25 Април 2024, 19:26 Днес (14) | Вчера (12)

Легалният начин да се пести от данъци

25 Октомври 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Клиентът вече може да избира къде да бъдат вложени парите му

С приближаване края на всяка година предприемчивият човек започва да пресмята доходите си и да търси начини да намали сумата, която ще трябва да внесе в държавния бюджет под формата на данъци. Най-"чистият" начин да бъде направено това в момента е, като се сключи застраховка "Живот". С платената за нея сума автоматично се намалява облагаемият ви доход.
Естествено основният смисъл на животозастраховките не е да намалят данъците ви, а да ви донесат сигурност за бъдещето. Ако знае, че при сериозна болест или след пенсиониране ще има гарантиран допълнителен доход, всеки би се чувствал по-спокоен. Затова и според специалистите животозастраховането има голям потенциал за развитие у нас. На този етап обаче доходите на средностатистическия българин едва стигат за покриване на насъщните му нужди. Затова на застраховките "Живот" се гледа по-скоро като на екстра, която не е по джоба на всеки. Така ли е обаче в действителност?
Всички компании у нас вече имат достатъчно гъвкави продукти, които са съобразени с доходите на българите. Целта е да не бъде връщан нито един потенциален клиент. Това означава, че ако можете да отделяте дори и неголяма сума месечно, не е зле да проучите възможностите за сключване на животозастраховка. Така с един куршум ще ударите два заека  ще намалите данъка за годишните си доходи и ще получите по-голяма лихва за спестяванията си, отколкото ако вложите парите на депозит в банка.
Някои хора имат лош спомен от животозастраховки, сключени преди 1996 г. Тогава при тези продукти нямаше валутна клауза. Затова след хиперинфлацията в края на 1996 и началото на 1997 г. по тези застраховки се получават на практика жълти стотинки. Естествено за този проблем има решение. Ако не искате да се опарите отново, искайте сумите в застрахователния договор да бъдат записани във валута. Така при евентуален нов голям скок на инфлацията в България сумата, която ще получите след изтичане на срока на застраховката, ще бъде гарантирана. В този случай обаче трябва да прецените по-сериозно възможностите си да правите своевременно вноските, които също ще бъдат в избраната от вас валута.
Може да изберете и варианта на договор с инфлационна клауза. Това означава, че вноските, които ще трябва да правите, и крайната сума, която ще ви бъде изплатена, ще бъдат съобразени с отчетената у нас инфлация за съответния период. Практиката показва, че официалната статистика за инфлацията обикновено сочи по-малко, отколкото ви се струва, като гледате собствения си джоб. Затова при избор на инфлационната клауза ще бъде по-лесно да правите вноските по животозастраховката. Крайният резултат обаче също вероятно ще бъде по-малък от очакванията ви. С други думи трябва да изберете по-добрия от вашата гледна точка вариант. Не трябва обаче да забравяте, че и в двата случая спестяванията ви ще са по-защитени, отколкото ако ги вложите в банка или ги скътате под дюшека.
Разбира се, горното обяснение е доста схематично. Затова е най-добре да се запознаете с конкретните продукти, които различните компании предлагат за хора с вашите доходи. Повечето застрахователи вече имат т. нар. застраховки "Живот", свързани с инвестиционен фонд. При тях можете сами да избирате параметрите на инструментите, в които ще бъдат вложени спестяванията ви. Освен това имате право да получавате текуща информация за доходността, която ви носи направената застраховка за съответния период. За да се ориентирате по-лесно, може да ползвате информацията, която КЕШ получи от двете най-големи
животозастрахователни дружества у нас.
Важно е да знаете, че при изплащане на сумите по животозастраховките се удържат 15% данък, ако срокът им е бил над 10 години. При по-краткосрочните договори, както и при предсрочно прекратяване, удържаният налог е 20 на сто. Не се облагат с данък допълнителните лихви по спестовните застраховки "Живот", изплащаните суми при смърт и при изтекъл срок на детски животозастраховки, както и обезщетенията за временна или трайна нетрудоспособност и възстановените медицински разноски.
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив