20 Април 2024, 17:26 Днес (0) | Вчера (10)

Кола на лизинг – важните неща в 5 стъпки

14 Февруари 2022 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 февруари 2022, 11:17
Моите пари

Aвтомобилният парк расте въпреки ковид. Предложения не липсват, избор - също. Един от основните въпроси е финансирането на покупката, обичайно с финансов лизинг. Той има някои особености - от финансовия сайт Моите пари обясняват какви

Кола на лизинг. Едва ли някой си представя, ако не разполага с цялата сума накуп, да си закупи нова кола без автолизинг. Всъщност може, с обикновен потребителски кредит, но сега ще обърнем внимание на автолизинга. Той е модерна форма за придобиване на автомобил, поради което трябва да се знаят някои важни неща за него. Нека разгледаме 5-те основни стъпки при покупка на кола на лизинг, за да изясним важните моменти.
И така:

Стъпка 1 – Избери си кола
Няма да се спираме обстойно на тази стъпка, приемаме че автомобилът е избран. Обръщаме внимание на това, че разглеждаме придобиване на нов автомобил. Ако търсите употребяван автомобил на лизинг, ще се сблъскате с някои ограничения:
1.    Почти липсват такива оферти;
2.    Разбирането на лизингодателите за употребяван автомобил е доста относително. Много е вероятно да срещнете ограничение употребяваният автомобили да е на не повече от 2-3 години. В Българската действителност това си е нова кола. В същото време, технически погледнато, щом някой вече я е ползвал, тя е употребявана. В този детайл няма да навлизаме, просто го имайте предвид.
Върнати коли от лизинг.
Когато търсите да закупите автомобил, върнатите коли от лизинг може да са отличен вариант. Те все още са сравнително нови, а цената им е значително по-ниска от по-новия модел на същата марка. Ако не държите автомобилът да е нов, използвайте тази възможност като отправна точка.

Стъпка 2 – Избери форма на лизинг
В областта на лизинговането на автомобили ще срещнете предимно 3 варианта:
1.    Оперативен лизинг на автомобил. Накратко това е кола под наем. Да, като форма ползване/притежаване на автомобил оперативният лизинг е вид ползване на кола под наем. Защо? По време на срока на лизинга ползвате автомобила и заплащате месечна лизингова вноска. След изтичане на срока, връщате автомобила на лизингодателя. Тогава имате възможност да вземете по-нов модел или пък да се насочите към друга марка. Ако желаете на всеки 3-5 г. да карате нова (като марка и модел) кола, това е един начин.
2.    Финансов лизинг на автомобил. Това е най-разпространената форма за придобиване на нов автомобил. Тук вече говорим за възможността реално да придобиете автомобила и тя е предвидена в договора за лизинг. Финансовият лизинг, както всеки друг кредит, също има размер на кредита (лизинга), срок, лихва и разбира се месечна вноска. Има и особености, които ще изясним в следващите стъпки.
3.    Обратен лизинг на автомобил. Правят се опити тази форма да се наложи, но по-скоро като източник на финансиране за текущи нужди. При обратния лизинг покупката на автомобил е само от юридическа гледна точка. Защо е така? При тази схема лизингодателят купува Вашия автомобил и след това обратно Ви го лизингова. Вие получавате финансиране за Вашите нужди, а след изтичане на срока, придобивате автомобила. Юридически погледнато, Вие купувате автомобил, но реално погледнато, си го връщате. Поради тази особеност обратният лизинг не е класическа форма за придобиване на автомобил.
От казаното до тук следва, че за да придобиете нов автомобил чрез лизинг, трябва да изберете финансов такъв.

Стъпка 3 – Проучи офертите за финансов лизинг
Започнете от вносителите на автомобили и техните дилъри. Обърнете внимание на следните подробности:
●    Предлаганата лизингова схема е разработена от тях или работят с лизингова компания. Това отношение относно цената на лизинга. Вносителите, ако не разполагат с достатъчно собствен финансов ресурс, ще Ви предложат по-скъпа оферта
●    Как се начислява ДДС. При съставянето на погасителния план се практикува ДДС да се начислява върху стойността на автомобила или върху месечната вноска. Това не променя размера на вноската и по-скоро би имало значение, ако сте юридическо лице
●    Какъв е максималният срок на лизинга. Подобно на банковите потребителски кредити, лизингите не се разрешават за повече от 10 г. По-често максималният срок е 5 -7 години. По-дългият срок осигурява по-ниска месечна вноска, но по-голяма обща изплатена сума и обратно;
●    Лихвени условия. Лизингите за автомобили са конкурентни на банковите кредити. За това, когато получите офертата за лизинг я сравнете с такава за потребителски кредит при същите параметри;
●    Размер на самоучастието. Дори и минимално да е, най-вероятно ще трябва да осигурите някаква сума от Вас;
●    Възможностите за остатъчна стойност. Тази опция позволява постигане на по-ниска лизингова вноска. В същото време, обаче, поставя и рискове. В края на срока на лизинга остатъчната стойност трябва да бъде платена наведнъж, а тя може да е висока. Използвайте тази възможност внимателно и само, ако вноските не са по силите Ви;
●    Кой е застрахователят и каква ще е премията по застраховка "Авто каско". По същата причина, че колата все още не е Ваша, лизингодателят определя къде ще бъде застрахована. Премията е за Ваша сметка, а в случай на застрахователно събитие, обезщетението ще получи лизингодателят;
●    Кой е обслужващият сервиз. Тъй като, докато не изплатите последната вноска по лизинга, колата не е Ваша, лизингодателят решава къде ще бъде сервизирана тя. Информирайте се за приблизителния разход за обслужване на автомобила;
По време на проучването на офертите ще възникват въпроси и различни варианти на предложенията. Вече не е нужно всеки път да се свързвате с лизингодателя за актуализиране на офертата. Можете сами да я преизчислите с нашия лизингов калкулатор. С него можете да експериментирате, докато постигнете желаното от Вас. След това само трябва да уточните с лизингодателя как да бъде реализирано.
И нещо извън финансовите параметри - проучете какви са условията, за да управлявате автомобила извън страната. Отново, защото той все още не е Ваш, лизингодателят трябва да Ви позволи да го управлявате извън страната. Проучете какви са изискванията му, налага ли се автомобилът да бъде маркиран, има ли някакви други изисквания.
След вносителите и дилърите на автомобили разгледайте и предложенията на лизинговите компании. Детайлите, на които трябва да обърнете внимание, са същите.

Стъпка 4 – Избери оферта за финансов лизинг
Лизингът е финансов продукт и за да бъде избрана най-добрата оферта, тя трябва да бъде сравнена с други. Така че, и при финансовия лизинг сравненията не трябва да се пропускат. Също както при потребителските кредити, водещият показател при сравнения на оферти трябва да е ГПР. Само той ще Ви покаже истинската цена лизинга. Съобразете и субективните фактори, за да изберете наистина най-добрия вариант.

Стъпка 5 – Кандидатствай
При вносител/дилър или в лизингова компания – това са местата. Начините – на място или онлайн. Възможностите вече са почти неограничени. Започват от избор на марка и модел, преминават през онлайн конфигурация и получаване на оферта и достигат до поръчка на автомобила. Вие избирате.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив