01 Октомври 2024, 07:17 Днес (0) | Вчера (1)

Колко му трябва на човек ... когато се пенсионира?

19 Април 2012 14:57 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според едно от наложилите се схващания в областта на общественото осигуряване, хората имат нужда от 70% до 80% от предишните си доходи. Дали обаче е така?

Според едно от наложилите се схващания в областта на общественото осигуряване, хората имат нужда от 70% до 80% от предишните си доходи, след като се пенсионират. Според финансовият консултант Робърт Брокамп, това дори е твърде голям процент, имайки предвид, че разходите на хората от третата възраст значително намаляват с годините.

Той е взел данни от проучване за потребителските разходи на американските домакинства и ги е съпоставил в 6 възрастови групи от 25 до 75-годишните. Проследено е какво се случва с доходите в домакинството, с броя на лицата, живеещи под един покрив, с разходите за храна, за ресторанти, разходите за наем и ипотека, разходите за транспорт, за здравеопазване, книги, забавления, образование. Така се вижда, че пенсионерите не се нуждаят от толкова голяма част от предишния си доход.

Разходите растат значително във възрастта 45 - 54 години, но след това постепенно намаляват. На първо място това се случва защото по-малко хора живеят в едно домакинство. Когато децата пораснат и започнат свой живот, режийните разноски за поддръжката на дома спадат. С всеки напуснал жилището разноските спадат с около 30%.

На следващо място падат разходите за храна. С напредването на възрастта хората имат нужда от по-малко храна, тъй като метаболизмът се забавя. Друга причина, поради която възрастните хора ядат по-малко, е че им е по-трудно да ходят да пазаруват и да готвят.

Разходите падат и заради ипотеките. Хората на възраст 45 -54 години обикновено са изплатили жилищните си заеми. Едва 13% от хората на възраст 75 години все още имат разходи за наем или обслужване на жилищен кредит. При повечето от пенсионерите обаче има рязък спад на разходите за пътуване и облекло.

Съществено облекчение за бюджета е и отпадането на ежемесечните вноски за социално и здравно осигуряване. Това може да намали разходите на американските пенсионери с 15% до 25%.

Разбира се, не всички разноски падат, когато човек навърши възраст за пенсиониране. Разходите за здравеопазване, например, значително се увеличават. Освен това в първите години след пенсиониране някои хора харчат дори повече, тъй като, отдадени на новия си живот, те се впускат в пътешествия или в скъпи хобита, които до този момент не са можели да си позволят. Така че колко точно средства ще са необходими за издръжката на човек, който е приключил с трудовия си път, е винаги строго индивидуално.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7528
GBP 2.4796 2.4887 2.3468
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив