19 Април 2024, 03:31 Днес (0) | Вчера (11)

Когато климатът капризничи

06 Юли 2012 13:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 юли 2012, 13:45

Природата в България страда от ненормалните за сезона горещини. На други места по света пък водата отнася хора, къщи и реколти

 

Екстремните метеорологични условия застрашават милиони хора по света.

 

Ето част от хрониката на природните катаклизми:

България

При температури от над 30 градуса властите в България се борят срещу голям пожар в близост до столицата София. Страната-членка на ЕС не разполага с подходящи самолети за гасене на пожара в планината Витоша. Българските медии съобщават, че в борбата с пожара властите използват коне и мулета. 400 пожарникари и доброволци се борят с огнената стихия. В борбата с пожара участват и сили на вътрешното министерство. Пожарът все още не е овладян.

И България усети изпепеляващата сила на природата

Гърция

Тази година Гърция беше пощадена от големи горски пожари. Необичайни за Гърция са и сравнително поносимите температури. Поради силния вятър от север температурите в Егейско море са нормални за този сезон - между 32 и 36 градуса. "Тази година естественият вентилатор функционира добре", се казва в метеорологичните прогнози на телевизията.

Австрия

Алпийската страна също се "пържи" при рекордни температури. В центъра на Виена термометрите показват 37.7 градуса. 30-ти юни е бил най-горещият ден от началото на измерванията преди 250 години. В края на седмицата по-горещо е било само в Южна Испания и Гърция. Дори и през нощта температурите в столицата Виена не падат под 25 градуса. Температурата на водата в езерата в Източна Австрия достига 28 градуса. По някои магистрали се е накъдрил асфалтът, а австрийските железници съобщават за изкривени от топлината релси.

Словакия

94-годишна жена е починала вследствие на топлинен удар в Кошице. Още преди две седмици държавната метеорологична служба предупреди за предстояща гореща вълна. Болниците съобщават ежедневно за колабирали от жегата хора. Температурите в Словакия са над 37 градуса. Според словашките метеоролози това е най-горещият юли от 60 години насам.

Красиво, но опасно

Полша

Времето в Полша показва капризния си характер. Бури, градушка, слънце и по-скоро априлски температури характеризират метеорологичната обстановка в страната. Светкавици са подпалили две сгради, които са изгорели напълно. В западната част на Полша пожарникарите са в постоянна готовност поради проливните дъждове. Над триста пъти те са отводнявали мазета и приземни етажи. Във Варшава, независимо от 30-градусовата жега през последните дни, няколко пъти падна град.

Индия

Ситуацията в наводнените региони в североизточната част на Индия остава напрегната. Индийските медии съобщават, че броят на жертвите от наводненията в щата Асам е достигнал 81 души. Повечето загинали са били повлечени от калните маси. Индийското правителство съобщава, че 2 милиона души са били принудени временно да напуснат селата си. В Северна и Западна Индия пък селските стопани страдат от продължителната суша - там дъждовният период все още не е започнал.

И срещу водата няма преграда

Япония

Проливните дъждове прогониха много японци от домовете им. На остров Кюшю са залети улици. Властите в град Кита приканиха над 20 000 жители да напуснат жилищата си. 80-годишен мъж е загинал от свличане на скални маси, а във фабрика в Накатсу водната стихия е повлякла един 76-годишен японец. Двамата се водят за безследно изчезнали.

Филипините

При наводненията на Филипините са загинали двама души. 9-годишно момче и 29-годишен мъж са били затрупани от срутила се бетонна стена, както съобщават от гражданска защита. В някои предградия на столицата Манила и в някои източни провинции водата достига до 60 сантиметра. Затворени са стотици училища. Властите са отменили и много вътрешни полети.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив