на кибератаки и да намалят загубите си  при евентуалните пробиви в сигурността. Някои системни рискове обаче могат да се управляват само на държавно ниво, при взаимодействие със застрахователния сектор. Тези рискове варират от терористични или политически мотивирани атаки до кибервойни и се покриват предимно от пулове. Нещо повече, от общ интерес е да има яснота в обема застрахователно покритие с помощта на съответните формулировки.
Разглеждайки по-широки възможности за анализ на данните и изкуствения интелект,  Munich Re вижда, както  и досега, потенциал за оптимизиране на процесите на продажби, взаимодействието с клиенти, урегулирането на претенции и андъррайтинга.
Ръстът на приложението на технологиите и изкуствения интелект в бизнеса също водят до динамична пазарна среда с множество нови области на риска и нуждата от нови застрахователни решения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив